Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi  (Przeczytany 441101 razy)

Offline Artz

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 2
Odp: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi
« Odpowiedź #585 dnia: 30 Listopad, 2016, 19:17:51 »
Rano puścił mróz, i pomiary wiatru zaczęły działać.
Dziękuję za pomoc.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #585 dnia: 30 Listopad, 2016, 19:17:51 »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 46
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
« Odpowiedź #586 dnia: 09 Grudzień, 2016, 21:01:08 »
Dla majsterkowiczów - główny element czujnika pomiaru prędkości wiatru w zewnętrznym panelu pomiarowym WH24A stacji HP1001:

Czujnik pomiaru prędkości wiatru_bez części ruchomej.  Ruchoma część znajduje się na osi z łopatkami kubełkowymi.

... znalezione w sieci  ;)
« Ostatnia zmiana: 09 Grudzień, 2016, 23:01:18 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline griszka77

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 16
  • Tel 790238467
  • Typ stacji: HP-1001
« Odpowiedź #587 dnia: 09 Grudzień, 2016, 23:39:25 »
Dla majsterkowiczów - główny element czujnika pomiaru prędkości wiatru w zewnętrznym panelu pomiarowym WH24A stacji HP1001:

Czujnik pomiaru prędkości wiatru_bez części ruchomej.  Ruchoma część znajduje się na osi z łopatkami kubełkowymi.

... znalezione w sieci  ;)

jesli juz to kierunku
http://chomikuj.pl/griszka77/HP-1001*2cHP-1003+4+GB+PL
http://chomikuj.pl/griszka77/HP-1001*2cHP-1003+-+39+MB+PL
Montaż modułów WiFi w stacjach HP-1003 (4GB i 39MB) zainteresowani na priv
Wschody i zachody słońca lokalizator http://vbest.com.pl/gps/

Offline mariusz

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
    • www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IGMINAPA3
  • Typ stacji: Conrad HP 1003
« Odpowiedź #588 dnia: 26 Grudzień, 2016, 14:18:03 »
Witam ponownie, długo mnie tu nie było, a sprowadza mnie tu pewien problem. Może to nie ten wątek bo dotyczy hp 1001, ale ja mam hp 1003 wiec prawie to samo.
Kupiłem tę stację na początku tego roku i do tej pory chodziła bez zarzutu. Jakiś tydzień temu zewnętrzny czujnik nie przesyła do konsoli żadnych danych, Pomyślałem, że może baterie niedoładowane i padły. Pomierzyłem faktycznie jedna 0,8 V, druga 1,2, trzecia 1,4. No to włożyłem zwykłe nowe baterie i tez dalej nie działa.
Reset czujnika i stacji nie pomaga, nawet ponowna rejestracja czujnika zewnętrznego nie pomaga. Na wyświetlaczu same kreski. Jak sie baterie włoży szybko do czujnika to dioda czerwona nie zapala sie na 4 sek i nie miga co 16, ale po wyjęciu baterii na jakieś 0,5 h i ponowne włożenie zapala sie na 4 sek i miga co 16 sek a na wyświetlaczu dalej same kreski, jedynie pokazuje cisnienie i wilgotność i temp z wew czujnika.
Miał ktoś kiedyś taki problem? Co może być przyczyną? Czy konsola nie odbiera sygnałów z czujnika, czy czujnik ich nie nadaje? Prosze o pomoc

Offline griszka77

• Stratus
  • Tel 790238467
« Odpowiedź #589 dnia: 26 Grudzień, 2016, 14:34:29 »
zwykle baterie do testu nie na stale w stacji mam nadzieje :o po odpoczynku 30 minutowym włóż baterie i jak zacznie wysylac dane wcisnij reset i napisz jak sie zachowuje wtedy

Offline mariusz

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #590 dnia: 26 Grudzień, 2016, 15:09:53 »
Zwykłe baterie tylko do testu wkładam, po to żeby mieć pewność że działają, włożyłem teraz po dłuższym postoju diodka się nie zapaliła, naciskam reset to po ok. 5 sek mignie raz a potem już nigdy. Ilekroć naciskałem jeszcze wcześniej reset to po tych 5 sek mrygnie raz i nic wiecej.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
« Odpowiedź #591 dnia: 26 Grudzień, 2016, 16:10:02 »
(...) Reset czujnika i stacji nie pomaga,(...)

(...) teraz po dłuższym postoju diodka się nie zapaliła, naciskam reset to po ok. 5 sek mignie raz a potem już nigdy. Ilekroć naciskałem jeszcze wcześniej reset to po tych 5 sek mrygnie raz i nic wiecej.

Spróbuj wykonać instrukcyjne czynności:

Przycisk RESET i LED Nadajnika

W przypadku gdy czujnik nie transmituje, zresetować czujnik.

* Zakończeniem spinacza naciśnij i przytrzymaj przycisk Reset przez trzy sekundy, aby całkowicie rozładować napięcie.

* Wyjmij baterie i odczekaj minutę, zasłaniając skutecznie jednocześnie panel słoneczny aby usunąć całkowicie napięcie.

* Włóż baterie z powrotem i ponownie zsynchronizuj z konsolą poprzez wyłączenie/włączenie zasilania konsoli zachowując odległość czujnika od konsoli około 3 metrów.

Tekst z oryginalnej instrukcji:

5.3.5 Reset Button and Transmitter LED
In the event the sensor array is not transmitting, reset the sensor array.
With an open ended paperclip, press and hold the RESET BUTTON for three seconds to completely discharge the voltage.
Take out the batteries and wait one minute, while covering the solar panel to drain the voltage.
Put batteries back in and resynchronize with console by powering down and up the console with the sensor array about 10 feet away.

Offline mariusz

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #592 dnia: 26 Grudzień, 2016, 18:42:48 »
Dzięki Wam za porady
Zastosowałem się do tych czynności dokładnie tak jak napisałeś Rychu ale stacja dalej nie żyje.
Po wykonaniu tych czynności w ogóle diodka nie mignie. Natomiast jeśli wyjmę baterie (solar jest cały czas szczelnie zakryty) na 30 min i ponownie włożę baterie to dioda zapali się na 4 sek, a potem miga co 16 sek, czyli tak jakby WH24 działał, ale na konsoli dalej kreseczki, Wyłaczam konsolę z sieci i właczam ponownie i dalej kreseczki. Już nie wiem co mam zrobić, Teraz ta stacja jest bezuzyteczna bez danych z czujnika zewnetrznego samo ciśnienie wskazuje i temperature wewątrz
Jak nie uruchomię tego w najbliższym czasie to porobię fotki i wystawię na allegro jako uszkodzona.
Może jeszcze jakiś twardy reset w konsoli głównej zrobić, już próbowałem rejestracje czujnika i reset do ustawień fabrycznych, nie wiem co jeszcze robić.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #593 dnia: 26 Grudzień, 2016, 19:49:27 »
(...) i ponownie włożę baterie to dioda zapali się na 4 sek, a potem miga co 16 sek, czyli tak jakby WH24 działał, ale na konsoli dalej kreseczki, (...)

Rozumiem, że panel zewnętrzny (WH24) wysyła już dane co 16 s tzn diodka miga co 16 s ?

1. Gdzie HP1003 kupiłeś - jeśli wolno spytać ?

2. Rozumiem, że masz teraz włożone akumulatorki ZnMn 1,5V i są naładowane - piszę o tym ponieważ układ zasilająco-ładujący wrażliwy jest na inne rodzaje aku a baterie alkaliczne są niedopuszczalne ---> a nadajnik zewnętrzny potrzebuje "mocnego" zasilania.

... jeżeli napięcia aku które wyjąłeś miały tak rozrzucne parametry 0,8V ---> 1,4V tzn ze zamiast zasilać panel WH24 dokonywały częściowo przepływu prądu między sobą ...   :(

3. W zakładce Factory/Display sprawdź ID czujnika wewnętrznego i zewnętrznego - zapisz to

4. Zrób reset konsoli spinaczem  ;)  na prawej bocznej ściance konsoli pod wtyczka zasilającą - reset do ustawień fabrycznych - wcześniej wyłącz czujniki wew. (WH25) i zew (WH24) (wyjmij baterie i aku)

5. Sprawdź ponownie  w Factory/Display ID - oba powinny być wyczyszczone (kreseczki)

6. Wyłącz konsolę

7. Teraz odpal cały zestaw koniecznie  w kolejności : WH24 + WH 25 + konsola  - WH24 w rejonie 3 m od konsoli (ani więcej ani mniej )   ;)

8. Sprawdź czy oba czujniki WH24A i WH 25 wysłały swoje ID - porównaj z wcześniej zapisanymi

Jeśli widzisz ID tzn czujniki nadają - sprawdź czy rejestrowane są dane...

PS: Jeśli chodzi o reset jak w poprzednim post-cie to zamień kolejność - punktu (gwiazdka) pierwszego z drugim - czyli po zasłonięciu solara zrób reset - wtedy moim zdaniem pozbędziesz się błądzących ładunków elektrycznych.

Offline griszka77

• Stratus
  • Tel 790238467
« Odpowiedź #594 dnia: 26 Grudzień, 2016, 20:21:35 »
do zwyklego przetestowania czujnika wystarczą zwykle baterie nap duracell czy panasonic nie potrzeba do testu wyciagać akumulatora z auta  ;D i reset o ile jest reakcja na niego zadne tu woodu nie jest potrzebne

Offline mariusz

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #595 dnia: 26 Grudzień, 2016, 21:16:52 »
Ad1. Kupiłem na allegro jako sprzęt powystawowy
Ad2. Nadal mam włożone zwykłe baterie, bowiem tych 1,5 v nie mam czym naładować (czytałem, że ładowarką do nimh 1,2 nie wolno ich ładować)
Ad3. Czujnik wewnętrzny 50, zewnętrzny --

Dalej zrobiłem dokładnie w takiej kolejności jak piszesz i po wszystkich restartach czujnik wew 50 zew nadal --
Dodam, że po wyjęciu baterii i zresetowaniu spinaczem (ok5 sek) i ponownym włożeniu baterii dioda sie nie zapala i nie miga co 16. Za każdym razem gdy tak robiłem. Dopiero muszę wyjąć baterie na ok 30 minut i po włożeniu baterii zapali się na 4 sek i potem co 16. Czyli wiadomym już jest napewno żeby migała to musi być dłuższy czas bez napięcia.

Dodam, że to się stało tydzień temu kiedy padał mokry śnieg a w nocy chwycił mróz a rano kiedy wstałem już były kreseczki, kiedy wróciłem z pracy wszedłem na dach sciagnałem z masztu to w deszczownicy było dużo zamarznietej wody. Przywlokłem do domu zostawiłem w temp pokojowej i zaczęło topnieć i kapać nakapało ze 100ml. Pomyślałem niech się wysuszy przez noc nazajutrz odpalę i znowu na dach. Niestety po wysuszeniu włożyłem baterie wysłało dane bardzo szybko się zarejestrowało i po pięciu minutach znów pokazały się kreseczki na konsoli i do tej pory już nie wstała. Wtedy jeszcze były akumulatorki no to myślę może słabe te akumulatorki, wsadziłem baterie i tez na nich nic.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #596 dnia: 26 Grudzień, 2016, 22:47:43 »
Ad1. Kupiłem na allegro jako sprzęt powystawowy(...)

Ok...

@mariusz - w Polsce nie ma HP1003 powystawowego - ten sprzęt możesz kupić albo używany, albo sprawny po przeróbkach sprzętu wcześniej uszkodzonego albo sprawny u jedynego/wyłącznego dostawcy na polskim rynku conrad.pl - bądź możesz sprowadzić z zagranicy...  więc wnioski nasuwają się same.

Mogę tylko jeszcze dać Ci ze swojej strony nadzieję, że WH24 bardzo długo dochodzi do równowagi po zalaniu komory z elektroniką - np termohigrometr około 14 dni  ;)  Sugeruję abyś posuszył komorę zasilania (szczególnie widoczne złącza) i komorę elektroniki letnim strumieniem powietrza.

Moje stacje wielokrotnie "przeżywały" oblodzenie - fotka  ;)
Oryginalne aku 2000mAh jak na fotce - trwałość 24 mce ale moje jak widać "żyją" od 12.2013  ;) to ponad 36 mcy od daty produkcji i ponad 24 mce od zainstalowania w stacji  ;)

Cechy aku Zn-Mn (Cynkowo-Manganowe):

* elektrody: (+)MnO2/MnO.OH, (-)Zn/Zn(OH)2
* elektrolit KOH
* napięcie 1.5V (tak, jak zwykłe "baterie")
* małe samowyładowanie
* jeśli zastosuje się w tym samym urządzeniu akumulatory o różnym stopniu naładowania - to może się zdarzyć , że zostaną one przebiegunowane - tzn napięcie na akumulatorze zmieni znak na przeciwny - akumulatory, które były bardziej naładowane, rozładowują aż do przebiegunowania tych mniej naładowanych
* nie rozładowywać do końca, bo to im szkodzi
* głębokie rozładowanie powoduje utratę dającego się używać manganu
* minimalne w miarę bezpieczne napięcie przy rozładowaniu to 1.1V
* nie ładować do napięcia wyższego, niż 1.7V
* żaden z typów ładowarek do Ni-Cd i Ni-MH nie nadaje się do akumulatorów Zn-Mn - wymagają one kończenia ładowania przy określonym napięciu na akumulatorze i dużej precyzji pomiaru tego napięcia - są do nich dedykowane ładowarki z funkcją ładowania impulsowego
* brak efektu "pamięci"
* duża skłonność do tworzenia "dendrytów", wyrastających z elektrody ujemnej i zwierających elektrody, co ongiś powodowało trudności z ich skonstruowaniem
« Ostatnia zmiana: 27 Grudzień, 2016, 01:37:44 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline mariusz

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #597 dnia: 26 Grudzień, 2016, 23:27:26 »
Ok...

@mariusz - w Polsce nie ma HP1003 powystawowego - ten sprzęt możesz kupić albo używany, albo sprawny po przeróbkach sprzętu wcześniej uszkodzonego albo sprawny u jedynego/wyłącznego dostawcy na polskim rynku conrad.pl - bądź możesz sprowadzić z zagranicy...  więc wnioski nasuwają się same.

Mogę tylko jeszcze dać Ci ze swojej strony nadzieję, że WH24 bardzo długo dochodzi do równowagi po zalaniu komory z elektroniką - np termohigrometr około 14 dni  ;)  Sugeruję abyś posuszył komorę zasilania (szczególnie widoczne złącza) i komorę elektroniki letnim strumieniem powietrza.

Moje stacje wielokrotnie "przeżywały" oblodzenie - fotka  ;)
Oryginalne aku 2000mAh jak na fotce - trwałość 24 mce ale moje jak widać "żyją" od 12.2013  ;) to ponad 36 mcy od daty produkcji i ponad 24 mce od zainstalowania w stacji  ;)

Sprzedawca zaznaczał, że jego produkty mogą być nowe lub powystawowe, Więc ja się liczyłem, z tym że mogę mieć powystawowy. I mógł być ponieważ kiedy kupiłem w styczniu 2016 to w historii pomiarów był pozostawiony ślad, że była uruchamiana raz w czerwcu 2015 i drugi w lipcu 2015. Konsola na pewno była uruchamiana, bo widać było, że otwierane oryginalna folia, natomiast czujnik , baterie, cybanty były w nienaruszonej orginalnej folii

No to jeszcze został tydzień bo już jeden minął kiedy czujnik siedzi sobie w cieple w domu i się suszy ;)
« Ostatnia zmiana: 26 Grudzień, 2016, 23:35:50 wysłana przez mariusz »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #598 dnia: 26 Grudzień, 2016, 23:37:30 »
@mariusz - widzę że "PM" już trwa   ;)

...więc jako ciekawostkę polecam krótki Pokrewny wątek dot. ogniw ZnMn ze szczególnym zwróceniem uwagi na info admina @Parasola - który wskazuje na możliwą blokadę transmisji sygnału przy niewłaściwym zasilaniu panelu zewn. na przykładzie innego typu stacji - ale tego samego producenta Fine Offset Electronics co HP1001 - więc rozwiązania techniczne pewnie są podobne   ;)

W końcu, stacje HP100x mimo trzyletniej penetracji polskiego rynku ciągle "obwiane są"  tajemnicą w części dotyczącej  swoich funkcjonalności.  ;)
« Ostatnia zmiana: 27 Grudzień, 2016, 00:33:49 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #599 dnia: 27 Grudzień, 2016, 01:58:41 »
@ mariusz - w świetle Twojego źródłowego post-a

(...) Pomyślałem, że może baterie niedoładowane i padły. Pomierzyłem faktycznie jedna 0,8 V, druga 1,2, trzecia 1,4.(...)

oraz załączonych powyżej cech aku Zn-Mn tj:

* jeśli zastosuje się w tym samym urządzeniu akumulatory o różnym stopniu naładowania - to może się zdarzyć , że zostaną one przebiegunowane - tzn napięcie na akumulatorze zmieni znak na przeciwny - akumulatory, które były bardziej naładowane, rozładowują aż do przebiegunowania tych mniej naładowanych
* nie rozładowywać do końca, bo to im szkodzi
* głębokie rozładowanie powoduje utratę dającego się używać manganu
* minimalne w miarę bezpieczne napięcie przy rozładowaniu to 1.1V

jest prawdopodobne, że zbyt mocne rozładowanie jednego z aku do 0,8V - przy granicznym dopuszczalnym 1,1V - oraz przy jednoczesnej obecności w komorze stacji aku o rozrzuconych parametrach mogło doprowdzić do uszkodzenia  i przebiegunowania aku co mogło spowodować powstanie niekontrolowanego napięcia zasilania i w efekcie doprowadzić do uszkodzenia zespołu nadawczego.

Takie zdarzenie - w świetle zapisów instrukcji dot. zachowania stosownej biegunowości aku przy wkładaniu do komory zasilania - mogło uszkodzić panel zewnętrzny.
« Ostatnia zmiana: 27 Grudzień, 2016, 02:07:22 wysłana przez Rychu_Świbno »