Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi  (Przeczytany 441117 razy)

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 46
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
Odp: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi
« Odpowiedź #495 dnia: 18 Marzec, 2016, 00:03:37 »
... a jaką dawkę UV w [µW/cm2] w tym samym czasie Ci pokazuje ?

... w tym wątku (dużo, dużo wyżej) pisałem na pokrewny temat...   ;)

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #495 dnia: 18 Marzec, 2016, 00:03:37 »

Offline xmalinax

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
    • Wielkopolska, Powiat Poznański, Gmina Kórnik, Czmoń
  • Typ stacji: HP 1001
« Odpowiedź #496 dnia: 18 Marzec, 2016, 20:40:13 »
przy zmianie na inne jednostki również wyświetlane są wartości...
czy to jest błąd czujnika w stacji?

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
« Odpowiedź #497 dnia: 19 Marzec, 2016, 16:51:26 »
przy zmianie na inne jednostki również wyświetlane są wartości... (...)

Nie chodzi o zmianę jednostek parametru "Solar radiation" czyli nasłonecznienia - w którym pewnie zmieniałeś jednostki na [lux] lub [fc].

Moje pytanie:

... a jaką dawkę UV w [µW/cm2] w tym samym czasie Ci pokazuje ?(...)

... dotyczy promieniowania UV wyrażonego w [µW/cm2] - nie mylić z indeksem UV czyli UVI.

Offline karasek38

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 5
    • Moja stacja :)
  • Typ stacji: WS-9040 it+, Conrad HP1001
« Odpowiedź #498 dnia: 21 Marzec, 2016, 09:33:09 »
To w watach na metr kwadratowy to promieniowanie podczerwone a nie UV :)
Co do wskazań jakichkolwiek wartości w nocy to u siebie tego nigdy nie zaobserwowałem. Natomiast jest możliwość że czujnik łapie u ciebie jakieś promienie sztucznego oświetlenia, bo na takowe też reaguje czujnik nasłonecznienia.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #499 dnia: 21 Marzec, 2016, 09:59:40 »
To w watach na metr kwadratowy to promieniowanie podczerwone a nie UV :) (...)

@karasek38 - możesz przybliżyć o co chodzi w tym Twoim stwierdzeniu ? Do czyjego zapisu się tym zdaniem odnosisz ? Jakieś nowe teorie światła ?  ;)

Offline karasek38

• Stratus
« Odpowiedź #500 dnia: 21 Marzec, 2016, 11:29:58 »
Mam na myśli że promieniowanie słoneczne sklada się z fal o długości odpowiadającej od głębokiej podczerwieni do ultrafioletu. Nasłonecznienie, czyli ilość energii jaką można uzyskać z promieniowania słonecznego bierze się z fal podczerwonych i tych bliskich podczerwieni czyli ciepla dostarczanego do ziemi. Gdy poświecisz żarówką UV na stacje to będziesz miał wskaźnik UVI bardzo wysoki, natomiast bardzo niskie nasłonecznienie. A gdy weźmiesz zwykłą żarówkę wolframową to sytuacja będzie odwrotna.

Edit: Sorka, faktycznie nie doczytałem :P
Można uznać że to co napisałem nie wnosi nic do dyskusji ;)
« Ostatnia zmiana: 21 Marzec, 2016, 11:31:59 wysłana przez karasek38 »

Offline xmalinax

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #501 dnia: 22 Marzec, 2016, 09:59:16 »
zrobię dziś wieczorem zdjęcie i wrzucę bo nie wiem dokładnie co mam sprawdzić...

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #502 dnia: 22 Marzec, 2016, 10:22:21 »
To w watach na metr kwadratowy to promieniowanie podczerwone a nie UV (...)

... tak dla jasności:

1. widmo promieniowania słonecznego składa się z różnych rodzajów promieniowania
2. rodzaje promieniowania rozróżniane są na podstawie długości fali
3. powyższe rodzaje promieniowania można charakteryzować np za pomocą natężenia promieniowania opisane mocą padającego promieniowania na daną powierzchnię
4.przyjęto, że jednostkami tymi mogą być:
  a. moc ---> Watt [W] i jego pokrewne wielkości np: [kW], [mW] czy [µW]
  b. powierzchnia ---> metr kwadratowy [m2] i jego pokrewne wielkości np: [cm2]
5. stacja HP1001 - dokonuje opisu widma światła poprzez pomiar trzech parametrów:
  a. nasłonecznienia
  b. dawki promieniowania UV
  c. indeksu UV (UVI)
6. przyjęto, że natężenie promieniowania widma światła słonecznego w stacji HP1001 opisywane będzie w poniższy sposób:
  a. [W/m2] lub [lx] lub [fc] - nasłonecznienie
  b. [µW/cm2] - dawka promieniowania ultrafioletowego (UV).

W związku z tym dla obu rodzajów promieniowania mierzonego przez HP1001 jako:
a. nasłonecznienie
b. UV
stosowane są te same jednostki natężenia ---> moc promieniowania na powierzchnię na którą pada to promieniowanie.

Przy czym dla nasłonecznienia stosuje się "większe" odmiany jednostek czyli [W] lub [kW] i [m2] ponieważ występują tutaj duże wartości promieniowania - a dla promieniowania UV "mniejsze" odmiany jednostek czyli [µW] i [cm2] ponieważ występują tutaj małe wartości promieniowania ale bardzo groźne, ponieważ powodują poparzenia np ludzkiej skóry.

To tyle  jako ad vocem  ;)

;)

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #503 dnia: 22 Marzec, 2016, 10:27:57 »
zrobię dziś wieczorem zdjęcie i wrzucę bo nie wiem dokładnie co mam sprawdzić...

Podaj nam ile wynosiły przykładowe dawki prmieniowania UV w [µW/cm2] w czasie gdy w nocy stacja pokazywała niezerowe wartości nasłonecznienia.

Dane te odczytasz w przedostatniej (dziewiętnastej) kolumnie pomiarowej stacji HP1001.  ;)
« Ostatnia zmiana: 22 Marzec, 2016, 10:31:24 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline xmalinax

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #504 dnia: 22 Marzec, 2016, 20:31:35 »
W przedostatniej (dziewiętnastej) kolumnie mam wartości rzędu 1-2.

Położenie stacji nie zmieniło się od lata zeszłego roku, nigdy wcześniej nie wskazywała takich wartości w nocy.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #505 dnia: 23 Marzec, 2016, 09:52:36 »
W przedostatniej (dziewiętnastej) kolumnie mam wartości rzędu 1-2. Położenie stacji nie zmieniło się od lata zeszłego roku, nigdy wcześniej nie wskazywała takich wartości w nocy.

... a co ze sztucznym światłem w nocy ? Wskazania UV ---> 1-2 [µW/cm2] wskazywałyby że do czujnika UV dociera sztuczne światło... może również do czujnika nasłonecznienia dociera to samo źródło światła ?

Offline xmalinax

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #506 dnia: 23 Marzec, 2016, 10:52:49 »
Dziś w nocy zrobię test.
Jak będę miał wskazania na poziomie 1-2, zakleję w stacji czujniki ciemną taśmą izolacyjną i zobaczę jaki to daje efekt...

Wg mnie stacja jest w całkowitej ciemności, co więcej te wartości widoczne są od kilku dni, wcześniej ich nie zaobserwowałem.
« Ostatnia zmiana: 23 Marzec, 2016, 10:54:22 wysłana przez xmalinax »

Offline karasek38

• Stratus
« Odpowiedź #507 dnia: 24 Marzec, 2016, 12:09:22 »
Nakrycie ciemnym materiałem da ten sam efekt, natomiast po taśmie może pozostać klej, który w przyszłości wpłynie na wyniki pomiarów :)

Offline Darecki2005

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #508 dnia: 03 Kwiecień, 2016, 20:22:23 »
Po przejściach w tym temacie http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=2190.0 poważnie zastanawiam się nad hp1001 i mam kilka pytań
1- Czy wskazania sa dokładne czy trzeba coś kalibrować(chodzi mi najbardziej o ciśnienie, temperaturę i ilość mierzonych opadów)?
2 Jak długi jest kabel zasilający?
3- czy podczas burzy gdy odłączę od sieci jednostkę wewnętrzną i po burzy ją ponownie włączę czy wskaże mi np maxymalny poryw wiatru bądz opad deszczu będący podczas burzy?
4-czy macie jakieś problemy z zasięgiem? teoria teorią a jak jest w praktyce?
5- jak długo stacja uruchamia się po podłączeniu zasilania? (czy nie zaszkodzi jej jak będzie często odłączana od sieci celem zmiany lokalizacji)
6- jak się sprawuje ta osłona na czujnik temp w słoneczny dzień bo w davisie byłem z niej bardzo zadowolony??
Trochę obawiam się po przejściach z davisem żeby nie wyszły tutaj tez pdobne kwiatki stąd moje pytania.
« Ostatnia zmiana: 03 Kwiecień, 2016, 20:28:25 wysłana przez Darecki2005 »

Offline karasek38

• Stratus
« Odpowiedź #509 dnia: 04 Kwiecień, 2016, 06:32:28 »
1- Czy wskazania sa dokładne czy trzeba coś kalibrować(chodzi mi najbardziej o ciśnienie, temperaturę i ilość mierzonych opadów)?
Ciśnienie - na pewno będziesz musiał ustawić sobie wartość ciśnienia względnego (zredukowanego do poziomu morza), ale to procedura normalna dla każdej nowej lub resetowanej stacji. ja miałem przypadek, że po ok 3 miesiącach stacja zaczęła zaniżać wskazania wilgotności. Po skalibrowaniu z wzorcowanym higrometrem do teraz jest dobrze.

2 Jak długi jest kabel zasilający?
Do najdłuższych niestety nie należy, jakieś 1 - 1.5m

3- czy podczas burzy gdy odłączę od sieci jednostkę wewnętrzną i po burzy ją ponownie włączę czy wskaże mi np maxymalny poryw wiatru bądz opad deszczu będący podczas burzy?
Konsola rejestruje parametry tylko, gdy jest zasilana. To znaczy, że gdy odłączysz ją podczas burzy to nie znajdziesz pomiarów z okresu odłączenia od zasilania. Wartość opadu oraz porywy wiatru, czy jakikolwiek inny parametr w wartości min/max nie zostanie odnotowany.

4-czy macie jakieś problemy z zasięgiem? teoria teorią a jak jest w praktyce?
Miałem czujnik w dwóch lokalizacjach. Pierwsza to jakieś 10m od stacji przez dwie ściany, w tym nośną oraz oddaloną o 20m przez jedną ścianę nośną (niezbrojoną) i jak dotąd nie było najmniejszego problemu.

5- jak długo stacja uruchamia się po podłączeniu zasilania? (czy nie zaszkodzi jej jak będzie często odłączana od sieci celem zmiany lokalizacji)
Żadna elektronika nie lubi częstego odłączania od zasilania, ale jeśli będziesz to robił z głową i umiarem to nic się nie stanie. Od podłączenia zasilania do rejestracji pomiarów upływa jakieś 30s maksymalnie :)

6- jak się sprawuje ta osłona na czujnik temp w słoneczny dzień bo w davisie byłem z niej bardzo zadowolony??
Obawiałem się tego, bo ta osłona nei wygląda okazale ale jestem mile zaskoczony, co mogą potwierdzić również inni użytkownicy stacji. W ostatnich dniach stacja często była wystawiona na bezpośrednie działanie promieniowania słonecznego niemal przez cały dzień i odchyłki temperatury względem stacji EPPO (lotnisko w Poznaniu) nie przekraczały 1.7 stopnia. natomiast w porównaniu ze stacją oddaloną o 10km z wykonaną osłoną radiacyjną z doniczek te różnice wynoszą do 1 stopnia. Mnie to zadowala i nie zamierzam póki co nic kombinować  z osłoną.
« Ostatnia zmiana: 04 Kwiecień, 2016, 06:37:15 wysłana przez karasek38 »