Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Problem HP-1001 i WeatherUnderground  (Przeczytany 20921 razy)

Offline woma

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: HP 1001 WiFi
Odp: Problem HP-1001 i WeatherUnderground
« Odpowiedź #30 dnia: 28 Marzec, 2019, 23:35:53 »
HI

Odświeżam, ale jak widzę cały czas są podawane te same informacje, a na mim panelu jednak się zmieniają. Spada temperatura dla przykładu (teraz 3.9) a u nich niezmiennie 7.9 (chciałbym he he he)

DuDuS

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #30 dnia: 28 Marzec, 2019, 23:35:53 »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 46
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
« Odpowiedź #31 dnia: 28 Marzec, 2019, 23:42:18 »
Dane pobierane są z serwerów WU.

Na dole aplikacji znajduje się informacja o ostatniej aktualizacji danych. Jest czas po odświeżeniu, aktualny czas danych i czas danych wykresu. Rzeczywiste dane są co 2-5 min - i raczej bliej 2 niż 5min.

Dane wykresu odświeżane co 5-10 min.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Marzec, 2019, 23:44:39 »
(...) Odświeżam, ale jak widzę cały czas są podawane te same informacje, a na mim panelu jednak się zmieniają. Spada temperatura dla przykładu (teraz 3.9) a u nich niezmiennie 7.9 (chciałbym he he he)

... przetestuje u mnie Twój ID - ok ?
Pytam bo wiesz .... RODO    ;D   ;D   ;D   ;D

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #33 dnia: 29 Marzec, 2019, 00:01:56 »
... wygląda na to, że Twoja HP1001 wysyłała dane o 15.57 do 16.17 patrz ciśnienie , temp, wilgotność i wiatr- reszty parametrów np solar nie wysyłała... Jak widac nadal nie wysyła. Taki wniosek, że nie wysyłała ponieważ na wykresie/grafie tylko są dane za ten okres. Wyświetlane są liczbowo ostatnio dostarczone do WU dane z godz 16.17 - stąd to 7,9oC

Wykresy w apce rysowane są od godz.0.00 do 24.00 - potem znowu od 0.00 ...
« Ostatnia zmiana: 29 Marzec, 2019, 00:13:40 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline woma

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 29 Marzec, 2019, 00:14:31 »
O 16:17 to ja miałem jeszcze 2.2.9 i nie było ikony połączenia z WU
2.4.6 wgrałem około 21, i mam ikone połączenia
Na WU wreszcie w "MY DEVICES" pojawiła się moja stacja, ale ze znaczkiem offline (czerwona kropka). Nie wiem czemu. Resetowałem panel ale nic nie pomogło

DuDuS

Miałem źle ustawiony czas po wgraniu 2.4.6. Poprawiłem. Zobaczymy co będzie rano
Zerknij na PW Rychu . Miłego wieczoru :-)

PS. A RODO to ja mam .... no wiesz gdzie :-) Jasne że możesz podglądnąć moje dane itd.
« Ostatnia zmiana: 29 Marzec, 2019, 00:25:57 wysłana przez woma »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #35 dnia: 29 Marzec, 2019, 00:25:30 »
... nie było ikony połączenia  ale pakiety przez 15 minut były wysyłane ...

MY DEVICES - powoli widac wszystko powraca. Ta czerwoną kropka może być jeszcze niewiarygodna.

Ja mam w zasobach cztery ID stacji z czego dwa powinny być martwe/czerwone (to są tylko lokalizacje gdzie mogłyby być dzisiaj podłaczone stacje w razie zmiany obecnej lokalizacji) - przedtem były czerwone  (nigdy nie udało mi się ich wyciąć) a teraz jeden z nich jest zielony ... chociaż żadna stacja za nim nie "stoi"...

PS: czytałem PW - asap odpisałem...
« Ostatnia zmiana: 29 Marzec, 2019, 00:30:42 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Sowa

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 4
« Odpowiedź #36 dnia: 29 Marzec, 2019, 12:00:37 »
Na WU wreszcie w "MY DEVICES" pojawiła się moja stacja, ale ze znaczkiem offline (czerwona kropka). Nie wiem czemu. Resetowałem panel ale nic nie pomogło
.....
Miałem źle ustawiony czas po wgraniu 2.4.6. Poprawiłem. Zobaczymy co będzie rano

Dzisiaj twoja stacja jest w WU, ale taka poszarpana w bardzo nieregularnych odstępach czasu. Popatrz na stację Rychu_Świbno ( taka jak Twoja), nadaje regularnie co 5 min.

Offline woma

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 29 Marzec, 2019, 16:37:51 »
Hej.

Ja nie wiem czemu? U mnie na panelu są regularne odczyty co 5 minut (zarówno na wykresie jak i w danych tabelarycznych)
Stacja ma full zasięg WiFi.
Internet mam stabilny 150/100 Mbps.
Cały dzień pracowałem w domu na kompie, więc zauważył bym gdyby zaistniał jakiś problem z internetem
Albo stacja ma problem, albo chłopcy z WU jeszcze nie ustabilizowali sytuacji. Zwróć uwagę na fakt, ze Rychu miał stacje widoczne  już od kilku dnia, a ja dopiero od wczoraj. Może nie wszystko jeszcze w WU dla wszystkich stacji działa?

DuDuS

Co dziwne, widzę że zdarzają się w moich danych na WU odczyty częstsze niż co 5 minut, a przecież stację mam ustawioną do raportowania własnie co taki okres!  Poniżej przykład. Świadczy to chyba raczej o nieprawidłowościach po stronie WU (w okolicach 15 nie było przerwy w dostawie prądu ani w internecie)
15:04 undefined   13C   -2C   37%   West   3.0km/h   5.0km/h   1012.19hPa   0.00mm   0.00mm   1   594.68 w/m²
15:05 undefined   13C   -2C   37%   WNW   3.0km/h   6.0km/h   1012.19hPa   0.00mm   0.00mm   1   599.13 w/m²

DuDuS

Popatrz też na kompletne bzdury w podsumowaniu dnia! Minimalna temperatura była -2 (nad ranem), maksymalna 13 (chwilę temu), podobnie zmienne były inne odczyty, a w podsumowaniu:
   High   Low   Average
Temperature   2C   2C   2C
Dew Point   -1C   -1C   -1C
Humidity   84%   82%   82%
Bzdury! Bzdury! Bzdury! Podsumowanie jest wyliczane po stronie WU a nie stacji przecież!

DuDuS
« Ostatnia zmiana: 29 Marzec, 2019, 16:59:50 wysłana przez woma »

Offline felix

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 27
    • Awekas
  • Typ stacji: HP1001, HP3001, GW1000, HP2551
« Odpowiedź #38 dnia: 29 Marzec, 2019, 18:37:39 »
Dzisiaj twoja stacja jest w WU, ale taka poszarpana w bardzo nieregularnych odstępach czasu. Popatrz na stację Rychu_Świbno ( taka jak Twoja), nadaje regularnie co 5 min.
A jak na WU nadaje Twoja stacja?
Może w końcu podzielisz się super danymi ze swojej super stacji.

Offline woma

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 29 Marzec, 2019, 19:57:23 »
HI

Żadna super stacja . Zwykłe HP-1001 od Griszki. Ale cieszy mnie to że należę do światowej sieci, i dzięki (między innymi) danym z mojej stacji można tworzyć coraz lepsze prognozy. Wkurza mnie natomiast aktualna postawa WU.

O jakie super dane chodzi? Wszystko co raportuję można zobaczyć tu:
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IGMINAMI4

DuDuS
« Ostatnia zmiana: 29 Marzec, 2019, 21:36:57 wysłana przez woma »

Offline felix

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 27
    • Awekas
  • Typ stacji: HP1001, HP3001, GW1000, HP2551
« Odpowiedź #40 dnia: 30 Marzec, 2019, 14:58:57 »
Pytanie o super dane z super stacji jest skierowane do @Sowa, który wytyka błędy naszych stacji a boi się opublikować swoje dane.

Offline woma

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #41 dnia: 30 Marzec, 2019, 21:37:39 »
HI

https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IGMINAMI4

Nadal widzę następujące problemy:

1. W "MY DEVICES" stacja ma status Offline (czerwony) , pomimo iż cały czas nadaje i w tabeli widzę prawidłowe wyniki

2. Parametry podawane przez stację są zapisywane w nieregularnych odstępach czasu (od  1 do 20 minut), pomimo iż stacja jest cały czas włączona , połączona z WU (biała ikona) a WiFi i internet są stabilne

3. W sekcji Summary kompletne bzdury! Temperatura minimalna, średnia i maksymalna takie same, 4 stopnie (a z danych w tabeli wynika że było od 14 do 18 stopni). A to już jest niezależne od mojej stacji.

Czy ktoś ma takie problemy?

DuDuS

PS. 27 napisałem na stronie WU informacje o problemach, i dostałem powiadomienie że dziękują i odpiszą tak szybko jak to możliwe. Widać 3 dni to zbyt mało na  odpowiedź , chociażby "możesz nas DUDUSw d.... pocałować"
Dlatego dziś napisałem do nich co następuje:
"Minęły 3 dni, i nie dostałem żadnej odpowiedzi, a problemy nadal trwają! Widzę wysoki poziom profesjonalizmu firmy :-( "
Ale nie myślę aby ktoś się tym przejął w WU. Generalnie w dzisiejszym świecie nikt się już niczym nie przejmuje (poza zgarnianiem forsy oczywiście). Tylko takie dinozaury jak ja i mnie podobni stawiają honor i twarz(żeby się nie golić z obrzydzeniem) wyżej niż dobra. No ale my już niedługo odejdziemy do mam nadzieję lepszego świata (bez komputerów, kart płatniczych, smartfonów i wszechobecnej przede wszystkim inwigilacji).

DuDuD
« Ostatnia zmiana: 30 Marzec, 2019, 21:53:42 wysłana przez woma »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #42 dnia: 31 Marzec, 2019, 21:58:04 »
@woma - prześledź ten wątek - czyli wymianę postów pomiędzy mną @Rychu a @ buffy autorem apki która przechwytuje dane z WU na smartfony - pisałem o tym powyżej.

Poprosiłem @buffy-ego aby przetestował Twoją stację na tej apce....  odpowiedź masz w postach - włącznie ze zrzutem przechwyconych danych wstawianych do wykresów i tabeli WU...

Moja diagnoza - czekać aż WU się ustabilizuje (tak było z WH2600/WS1400IP - rok temu - po stabilizacji lepiej chodziło niż HP1001 których dane pozostały w starych systemach) . Warto pisać maile do wsparcia technicznego tutaj_kliknij

a w szczególności w sprawach portalu WU czyli nas dotyczacych_tutaj_kliknij Przedstawiciel WU potwierdza, że czytają uwagi i wdrażają poprawki. W tym tygodniu  (od ponniedziałku 1.04) mają udostępniać poprawione wersje z częściowo uwzględnionymi naszymi uwagami.

Cytat: Lider migracji na WU dnia 29 marca 2019 napisał
(...) Niektóre aktualizacje statusu w PWS zmieniają sie już (mój dopisek-chodzi o czerwone i zielone kropki w panelu My device - Moje urządzenia ---> generalnie wszyscy userzy maja w tym miejscu poplątane statusy stacji - czerwone nadaja a zielone róznie nadają i nie nadają ;)  porządkują to)

„Moje urządzenia” - wiemy, że strona nieprawidłowo pokazuje status. Mamy naprawę, bo to wyjdzie w przyszłym tygodniu. 

„Powiązane kamery internetowe” Praca nad tym, brak ETA w sprawie poprawki, ale patrzymy na to. Jeśli występuje ten błąd, pomocne byłoby udzielenie odpowiedzi z identyfikatorami stacji w następującym formacie: PWSID | webcamID - to powinno wyglądać podobnie do strony „KCASANFR11 | wu_18763CAM1”

„ Rapidfire ” PWS. Poprawka jest przygotowywana, miejmy nadzieję, że wyjdzie w przyszłym tygodniu w oczekiwaniu na dostęp programistów

„Konwersja jednostek”, która została naprawiona, pojawi się w wydaniu w ciągu następnego
błędu 404 w tygodniu, gdy próbujesz dostać się na twoją stronę, nie będąc w stanie.

Błędy logowania: wyczyść pliki cookie, wyczyść pamięć podręczną, wypróbuj inną przeglądarkę, jeśli żadna z tych rzeczy nie działa, skontaktuj się z pomocą techniczną.

Nadal pracujemy nad pewnymi problemami po migracji konta

„Podsumowanie danych” Zostało to naprawione, poprawka zostanie wdrożona w nadchodzącym wydaniu (...)

PS: czytałem i niebawem odpiszę na PW  ;)
« Ostatnia zmiana: 31 Marzec, 2019, 22:53:08 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #43 dnia: 01 Kwiecień, 2019, 21:41:32 »
@woma - upominek dla Ciebie   Widok kokpitu Twojej stacji w wersji sprzed migracji

Są tu również stare funkcje np takie jak wyszukiwanie historii rocznej i wg dowolnego okresu - inaczej mówiąc wszystko po staremu - a w szczególności RapidFire który znowu pozwala na oglądanie róży wiatrów online z aktualizacją co 16 s.  ;)

Moje stacje wyglądają tak :

Ujscie Wisły_HP1001

Ujscie Wisły_bis_WH2600

Offline woma

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #44 dnia: 01 Kwiecień, 2019, 21:49:36 »
HI

Dziękuję za info. Zatem czekam aż "chłopcy" ustabilizują system.
Mnie się wczoraj zdarzyła całodzienna przerwa w zapisie danych na WU, chociaż stacja zapisywała cały czas dane w pamięci wewnętrznej. Zobaczymy jak będzie.

DuDuS