Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Problem HP-1001 i WeatherUnderground  (Przeczytany 20944 razy)

Offline woma

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: HP 1001 WiFi
Odp: Problem HP-1001 i WeatherUnderground
« Odpowiedź #75 dnia: 13 Maj, 2019, 22:05:36 »
Rozumiem że sprawa nikogo nie zainteresowała?

HI

Znalazłem przyczynę zrywania połączenia z WU (pomimo [jak wcześniej opisywałem] nieprzerwanego zapisywania przez stację danych pogodowych  w pamięci wewnętrznej oraz stałego doskonałej jakości połączenia z z internetem przez WiFi)

W życiu bym nie wpadł na to, i wy zapewne też! Ale coś mnie tchnęło, i wyłączyłem synchronizację z serwerem czasu 0.openwrt.pool.ntp.org (korzystam z niego na wszystkich routerach). I nagle stacja jest od kilku dni cały czas połączona z WU!  U mnie są częste wyłączenia prądu i włączyłem synchronizację aby stacja po każdym restarcie miała na 100% dobry czas.

Najdziwniejsze to to, że na poprzedniej stacji (z Conrada) miałem ustawioną tą synchronizację, i nie było problemów. Na początku w nowej stacji (od Griszka77) też miałem ustawioną, i działało. Problemy pojawiły się dopiero po zmianach na WU. Ja myślę że jest jakiś konflikt między zegarem stacji, serwerem NTP i WU. Ale o co może chodzić?

Tak czy siak, jak wyłączyłem synchronizacje to połączenie z WU jest OK, ale dane są jednak cały czas zapisywane w nierównomiernych odstępach czasu. Raporty są na WU zazwyczaj co 1-2 minuty i co 18 (naprzemiennie). Czy to nie problem zegara stacji? Chociaż czas wyświetla prawidłowo!

I co wy na to?

DuDuS

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #75 dnia: 13 Maj, 2019, 22:05:36 »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 46
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
« Odpowiedź #76 dnia: 13 Maj, 2019, 23:12:19 »
... zainteresowała ;)

... nadal twierdzę, że to problem po stronie WU. To aplikacje WU "rysują" grafy a nie Twoja stacja. To WU tworzy grafy i tabele z paczek danych przesyłanych przez stację co 16s i 60s.

Pisałem już o tym. Jestem tego pewien ponieważ takie objawy miałem na WH2600 gdy po raz pierwszy IBM wziął się za migrację w lutym 2017 roku --- oraz z HP1001 w styczniu 2018 (wpadka Intela). Utworzono wtedy (w styczniu 2018) na Trello kanał komunikacji poprzez który zgłaszaliśmy swoje problemy. Ja swój opisałem i asap problem z HP1001 został rozwiązany. Natomiast WH2600 z lutego/marca 2017 przeczekałem.

Wtedy - w styczniu 2018 dowiedziałem się, że w niektórych przypadkach trzeba indywidualnie podejść do otrzymywanych danych od strony WU. Coś tam "postukali" i kropki na grafach "rozkleiły się" i umieszczane były znowu co 5min tak jak deklaruje moje ustawienie w stacji.

HP1001 braki w danych i "posklejane" kropki - przed i po 9. stycznia wystepowały charakterystyczne objawy jak u Ciebie Wojtek.

Wojtek - miałem identyczne objawy - nieregularnie pokazywane dane na grafach i w tabeli i przy tym tak jakby "posklejane" kropki na grafach w stacji HP1001. Było to w styczniu 2018 i luty/marzec 2017. W tym drugim przypadku chodziło o raportowanie z czujnika WH25 stacji WH2600 - Można to sobie obejrzeć na grafach mojej stacji WH2600 - link w stopce - w okresie pierwszych dni marca 2017.

W szczegółach chodzi o to, że serwery WU aby przyjąć paczki danych muszą cyklicznie, częściej niż co 5s otwierać okienka (dla WH2600 to 2s) a jednocześnie te serwery muszą dotrzymywać interwału odświeżania danych co 5 sek. Gdy ta zasada nie jest utrzymywana niektóre typy stacji lub wręcz niektóre wersje softów mają konflikt z tymi serwerami.

Czytaj

oraz

czytaj tutaj

i jeszcze tutaj

a na koniec tutaj-post @felixa
« Ostatnia zmiana: 13 Maj, 2019, 23:23:46 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline woma

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #77 dnia: 15 Maj, 2019, 20:40:41 »
Hi

Rychu. Dzięki za wyjaśnienie. Ale żeby synchronizacja czasu powodowała zrywanie połączenia z WU! No jestem pod wrażeniem "ogromu pracy" ich informatyków! Ale w sumie "niezbadane są ścieżki myślenia programisty".

Nie ma co kombinować. Synchronizacje pozostawiam wyłączoną, a to ze dane na WU są zapisywane w różnych ostępach czasu to już ich problem, nie mój! 

Czy jest jakaś działająca prawidłowo z 2.4.6 wersja EasyWeather? Bo mnie się takiej znaleźć nie udało.

DuDus

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
« Odpowiedź #78 dnia: 15 Maj, 2019, 22:40:35 »
Teraz dopiero przyjrzałem się mojej synchronizacji czasu - w Setup/Date and Time i widnieje tam na samym dole komunikat że występuje błąd synchronizacji do servera time.nist.gov - jednak u mnie nie skutkuje to błędną pracą stacji i współpracą z WU...

Wydaje mi się że był tam kiedyś inny komunikat - bo zwróciłbym uwagę na Error w pierszym słowie tego komunikatu ...

======
... a może teraz po migracji należałoby zmienić internetowy serwer czasu ? Na jaki .... ?
« Ostatnia zmiana: 15 Maj, 2019, 22:47:36 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline felix

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 27
    • Awekas
  • Typ stacji: HP1001, HP3001, GW1000, HP2551
« Odpowiedź #79 dnia: 16 Maj, 2019, 09:12:07 »
należałoby zmienić internetowy serwer czasu ? Na jaki .... ?

Ja korzystam z serwera: tempus1.gum.gov.pl i błędu synchronizacji nigdy nie zauważyłem.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #80 dnia: 16 Maj, 2019, 13:52:54 »
Dzięki @felix.  Zmieniłem na gum-owski zegar tempus1.gum.gov.pl i komunikat o błędzie o którym pisałem powyżej zniknął.

Teraz zobaczymy czy HP1001 bezkolizyjnie będzie współpracowała z zegarem i jednoczesnie z WU. Mam obawy ponieważ na stronie GUM jw piszą o możliwości konfliktu  ;)

Cytat: GUM
(...) Sposób synchronizacji czasu zależy od systemu operacyjnego urządzenia użytkownika – niekiedy właściwy program jest częścią składową systemu, w innych przypadkach należy korzystać z dodatkowego oprogramowania. (...)

Offline woma

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #81 dnia: 16 Maj, 2019, 22:36:42 »
HI

Z tego co sobie przypominam to time.nist.gov już od dość dawna nie działa. Stąd miałeś błąd synchronizacji czasu.
Poczekam co u Ciebie po ustawieniu synchronizacji z nowym serwerem. Jeśli będzie OK to sam też tak ustawię.

Ciekawi mnie jednak jaki timer wymusza wysyłanie danych do WU. Czy okres wysyłania jest zgodny z ustawionym okresem zapisywania danych w pamięci lokalnej? Bo jeśli tak, to czemu w urządzeniu mam elegancko zapisywane dane równo co 5 minut a na WU są w losowych odstępach czasu?
No chyba że jest jakiś inny timer odpowiadający za wysyłanie danych do WU, ale ja takiego w konfiguracji urządzenia nie zauważyłem.
Trzecia możliwość to taka że WU co jakiś czas wysyła request o dane do stacji. I to by mogło wyjaśniać nierównomierność.

DuDuS

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #82 dnia: 17 Maj, 2019, 14:26:46 »
Po dobie od zmiany zegara synchronizacji czasu nie zauważyłem zmian w prezentacji moich danych na WU - nadal dane wysyłane i prezentowane regularnie. Natomiast w samej konsoli nie ma już komunikatu o błędzie synchronizacji.

Wniosek: wskazany przez @felix polski zegar w Głównym Urzedzie Miar  tempus1.gum.gov.pl - wyeliminował komunikat o błędzie synchronizacji.

Wojtek - odpowiedź na Twoje pytanie masz w moim post-cie "rzeka" powyżej - to problem z udostępnianiem slotów w serwerze WU/IBM... i dodam jeszcze to co poniżej.

HP1001 jak i przykładowa WH2600 ma zaszyte w sofcie aby wysyłać paczki danych co 16s z transmitera WH24 oraz dodatkowo co 60s z transmitera WH25. Ten interwał 16s jest dlatego 16 a nie np 15s aby nie było wielokrotności z 60s. Gdyby było np 15s to istniałoby b. duże prawdopodobieństwo, że konsola stacji chciałaby wysyłać paczkę danych z WH25 i WH24 w tym samym czasie i wystąpiłaby kolizja.

Tak więc stacja wysyła dane co 16s i dodatkowo co 60s do serwera WU co widać dzięki funkcji FireRapid w kokpicie WU obserwując  np wiatromierz. Serwer kolekcjonuje paczki danych 16 sekundowych przez 5 min - uśrednia dane z 18-stu paczek [18x16s=300s=5min] i wyświetla je w tabeli pomiarów oraz zaznacza punkt na grafie. Podobnie dzieje się z parametrem ciśnienia z transmitera WH25 ale z interwałem 60s czyli z pięciu minutowych pomiarów WU oblicza średnią i umieszcza w tabeli i na grafie - również co 5min.

Jednocześnie za każdą przysłaną paczką danych co 16s i 60s następuje w serwerze WU porównywanie wartości danych z dotychczasową min i max wartością. Jeżeli któreś z ekstremów się zmieni aktualizowana jest tabela pomiarów dnia tzw Summary.

Tak to działa. Podobnie radzi sobie wg tej metodologii konsola stacji - w której dane archiwizowane są co wskazany przez Ciebie interwał - ale paczki danych z transmiterów WH24 i WH25 trafiają do konsoli co 16s i 60s jak do serwera WU.

Jak widzisz - zapisywanie pomiarów i rysowanie grafów na WU i w konsoli HP1001 to niezależne procesy. Wspólnym procesem jest tylko przyjmowanie paczek danych od transmiterów WH24 i WH25 przez konsolę HP1001. Konsola po przyjęciu paczek wykonuje równocześnie dwie czynności:

1. archiwizuje przyjęte paczki aby uśrednić wartosci i zapisać je w swojej tabeli oraz na swoich grafach oraz aby znaleźć ekstremalne wartosci danych i zapisać je równiez w swojej tabeli ekstremów.

2. wysyła asap poprzez WiFi paczki danych do serwera WU/IBM.

HP1001 pomimo, że funkcjonuje na rynku od 2014 roku to ciągle "nie dościgniony" wiedzowo produkt ;)

Ciekawie też funcjonuje sam transmiter WH24 - np wiatromierz - zanim WH24 - wypuści paczkę 16s do konsoli równiez "bawi się" w proces uśredniania prędkości wiatru "wewnątrz interwału 16s" i poszukuje porywów wiatru spośród różnych prędkości generowanych przez kubełkowy wiatraczek  ;) 
« Ostatnia zmiana: 17 Maj, 2019, 22:00:45 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline mantek66

• Cirrocumulus
  • **
  • Typ stacji: HP 1001
« Odpowiedź #83 dnia: 21 Maj, 2019, 14:11:45 »
dzięki, spróbuję, przepraszam za to wielopostowanie

Offline felix

• Cumulonimbus
    • Awekas
« Odpowiedź #84 dnia: 22 Maj, 2019, 21:03:28 »
Też mam Office 2016 i też miałem problem z wyświetlaniem danych z plików .csv.
Aktualnie dane mam tak jak w załączniku 2019.jpg.
Jak do tego doszedłem już nie pamiętam.
Spróbuj otworzyć Excella z pustym skoroszytem i wczytać plik .csv poprzez "dane/z tekstu" - załącznik 1.jpg.
Następnie w zaawansowanych zmienić kropkę na przecinek lub odwrotnie - załącznik 2.jpg.
Trzeba jeszcze sprawdzić co masz w Panel sterowania/Region i tam też zmienić z przecinka na kropkę lub odwrotnie - załącznik 3.jpg.
Co u mnie spowodowało prawidłowe wyświetlanie danych nie wiem bo robiłem wszystko naraz.
dzięki, spróbuję
I jak Ci poszło?

Offline wagabund

• Cirrocumulus
  • **
  • Typ stacji: ws 2300 ;HP1003 ; WS2800
« Odpowiedź #85 dnia: 15 Sierpień, 2019, 10:43:42 »
Witam
Problem mam taki, że stacja jest widoczna z poziomu kompa
https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IWOJEWDZ119
natomiast pod aplikacją na androida już nie tzn. gdy daje aby aplikacja pokazywała na mapie najbliższe wg lokalizacji (ikona gps wł.)  mojej stacji nie widzi. Gdy daje na ręczne wyszukiwanie, to po id stacji ją znajduje, jednak mam tylko dwie możliwości: uściślij - ale nic tu zrobić nie mogę , oraz pokaż wtedy widzę na mapie stację jednak bez żadnych danych jest tylko żółty punkt. Dodatkowo gdy wchodzę w menu i tam są ulubione i ostatnie to w ostatnich mojej stacji brak.Uprzedzając logowałem się do konta na WU i nic to nie dało.Myślałem że to przejściowo ale od trzech m-cy jest tak samo.
Znacie może przyczynę? rozwiązanie?
szczecin  IWOJEWDZ119  =>HP1003   IWOJEWDZ116 => WS2300 WS2800 =>  podpięta  do RPI 2 chodzi z  weewx

Offline felix

• Cumulonimbus
    • Awekas
« Odpowiedź #86 dnia: 15 Sierpień, 2019, 13:21:18 »
Jakiej aplikacji używasz? Ja mam WSView. Nie mam dostępu do mapy, ale mam dane ze swoich stacji i ze stacji ulubionych.

Offline wagabund

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #87 dnia: 15 Sierpień, 2019, 21:48:48 »
Problemy ma na aplikacji oryginalnej tj. Weather Underground ze sklepu GPlay.
Na Meteo Monitor 4 Personal Weather Stations (PWS) nie ma problemów z odczytem danych jednak wolę tę od WU gdyż pokazuje więcej danych i w układzie który mi odpowiada oraz stację na mapie.
Felix możesz podać mi pełną nazwę tej apki w GooglePlay ?
« Ostatnia zmiana: 15 Sierpień, 2019, 21:57:42 wysłana przez wagabund »
szczecin  IWOJEWDZ119  =>HP1003   IWOJEWDZ116 => WS2300 WS2800 =>  podpięta  do RPI 2 chodzi z  weewx

Offline felix

• Cumulonimbus
    • Awekas
« Odpowiedź #88 dnia: 15 Sierpień, 2019, 22:52:54 »

Offline wagabund

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #89 dnia: 16 Sierpień, 2019, 15:20:54 »
Link do aplikacji WS View:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ost.wsview&hl=pl
Dzięki Felix, zainstalowana. Hmmmm ale jak połączyć ją z naszą stacją?