Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi  (Przeczytany 439196 razy)

Offline mantek66

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: HP 1001
Odp: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi
« Odpowiedź #1050 dnia: 11 Luty, 2021, 11:59:38 »
Chcę dzisiaj bardzo bardzo bardzo podziękować Griszce : po kosztach naprawił mi moją HP, Griszka77 WIELKIE DZIĘKI - zmarzłem, ale jednak zamontowałem, na razie na zwykłych alkalikach, ale jak tylko panasonici się naładują zaraz zmienię :D - JESTEŚ WIELKI :D - WIELKIE DZIĘKI!!!

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #1050 dnia: 11 Luty, 2021, 11:59:38 »

Offline Grzes978

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 3
  • Typ stacji: Conrad HP 1001
« Odpowiedź #1051 dnia: 25 Luty, 2021, 08:57:44 »
Hej chłopaki.

Mam pytanie czy do stacji HP 1001 można podłaczyć taki czujnik?

https://www.conrad.pl/p/czujnik-laczony-eurochron-ec-3802394-1901197

Czujnik łączony Eurochron EC-3802394 podobno zadziała, p.s. trzeba cos kalibrować czy mozna zostawić ustawienia fabryczne.

Offline karasek38

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 5
    • Moja stacja :)
  • Typ stacji: WS-9040 it+, Conrad HP1001
« Odpowiedź #1052 dnia: 02 Marzec, 2021, 19:52:13 »
Sam niedawno zmęczony już awaryjnością 5-letniego czujnika WH24 zakupiłem taki i śmiga bez zarzutu. Ten nowy czujnik ma dwa kontaktrony w anemometrze zamiast jednego i dlatego trzeba wprowadzić korektę dla pomiaru prędkości wiatru 0.5. Natomiast jeśli chodzi o opady to według dokumentacji producenta jedno przechylenie szalki to jeden cal deszczu, natomiast konsola co impuls dodaje 0.3mm. Więc matematycznie trzeba wprowadzić korektę 0.254/0.3 czyli jakieś 0.846. Ja tak zrobiłem ale nie porównywałem wskazań opadów deszczu na nowym czujniku z jakimś alternatywnym deszczomierzem. Subiektywnie odnoszę wrażenie, że pomimo korekty i tak sumy opadów są nieco zawyżone, ale jak powtarzam to może być tylko odczucie.
Wyłączasz stary nadajnik, wkładasz baterie do nowego, klikasz "Re-register transmitter" i po robocie :D

Offline pebet

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #1053 dnia: 21 Marzec, 2021, 11:41:34 »
witam, posiadam stację hp 1001 i mam pytanie odnośnie oprogramowania, bo chyba mam nieaktualne? Jak to dokładnie teraz przeprowadzić, żeby nic się nie skopało... w załączniku dane ze stacji

Offline Mystic_Art

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 3
    • Konstantynów Łódzki - stacja
  • Typ stacji: Conrad HP1001 WiFi
« Odpowiedź #1054 dnia: 15 Kwiecień, 2021, 09:09:54 »
https://drive.google.com/file/d/0B__GDxLAw88gTDMtMzJ0ZmxvMzg/view?usp=sharing

mozeszn zainstalowac ta wersje,
zmieniona szata grtaficzna wzgledem oryginału

Offline sted

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: HP1001
« Odpowiedź #1055 dnia: 30 Kwiecień, 2021, 11:57:23 »
Dzień dobry!
Po kolejnym restarcie (wtyk zasilacza jest nieoryginalny,trochę luźny i każde poruszenie kablem powoduje restart) moja konsola nie może wystartować. Po załączeniu zasilania najpierw pojawia się okno (foto1), potem małe okienko (foto 2) i w końcu na wyświetlaczu pojawiają się wędrujące bez końca kwadraciki (foto 3).
Co się stało ? Proszę o poradę jak to naprawić ?

Offline sted

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #1056 dnia: 07 Czerwiec, 2021, 09:59:53 »
Czy Koledzy znają kogoś kto naprawia stacje pogody (dokładnie konsole stacji pogody)?
 Mam nadzieję, że moją stację można jeszcze przywrócić do życia.

Offline lukas12p

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: Conrad HP 1001 wifi
« Odpowiedź #1057 dnia: 16 Lipiec, 2021, 10:12:58 »
Cześć
Mam takie same objawy jak kolega powyżej, nie mogę uruchomić centralki stacji, udaje się to dopiero po ok 15 minutach prób.
Jaką centralkę mogę kupić zamiennie, aby wykorzystać czujniki z HP1001 i nie stracić na funkcjonalności?

Offline stachu777

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: Domoticz
« Odpowiedź #1058 dnia: 27 Lipiec, 2021, 11:29:23 »
Mam problem z połączeniem mojej stacji z serwerem WU.
Mam połączenie stacji z WIFI, router bez problemu wykonuje ping do www.wunderground.com.
Nie pomaga wyłączanie routera.
Stacja została przywrócona do ustawień fabrycznych i nie dało to pozytywnego rezultatu.
Macie pomysł co może być nie tak?
Od 4 lat nigdy nie było problemów...

Offline Tomaso

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: Conrad HP 1001 WiFi
« Odpowiedź #1059 dnia: 29 Lipiec, 2021, 12:48:30 »
Witam. Mam ten sam problem co kolega Stachu, stacja połączona z internetem a  serwerem WU nie chce się połączyć.
Reset stacji, przywrócenie ustawień fabrycznych nic nie dało.
Naprawdę nikt coś takiego nie miał? Do tej pory kilka lat wszystko chodziło jak trzeba.

I jeszcze jedna sprawa te ustawienia są dobre?
Z góry dzięki z pomoc.

Offline wicher

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Typ stacji: WH3000
« Odpowiedź #1060 dnia: 30 Lipiec, 2021, 23:19:56 »
stacja połączona z internetem a  serwerem WU nie chce się połączyć.
Reset stacji, przywrócenie ustawień fabrycznych nic nie dało.
Nie wiem, czy pomoże ta informacja:
Na WXForum też opisują taka sytuację braku dostępu do nowych danych.
9 marca 2021 WU wycofała możliwość wysyłania danych przy pomocy protokołu TLS 1.1. Potem się z tego wycofali dając podobno 6 miesięcy producentom stacji na modyfikację oprogramowania. Radzą tam szukać nowego oprogramowania.
Poszukaj aktualnego oprogramowania do Twojej stacji. Ściągnij je i zaktualizuj oprogramowanie swojej stacji.

Offline stachu777

• Cirrus
  • *
  • Typ stacji: Domoticz
« Odpowiedź #1061 dnia: 02 Sierpień, 2021, 12:03:40 »
U mnie ewidentnie bruździ router lub dostawca internetu.
Połączyłem przed chwilą konsolę stacji pogody do neta udostępnionego z telefonu i od strzała wszystko bangla.
Co ciekawe jak pisałem wcześniej, to bezpośrednio z routera robiłem próbę połączenia z serwerem WU przez polecenie ping. Wszystko działało 100% danych odebranych.
Patrząc na dane z pliku "server" w katalogu Update EasyWeather, to stacja łączy się na porcie 80, więc router nie powinien blokować tego portu...

@Tomaso wejdź w ustawienia serwera, najedź strzałkami na górny pasek "Web" i przyciskami "+" i "-" można wybierać domyślne serwery.
Ustaw www.wunderground.com
« Ostatnia zmiana: 02 Sierpień, 2021, 13:51:29 wysłana przez stachu777 »

Offline mikus

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #1062 dnia: 30 Sierpień, 2021, 15:13:05 »
Czy na tą chwilę są jakieś nowe ciekawe opcje czujnika zewnętrznego do HP1001? Wyżej kolega pisał o kalibracji pomiaru wiatru i deszczu jeżeli podłączymy Eurochron EC-3802394, ale gdzieś widziałem, że ktoś pisał też o kalibracji UV i tu pytanie co należy zrobić z tym UV?
Pytanie też, ponieważ czasy płynie nieubłaganie, na jaką stację zamienilibyście swoje HP mając nieograniczone środki? Musi mieć przynajmniej to samo co HP1001 i łączyć się z WU. Davisa nie rozpatrujemy, nie przemawia do mnie archaiczny wyświetlacz, chyba, że teraz są jakieś nowe, nie wiem, jestem amatorem i nie śledzę tematu na bieżąco.
Jaka teraz stacja jest- jeżeli nie najlepsza- to nowoczesna i porządna po prostu?

Offline sted

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #1063 dnia: 13 Październik, 2021, 00:47:10 »
Opisałem mój problem (nie działa konsola) na portalu elektroda.pl.
Otrzymałem odpowiedź, że padł mi soft pamięci flash NAND (układ SK Hynix H27UBG8T2BTR). Pamięć należy wylutować i zaprogramować od nowa. Do tego potrzeba zawartość pamięci - plik bin. Czy ktoś z kolegów posiada taki plik lub gdzie go znaleźć ?

Offline alicjusz

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #1064 dnia: 05 Grudzień, 2021, 16:41:07 »
Witam Wszystkich.
Posiadam aktualnie stację przerobioną przez kol #griszka HP 1001. Firmware aktualnie 2.3.7 (ale było i nowsze) i os: 3.0.9.
Czujnik w tej chwili nowy Eurochron EC-3802394.
Zauważyłem dopiero teraz, że temperatura na wyświetlaczu nie odpowiada temperaturze nadawanej przez czujnik. Pakiety odbierane przez rtl_433 czy przez Universal Radio Hacker pokazują temperature powiedzmy 2,7 stopnia, natomiast na wyświetlaczu jest aktualnie 2,9.
Wygląda na to, że wyświetlacz nie pokazuje temperatury odbieranej, ale uśrednia ją w jakichś cyklach. Nie ma to nic wspólnego z kalibracją gdyż temperatura odczytywana z pakietów nie zmienia się a ta na wyświetlaczu po jakimś czasie "dogania" tę nadawaną.
Czy to normalne dla tej stacji? Inne pomiary zmieniają się natychmiastowo.
Czy może w innym firmware wyświetla bez uśredniania?
Pozdrawiam
https://www.pogoda.sp6dw.ovh/