Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Komputerek dla stacji z cumulusem  (Przeczytany 84103 razy)

Offline Mark

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 20
    • Pogoda w gminie Ślesin
  • Typ stacji: Ecowitt HP3501/WS80
Odp: Komputerek dla stacji z cumulusem
« Odpowiedź #45 dnia: 30 Listopad, 2012, 12:12:02 »
Mówisz o tych programach RAMDYSK i 1-abc.net ? Muszę się temu przyjrzeć. Mam nadzieję, że sobie z tym poradzę :)
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #45 dnia: 30 Listopad, 2012, 12:12:02 »

Offline Brecht

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 3
  • Typ stacji: Oregon Scientific BAR208HG; Conrad Ws-0101
« Odpowiedź #46 dnia: 30 Listopad, 2012, 12:31:28 »
Pendrive botowalny w sensie zainstalowania z niego Windowsa XP na karcie CF, nie będzie z niego startował systemu za każdym razem, ani instalował tam programów.

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #47 dnia: 01 Grudzień, 2012, 13:18:12 »
Tak, Win XP ma być na karcie CF.

Eh, mam pod górkę z tym wszystkim. Najpierw facet z opóźnieniem wysłał terminal, ale udało mi się go odebrać jeszcze w piątek z paczkomatu. Potem okazało się, że nie ma przewodu zasilającego. Trzeba było kupić. Przyjechałem do domu, a tu nie doszła jeszcze przejściówka nadana we wtorek. Byłem na poczcie - nie ma.
Tak więc wszystko oprócz przejściówki mam - terminal Futro A250, CF 4GB 133x, zbootowany pendrive z Win XP Home SP3. Od poniedziałku przynajmniej do weekendu mnie w domu nie będzie niestety i instalację tego wszystkiego będę musiał odłożyć z tydzień albo dwa...

Chyba, że można tymczasowo podłączyć drugi pendrive i używać go jako dysk i tam zainstalować system? Potem bym wyjął pendrive i zainstalował już normalnie na karcie CF. Da się?
« Ostatnia zmiana: 01 Grudzień, 2012, 13:47:55 wysłana przez Mark »
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #48 dnia: 01 Grudzień, 2012, 17:32:07 »
Tak, Win XP ma być na karcie CF.
... nie doszła jeszcze przejściówka nadana we wtorek.
O jakiej przejściówce piszesz? Czyżby do karty CF?
Terminal Futro A250 ma gniazdo kart CF - z boku obudowy, po lewej stronie - zakryty taką blaszką ze śrubką. Karta tam włożona działa najszybciej.
Ja też instalowałem system Windows Serwer 2003 z pendriva.

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #49 dnia: 01 Grudzień, 2012, 17:50:02 »
Wielkie dzięki. Faktycznie. Coś źle pewnie zrozumiałem, że będę potrzebował przejściówkę IDE TO CF. Odkręciłem, włożyłem kartę CF i pasuje. Świetnie. Jak wszystko zainstaluję dam znać :)

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #50 dnia: 01 Grudzień, 2012, 21:03:35 »
!!!!!!!!!!!!   WAŻNE !!!!!!!!!!!!!
A i jeszcze jedno - sterowniki pod Windowsy dla tego FUTRO:
Link do sterowników: ftp.arbor.com.tw
Logowanie : anonumous
Katalog: /pub/embedded os images/XPE/xpe driver/
dalsze katalogi: lx_aes, lx_audio, lx800 vga
Bez sterowników np. grafika chodzi bardzo wolno.
Procek ma jeszcze wbudowany sprzętowy kodek kryptograficzny AES - drivery też tam są.
Sterowniki do karty sieciowej standardowe dla chipa Realtek RTL8169 Gigabit Ethernet - z dostępnych pod Windows.
Po instalacji wszystkiego menedżer urządzeń powinien wyglądać podobnie jak na obrazku poniżej:
Powodzenia w instalacji.

Offline Brecht

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #51 dnia: 02 Grudzień, 2012, 19:47:02 »
Pytanie z innej beczki. Jeżeli stacja jest podpięta non stop pod terminal przez port USB to czerpie zasilanie z niego a nie z baterii. Czy w razie utraty zasilania automatycznie przepina się na baterie czy grozi jej reset?

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #52 dnia: 02 Grudzień, 2012, 20:55:08 »
Udało się i jestem zadowolony. Terminal Futro A250 jest cichy i oszczędny. Miałem problem z instalacją XP Home, brak pliku sterownika do SATA. Zainstalowałem w końcu XP Pro SP3. Pomimo tego, że może bardziej obciąża procesor wcale nie chodzi ten system tak wolno. Jak na moje potrzeby nie ma problemu. Z terminalem łączę się zdalnie przez TeamViever.

Dzięki za sterowniki. Ściągnąłem te 3 foldery, ale nie do końca wiem jak je zainstalować. W instrukcji są opcje, których u mnie nie ma, tzn. wybierz sterownik z listy - nie mam tego. Mogę tylko wyszukać zmian sprzętu.

Dzisiaj przy podłączonej stacji do laptopa ta straciła z nim łączność. Wyjąłem baterie. Wydawało mi się, że już w pamięci stacji nic nie będzie. Podłączyłem do terminala, a tu ściąga się cała zawartość. Te dane nadal są. Dziwna sprawa :)

Offline Brecht

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #53 dnia: 02 Grudzień, 2012, 21:28:22 »
Aby zainstalować sterownik wejdź prawym myszy we właściwości mojego komputera, tam w zakładce sprzęt znajdziesz menadżer urządzeń. Znajdziesz tam niezainstalowany sprzęt, po kliknięciu na nim prawym myszki będzie 'aktualizuj sterownik'. Wskaż mu lokalizację rozpakowanych sterowników.

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #54 dnia: 02 Grudzień, 2012, 22:38:45 »
Pytanie z innej beczki. Jeżeli stacja jest podpięta non stop pod terminal przez port USB to czerpie zasilanie z niego a nie z baterii. Czy w razie utraty zasilania automatycznie przepina się na baterie czy grozi jej reset?
Przy podłączonej stacji do terminala prąd jest pobierany z USB. Po wyłączeniu terminala lub wyjęciu wtyczki USB stacja przechodzi na zasilanie bateryjne i normalnie pracuje. Mało tego ze stacji gdy ta jest podłączona pod USB można wyjąć/wymienić baterie. Stacja jest zasilana wtedy z USB.

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #55 dnia: 03 Grudzień, 2012, 10:42:12 »
Znajdziesz tam niezainstalowany sprzęt, po kliknięciu na nim prawym myszki będzie 'aktualizuj sterownik'. Wskaż mu lokalizację rozpakowanych sterowników.

Właśnie u mnie jest chyba inaczej. Jeszcze sprawdzę.

Oczywiście nie należy chwalić dnia przed zachodem Słońca. Cały wieczór siedziałem wczoraj nad Cumulusem, który zaczął wariować na tym terminalu. Od początku. Najpierw u mnie na laptopie doszło do utraty kontaktu ze stacją (nie wie co jest w moim kompie, ale póki co zdarza się to tylko tu). Wyjąłem baterie na parę minut. Włożyłem, podłączyłem ponownie. Oczywiście utworzył się jakiś fałszywy rekord z opadem 9.1 mm, który udało się usunąć w logach i na wunderground.

Instaluję Cumulus na terminalu. Zamieniam pliki z danymi w folderze "data" i konfiguracyjny. Podłączam stację do terminala. Coś szybko się się przewinęło i jest komunikat związany z symbolem dziesiętnym. Pierwotnie były przecinki. Wyłączam Cumulusa. W ustawieniach regionalnych zmieniam na kropkę. Włączam Cumulusa, a ten o dziwo ściąga całą pamięć ze stacji (pomimo, że była resetowana te dane tam są) wraz z tym złym rekordem. Potem po przetwarzaniu wyłączyłem szybko program, żeby mi na Wunderground nie powysyłał złych danych. Uruchamiam ponownie - niby jest OK. Po jakimś czasie wyłączam Cumulus i znowu uruchamiam, a ten znów pobiera dane z całej pamięci. Próbowałem robić "Reset memory" w EasyWeather, ale nie pomogło... Jak podłączyłem do swojego kompa to Cumulus pobrał tylko najnowsze dane. Usunąłem na terminalu Cumulusa, potem ręcznie to co było zostało w folderze. Zainstalowałem, ale jest to samo...

Druga sprawa jaka okazała się po paru godzinach bezczynności w nocy to utrata kontaktu z terminalem. Gdzieś po 2 godzinach bez zdalnej ingerencji dane przestały być wysyłane do sieci. Nie wiem co się stało, bo rano już nie było czasu podłączać monitora do terminala. W Win XP włączyłem opcję stałego włączenia, wyłączaj monitor i dyski ustawiłem na Nigdy. Coś może przeoczyłem? A jeśli nie to może da się coś zrobić z bezczynnością? Jakiś skrypt, który będzie co godzinę coś uruchamiał?
Niestety nie będzie mnie teraz w domu, więc kontakt z terminalem będę mieć tylko zdalny i ciężko mi teraz powiedzieć czy system zhibernował czy się uśpił.

Tak czy inaczej wszelkie sugestie mile widziane :) Może przyspieszycie mi szukanie rozwiązania.

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #56 dnia: 03 Grudzień, 2012, 11:15:15 »
Też miałem taki problem z kopiującymi się danymi pomimo ich usunięcie ze stacji. Widocznie te stacje mają jaka dziwną pamięć "wolno ulotną".
A co do ponownego uruchamiania Cumulusa tak aby stare dane się nie kopiowały ponownie to w katalogu data i pliku today.ini jest taki wpis "Timestamp=" z godziną i data ostatniego rekordu wczytanego/zapisanego. Można tam ręcznie ustawić dowolna datę od której Cumulus będzie ściągał dane ze stacji.
Do zdalnego łączenia się z terminalem można zastosować program tightvnc. Jak dla mnie super. Ma się do dyspozycji zdalny pulpit i nie potrzeba żadnego monitora a i zdalny dostęp z Internetu tez może być.

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #57 dnia: 03 Grudzień, 2012, 11:38:51 »
katalogu data i pliku today.ini jest taki wpis "Timestamp=" z godziną i data ostatniego rekordu wczytanego/zapisanego.
No tak, ale ja sobie przeniosłem ten plik ze swojego laptopa na terminal i tam ta data musiała być nowsza i nadal Cumulus ściągał całą pamięć.

Z tym monitorem to mówiłem dlatego, że nie miałem kontaktu z terminalem, a jak np. Win XP sam przeszedł w stan hibernacji to chyba nawet tightvnc mi nie pomoże. Połączenie z Internetem miałem.

Offline kriu

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #58 dnia: 03 Grudzień, 2012, 12:51:07 »
.... a jak np. Win XP sam przeszedł w stan hibernacji to chyba nawet tightvnc mi nie pomoże. Połączenie z Internetem miałem.
Ja mam oczywiście wyłączona hibernacje i poza tym wyzerowany plik wymiany. Ustaw sobie tylko wygaszacz ekranu jako wyłączenie ekranu po paru minutach a hibernację wyłącz.
Ja dodatkowo mam utworzony RamDysk i tam ustawione miejsce dla plików tymczasowych. Tam też mam skopiowanego Cumulusa i tam mi on działa. Dwa razy na dobę robi mi się backup danych na kartę FC. Nie zużywa się w ten sposób karta FC. No ale ja mam 1GB RAMu i mogę sobie tak zrobić. Wszystko działa bez zastrzeżeń nawet miesiąc, dwa czy nawet trzy non stop.

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #59 dnia: 03 Grudzień, 2012, 18:04:30 »
Jak ja mam 256 RAMu to rozumiem, żę tego RAMdysku nie mogę zrobić...

Sterowniki - próbuje zaktualizować, ale klikam na folder i nic, nie da się zatwierdzić. Coś jest nie tak.

Hiberancja - ja jej nie mam. Wpisałem nawet komendę powercfg -h off i pojawiła się informacja, że system nie obsługuje hibernacji. To teraz nie wiem co wyłączyło w nocy terminal...?

Przy okazji, problem Cumulusa rozwiązany. Chodziło o taką głupią rzecz jak format daty. W dwóch komputerach z których korzystałem miałem format krótkiej daty jako RRRR-MM-DD, czyli np. 2012-12-03. A w tym Windows XP Pro format krótkiej daty domyślnej był ustawiony na RR-MM-DD, czyli 12-12-03. Zmieniłem format i wszystko ładnie wróciło do porządku :)
Przy okazji, jeśli macie danego dnia lukę w danych na wunderground to wystarczy w pliku today.ini (w folderze 'data' Cumulusa) ustawić timestamp na wcześniejszą godzinę i po ponownym uruchomieniu Cumulus wykona nadrobienie braków - Catch up (musi być zaznaczony). Pewnie część z was o tym wie, ale ja dopiero teraz na to wpadłem :)
« Ostatnia zmiana: 03 Grudzień, 2012, 19:05:49 wysłana przez Mark »