Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi  (Przeczytany 439184 razy)

Offline Julf

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: HP 1001
Odp: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi
« Odpowiedź #765 dnia: 13 Wrzesień, 2017, 07:39:48 »
Witam
zauważyłem różnicę w wyświetlanych danych pomiędzy WU a moją stacją.
Na WU w pozycji Current Conditions ciśnienie zawyżone jest o 3 hPa i nie jest to błąd jednorazowy.
W chwili obecnej u mnie 1008,8 na WU 1011,74
Reszta parametrów zgodna.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #765 dnia: 13 Wrzesień, 2017, 07:39:48 »

Offline ShamY

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • www.pogodakrotoszyn.pl
    • Pogoda Krotoszyn.pl
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro 2 + czujniki Ecowitt
« Odpowiedź #766 dnia: 13 Wrzesień, 2017, 13:10:26 »
Nie jest to "błąd" spowodowany tym, że WU wyświetla ciśnienie względne lub bezwzględne a stacja odwrotnie?

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 46
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
« Odpowiedź #767 dnia: 14 Wrzesień, 2017, 12:30:13 »
(...) Na WU  ciśnienie zawyżone jest o 3 hPa (...)

HP1001 generuje dwie wartości ciśnienia: ABS i REL. WU wyświetla tylko REL.
Rozumiem, że w zakładce kalibracji HP1001 masz wprowadzoną właściwą wartość REL dla swojej lokalizacji - z uwzględnieniem wysokości terenu npm ?
« Ostatnia zmiana: 14 Wrzesień, 2017, 12:42:59 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline marg

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: hp 1001 wifi Conrad
« Odpowiedź #768 dnia: 15 Wrzesień, 2017, 18:56:47 »
Witam proszę o pomoc stacja pogody nie raportuje mimo poprawnej rejstracji

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
« Odpowiedź #769 dnia: 19 Wrzesień, 2017, 20:04:34 »
Witam proszę o pomoc stacja pogody nie raportuje mimo poprawnej rejstracji

Skonfigurowałeś stację HP1001 ? Jeżeli tak, to podaj nam co masz wpisane w panelu Setup w zakładkach:

* Date and Time:
** Time Zone
** Server
** czy odhaczone są dwa małe białe pola
** czy w ostatniej dolnej linijce jest info o synchronizacji - podaj datę i godzinę

* Weather Server:
** Web
** Station ID
** czy jest wpisane hasło - nie podawaj nam  ;) ale sprawdź poprawność

* WiFi Scan:
** czy przy swoim WiFi masz opis "connected"
** ile zielonych słupków widzisz ?

I jeszcze pytania:

* Czy to jest nowa HP1001

* Jaka jest jej wersja:
** Total storage
** OS version
** Firmware wersja

czekamy...

« Ostatnia zmiana: 19 Wrzesień, 2017, 20:14:31 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline paulox81

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: WH2080
« Odpowiedź #770 dnia: 23 Wrzesień, 2017, 07:43:48 »
Witam wszystkich forumowiczów, to mój pierwszy post na forum.

Właśnie czekam na stację HP1001 od Conrada - powinna być w poniedziałek u mnie.

Ale tak czytam forum i nachodzą mnie trochę wątpliwości czy dokonałem dobrego wyboru. Szczególnie czytając wątek o stacji Julf'a - kolejne reklamacje i wciąż coś nie tak.

Witam po przerwie urlopowej  8)
Otrzymałem stację po ponownej reklamacji. Pomimo zmiany softu na wyższy firma Conrad bez problemu wymieniła uszkodzoną stację na nową. W moim przypadku to już trzecia.
Niestety problem z UV (zawyżone odczyty we wszystkich) pozostał - dotyczy to modelu czujnika zewnętrznego wer. 16/17.
Ponadto anemometr w poprzedniej stacji również nie był tak czuły na podmuchy wiatru jak tanie modele za ok 300-400zł.
Wieczorkim wrzucę film.
Tego też przemierze - poczekam na odpowiednią porę.

Nooo :) Zobacz u Ciebie nie wieje.

Julf czy porównywałeś pomiary prędkości wiatru z innymi stacjami lub w inny sposób np. z ręcznym anemometrem? Ciekaw jestem na ile wiarygodne są pomiary z HP1001.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #771 dnia: 23 Wrzesień, 2017, 19:31:57 »
(...) Ale tak czytam forum i nachodzą mnie trochę wątpliwości czy dokonałem dobrego wyboru. Szczególnie czytając wątek o stacji Julf'a - kolejne reklamacje i wciąż coś nie tak. (...)

... "wciąż coś nie tak" - wylistuj może te przypadki o których @Julf napisał, że "coś nie tak" z jego stacją   ;)

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #772 dnia: 24 Wrzesień, 2017, 09:33:00 »
Być może nie we wszystkich czujnikach zewnętrznych HP1001 był stosowany sensor SHT30 (http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=1751.msg17981#msg17981) i problemy Julf'a z temperaturą i wilgotnością (http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=1751.msg18184#msg18184) mogły być wynikiem wgrania nowego oprogramowania współpracującego z czujnikami z sensorem SHT30 do stacji z czujnikiem wyposażonym w jakiś inny sensor - lub odwrotnie, stacja jest z SHT30, a oprogramowanie jest dla starszego sensora temperatury/wilgotności. Bo jak pisał Julf, problemy zaczęły się kilka dni po aktualizacji firmware stacji.

O stacjach HP1001 pisałem już w połowie 2013 roku (Stacje pogodowe typu HP1000 i HP1003), a jak teraz patrze na informacje prasowe, to seria czujników SHT3x została zaprezentowana dopiero pod koniec 2014 roku na Międzynarodowych Targach Komponentów elektronicznych w Monachium. Czyli prawdopodobnie od 2015 dopiero SHT30 był dostępny w sprzedaży, producent stacji musi mieć też trochę czasu na przeprojektowanie elementów elektronicznych czujnika, soft itp. Tak więc, wydaje mi się, że sensor SHT30 w tych stacjach może się pojawić dopiero w modelach wyprodukowanych od 2016 roku.

Jak czytam wiadomości Julf'a, to wynika z nich, że kupił stację w czerwcu 2017 (czyli pewnie z SHT30) i wgrał oprogramowanie przeznaczone do podobnej stacji pogodowej Ambient Weather WS-1001-WIFI OBSERVER. A przecież nie wiadomo, czy stacje Ambient Weather mają też czujniki z sensorem SHT30 i czy są dokładnie (w 100%) takie same jak HP1001 Conrad'a. Jak tak robicie, to może coś nie działać lub działać nie do końca poprawnie.
« Ostatnia zmiana: 24 Wrzesień, 2017, 10:53:59 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline paulox81

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: WH2080
« Odpowiedź #773 dnia: 28 Wrzesień, 2017, 10:16:31 »
... "wciąż coś nie tak" - wylistuj może te przypadki o których @Julf napisał, że "coś nie tak" z jego stacją   ;)

3 x reklamacja - problemy napotkane:
 - anemometr mniej czuły na podmuchy wiatru jak tanie modele za ok 300-400zł.
 - problem z UV (zawyżone odczyty)
 - wilgotność

Nie wiem, być może @Julf miał pecha, być może nie wszystkie objawy były skutkiem wadliwej stacji... Tak czy inaczej wymieniłem świeżo otrzymaną HP1001 na WH2080. Problemy @Julf miały jakiś wpływ na decyzję o zmianie na inną stację ale nie decydujący. Zagłębiając się w temat stacji pogodowych doszedłem do wniosku, że na początek poeksperymentuję z czymś tańszym  :P i pozatym chyba lepiej jak będę miał większą swobodę w rozmieszczeniu poszczególnych czujników - HP1001 ma zintegrowane wszystko w jednej obudowie - żeby nie było - nie mówię, że to jest źle - jestem laikiem i to moja pierwsza stacja  ;). Będzie współpracowała z Raspberry Pi 3 i Cumulusem mx - także jak tylko zbuduję maszt i uruchomię to dam w stopce link do WU :)

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #774 dnia: 28 Wrzesień, 2017, 11:47:46 »
Nie wiem, być może @Julf miał pecha, być może nie wszystkie objawy były skutkiem wadliwej stacji... Tak czy inaczej wymieniłem świeżo otrzymaną HP1001 na WH2080.

Moim zdaniem to błąd, bo mogłeś przez 20 dni przetestować stacje. Julf wgrywał alternatywne oprogramowanie od podobnej stacji Ambient Weather, to prawdopodobnie było (lub mogło być) przyczyną niektórych problemów. W HP1001 miałeś dobry (dokładny) sensor pomiarowy temperatury/wilgotności (SHT30) i pomiar promieniowania słonecznego. W tego typu stacjach dużo problemów można rozwiązać poprzez aktualizacje oprogramowania stacji (firmware). Mogłeś też wymienić na stacje EUROCHRON EFWS2900. WH2080 to starsza konstrukcja (pisałem o niej już w 2009 roku), bazująca na rozwiązaniach z jeszcze starszego modelu WH1080 (np. czujnik zewnętrzny jest chyba praktycznie identyczny). Od kiedy zacząłem zajmować się tym tematem (2007 rok), to WH1080 już była na rynku...

Stacja HP 1001 ma generalnie dobre opinie, powyżej 4 pkt. (na 5 pkt. maksymalnie), 88% procent oceniających poleca zakup tego modelu, czyli można powiedzieć, że jest zadowolonych z zakupu - zobacz opinie Conrad HP 1001. Julf kupił stacje zaledwie 3 miesiące temu, cześć jego problemów może być wynikiem niepoznania do końca tego "tematu" (np. ciśniene na WU), inni forumowicze mają ten model zdecydowanie dłużej, niektórzy od 3-4 lat...
« Ostatnia zmiana: 28 Wrzesień, 2017, 20:03:21 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Ostatnia zmiana: 05 Listopad, 2017, 19:54:45 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline bzdunek

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: ambient WS 1001
« Odpowiedź #777 dnia: 06 Listopad, 2017, 04:56:13 »
Witam. Chciałbym się przywitać. Mam na imię Zbyszek. Jestem z Opolszczyzny.
Mam pytanie do znawców tematu. Chcę kupić tą stację i chciałbym się dowiedzieć czy można tak spersonalizować tą stacje, jak ja sobie zaplanowałem?
Załączam zdjęcie ekranu po kilkudniowych kombinacjach. Widziałem przeróbki ale do mnie bardziej przemawiają ikony niż tekst, np: na zewnątrz, temp odczuwalna itd.
Bardzo proszę o dpowiedź. To jest tylko zdjęcie poglądowe i chciałbym się dowiedzieć czy jest jakaś szansa na taki interfejs użytkownika.
Pozdrawiam
Zbyszek

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #778 dnia: 06 Listopad, 2017, 09:38:07 »
(...) czy można tak spersonalizować tą stacje, jak ja sobie zaplanowałem?
(...) do mnie bardziej przemawiają ikony niż tekst
(...) czy jest jakaś szansa na taki interfejs użytkownika.

W sieci dostępne są dwie wersje wizualizacji HP1001:

* oryginalna - taka jaką sprzedaje dystrybutor conrad.pl wraz ze stacją
* przerobiona - taka jaką stworzył user arabskiego pochodzenia weatherist34 i można ja "dograć" jako nakładkę na oprogramowanie. Nakładka nie ingeruje w kod  źródłowy oprogramowania EasyWeather - to tylko wymiana biblioteki ikon. Struktura wyglądu ekranu nie ulega zmianie.

Tutaj autor nowej wizualizacji  weatherist34 opisuje jak zaimplementować jego wersję Głównie polega to na wymianie ikon graficznych w katalogu Themes oprogramowania EasyWeather jakie masz w swojej stacji. Te ikony stworzył  weatherist34 za sugestią userów z całego świata - historia modyfikacji w tym wątku oraz powyżej w tym temacie w którym piszemy.

Dodatkowo można spolszczyć opisy lub po prostu zmienić ich treść na wygodną dla siebie - oferuje taką wersję np @Mystic_Art

Podsumowując:
* jeżeli potrafisz stworzyć swoje ikony to możesz je wstawić w bibliotece Themes - lub skorzystać z wersji @weatherist34
* myślę, że jeżeli nie chcesz opisów - to w bibliotece można je "zmienić" - poprzez ich usunięcie - na zasadzie zmiany języka ang na pl.

« Ostatnia zmiana: 06 Listopad, 2017, 10:27:37 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline bzdunek

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: ambient WS 1001
« Odpowiedź #779 dnia: 06 Listopad, 2017, 13:51:52 »
Dziękuję za odpowiedź. Jeszcze jedna sprawa. Czy można ustawić czarne tło?
Pozdrawiam
Zbyszek