Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi  (Przeczytany 440651 razy)

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 46
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
Odp: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi
« Odpowiedź #195 dnia: 16 Wrzesień, 2015, 21:25:02 »
(...) Czy ustawisz zapis danych na stacji co minute czy co 4 godziny, dane do WU i tak są wysyłane na bieżąco co kilkanaście sekund.(...)

... to oczywiste, w konsoli ustawiamy w zakładce "Setup" interwał zapisywania danych w archiwum w konsoli i na WU - a nie interwał wysyłania pakietów...

nie są wszystkie :D Normalnie rekordy zapisują się w tabeli na WU co 5 min a tu masz 3 w ciągu dwóch godzin :)(...)

OK - już teraz widzę - zaciemnienie  ;) sorry za zamieszanie i dzięki za cierpliwość  ;)
« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień, 2015, 21:29:31 wysłana przez Rychu_Świbno »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #195 dnia: 16 Wrzesień, 2015, 21:25:02 »

Offline karasek38

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 5
    • Moja stacja :)
  • Typ stacji: WS-9040 it+, Conrad HP1001
« Odpowiedź #196 dnia: 16 Wrzesień, 2015, 21:48:46 »
... to oczywiste, w konsoli ustawiamy w zakładce "Setup" interwał zapisywania danych w archiwum w konsoli i na WU - a nie interwał wysyłania pakietów...
Wychodzi na to, że na WU archiwizacja danych jest co 5 min niezależnie od interwału ustawionego w stacji :)

Stacja nadal przesyła bez przerwy zatem, problemy z połączeniem z internetem podczas podłączenia przez USB do komputera są faktem, przynajmniej u mnie. Muszą to rozwiązać skoro chcą wprowadzić przesyłanie danych do programu na PC :)

Zauważyłem kolejny błąd w oprogramowaniu. A mianowicie, gdy zmieniam w ustawieniach zakres godzin wyświetlanych na wykresie w miejscu pogody (12/24/48/72) to automatycznie wykres zostaje oczyszczony.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
« Odpowiedź #197 dnia: 16 Wrzesień, 2015, 22:18:36 »
(...) "Kocham Cię" za te odpowiedzi. :D  8)
Wiedziałem, że można liczyć na twoje rozwlekłe , ale jakże sensowne i konkretne odpowiedzi.(...)

To nie portal randowy ale co tam ...  ;)
Pewnie spodziewałeś się, że to właśnie ja się poświęcę dla Ciebie skoro mnie "kochasz" - wartość miłości liczy się bowiem tym, ile jedna strona robi dla drugiej  a nie tym ile razy powie "kocham".   ;D

A wracając do kwestii rozwlekłości - to widocznie różnie postrzegamy rolę jaką ma spełniać forum - w szczególności takie forum jak to naszpikowane wiedzą techniczną i wymagające pewnej konsekwencji, uzasadnień punktu widzenia, pełnych zdań, nie używania skrótów... A dlaczego ? Ponieważ fora czytają nie tylko zarejestrowani userzy forum "siedzący po uszy w temacie" ale przede wszystkim ludzie poszukujący konkretnej wiedzy  - aby dołączyć do tak ekskluzywnego grona użytkowników stacji pogody   ;D

Ty - tak sądzę - widzisz forum jako rozmowę dwóch lub więcej user-ów odpytujących się na interesujący ich temat. Jednak zbyt zwięzłe wypowiedzi pomiędzy nimi nie wnoszą wartości dodanej dla adepta tematu który poszukuje szerszej wiedzy...

Cóż - tak mam ... nie lubię milczków i niedomówień   ;) i dzięki za oklaski - możesz je podbić klikając "Dziekuję" pod avatarem  ;D

(...)Mógłbyś jednak odpisać na Prywatną Wiadomość...

Dzięki za posta - Twoja wiadomość nabiera "godności"  ;D

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #198 dnia: 17 Wrzesień, 2015, 00:02:15 »
Wychodzi na to, że na WU archiwizacja danych jest co 5 min niezależnie od interwału ustawionego w stacji :) (...)

A co powiesz o tych stacjach - w jaki sposób wg Twojej oceny ustawili zapis danych na WU z interwałem innym niż 5min ?

zapis co 10min

zapis co 10min

zapis co 30min

Czy to znaczy wg Ciebie, że te stacje przesyłają pakiety we wskazanych wyżej interwałach a nie częściej i dlatego tak rzadko są archiwizowane ?

Gdy nabyłem HP1001 posiłkowałem się wątkiem Posty o interwałach zapisu danych i wyliczyłem sobie że aby zasoby rekordów wystarczyły mi na ok. 5 lat to muszę ustawić interwał zapisu danych na 5min - będzie to najbardziej ekonomicznie. Dokładnie przy takim interwale 660.000 dostępnych rekordów wykorzystane zostanie w ciągu 6 lat 3mcy i 11 dni. W Panelu ustawień na WU  znalazłem "guzik" - "Użyj warunków stacji PWS" i go odhaczyłem sadząc, że właśnie interwał zapisu danych na konsoli zostanie odwzorowany na WU. Ale to chyba tak nie działa  ;)  Gdybym ustawił w konsoli interwał inny niż 5min - to pewnie zauważyłbym rozbieżność z WU  ;)

PS - masz bardzo ciekawe spostrzeżenia  ;)

Offline karasek38

• Stratus
« Odpowiedź #199 dnia: 17 Wrzesień, 2015, 06:57:42 »
A co powiesz o tych stacjach - w jaki sposób wg Twojej oceny ustawili zapis danych na WU z interwałem innym niż 5min ?

zapis co 10min

zapis co 10min

zapis co 30min

Czy to znaczy wg Ciebie, że te stacje przesyłają pakiety we wskazanych wyżej interwałach a nie częściej i dlatego tak rzadko są archiwizowane ?

Nie wiem tego. Być może oprogramowanie z którego korzystają stacje wysyła dane z takim interwałem, więc WU nie ma z czego zagęścić tabeli. W cumulusie chyba to idzie ustawiać. Nasze stacje wysyłają dane na WU automatycznie z pominięciem oprogramowania na PC więc robią to tak często jak przewidział programista tworzący firmware. A są wysyłane dosyć często, bo co kilkanaście sekund. Jednak w trosce o pojemność serwerów WU ma zapis nie częstszy niż 5 min. Pierwszego dnia miałem interwał zapisu danych ustawiony na 60 minut. Mimo to na WU w tabelce dane są zapisywane co 5 min. I to jest twardy fakt :)
W Panelu ustawień na WU  znalazłem "guzik" - "Użyj warunków stacji PWS" i go odhaczyłem sadząc, że właśnie interwał zapisu danych na konsoli zostanie odwzorowany na WU. Ale to chyba tak nie działa  ;)  Gdybym ustawił w konsoli interwał inny niż 5min - to pewnie zauważyłbym rozbieżność z WU  ;)
Ta opcja jest widoczna także dla niezalogowanych użytkowników, także to nie ma wpływu na zapis danych ze stacji.

P.S: nie wiem jakim cudem ale na WU mam poprawne wartości co do średniej prędkości i porywów wiatru. Porywy pokrywają się z tymi z zakładki min/max, pomimo że nie ma ich na wykresach. A średnią policzyłem w excelu na podstawie backupu danych i tez się pokrywa z tym co jest w "summary" na WU.
« Ostatnia zmiana: 17 Wrzesień, 2015, 07:00:39 wysłana przez karasek38 »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #200 dnia: 18 Wrzesień, 2015, 00:22:05 »
(...) P.S: nie wiem jakim cudem ale na WU mam poprawne wartości co do średniej prędkości i porywów wiatru. Porywy pokrywają się z tymi z zakładki min/max, pomimo że nie ma ich na wykresach. A średnią policzyłem w excelu na podstawie backupu danych i tez się pokrywa z tym co jest w "summary" na WU.

Coś się ruszyło na WU z tymi pomiarami wiatru. Również ja mogę napisać, że "jakimś cudem" pomiary ekstremalne wiatru i porywów (średniej nie przeliczałem z lenistwa)    ;)     na mojej konsoli w zakładce "Max/Min" odpowiadają zapisom w tabeli ekstremów na WU w kokpicie stacji pod opisem "Summary" :

Moje zapisy:
Prędkość wiatru max - godz. 21.00 17.09'15...25,9 kph
Porywy wiatru max - godz. 20.42 17.09'15.....32,0 kph

WU zapisy:
Prędkość wiatru max -17.09'15.....26 kph (zaokrąglają w górę)
Porywy wiatru max -   17.09'15.....32 kph.

Co ciekawe, najwidoczniej poprawiono soft ponieważ korekty w tabelkach ekstremów na WU zostały dokonane wstecz.

No to "coś" się zadziało na tym WU   ;)

Offline Artz

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 2
« Odpowiedź #201 dnia: 18 Wrzesień, 2015, 09:20:19 »
Tak coś się zmieniło.

Wcześniej na grafie UW pokazywało mi np. porywy 40km/h powyżej na Summary 28km/h
Dziś widzę w Summary 48km/h a na grafie 32km/h

Czyli jest na odwrót :)

Offline karasek38

• Stratus
« Odpowiedź #202 dnia: 18 Wrzesień, 2015, 10:23:05 »
Tak jak w tabelce z rekordami w samej stacji. W min/max masz zawsze max poryw na podstawie każdego pomiaru czyli co 16s, a w rekordach uśrednioną wartość, lub wartość porywu z momentu zapisu z danego interwału. (nie rozgryzłem tego jeszcze)
Na WU widocznie jest podobnie.
Mogliby podawać wartość średnią wiatru i max poryw w jednostkach po przecinku, a nie zaokrąglonych do całkowitych :)
« Ostatnia zmiana: 18 Wrzesień, 2015, 10:27:43 wysłana przez karasek38 »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #203 dnia: 18 Wrzesień, 2015, 10:42:28 »
Wcześniej na grafie UW pokazywało mi np. porywy 40km/h powyżej na Summary 28km/h
Dziś widzę w Summary 48km/h a na grafie 32km/h Czyli jest na odwrót :)

Teraz jest prawidłowo - porównaj "Summary" na WU z Max/Min na swojej konsoli HP1001 - graf WU nic tutaj do tego nie ma o czym piszemy...  ;) 

Offline karasek38

• Stratus
« Odpowiedź #204 dnia: 19 Wrzesień, 2015, 20:24:26 »
Dzisiaj przy bezwietrznej i bezchmurnej pogodzie, gdy słońce świeciło bezpośrednio na osłonę czujnika zamontowanego na wysokości 6m nad ziemią wskazania temperatury w stosunku do czujnika od ws9040 zamontowanego w cieniu drzewa na 1.5m były wyższe o 1.5 stopnia.
Ogólnie obserwując dokladnie pomiar temperatury przez tą stację to jestem zadowolony. Jak na fabryczną osłonę to "robi robotę" :)

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #205 dnia: 19 Wrzesień, 2015, 21:10:35 »
(...) Ogólnie obserwując dokladnie pomiar temperatury przez tą stację to jestem zadowolony. Jak na fabryczną osłonę to "robi robotę" :)

... mam taką samą opinię jak Ty - pozytywnie również odbieram pomiary i przetwarzanie pozostałych parametrów...

Offline karasek38

• Stratus
« Odpowiedź #206 dnia: 19 Wrzesień, 2015, 21:57:06 »
W moim odczuciu wiatrowskaz jest trochę za bardzo podatny na drobne powiewy. Mam obok wiatrowskaz od WS1600 i on jest trochę większy, i nie reaguje tak bardzo na te "lewe" powiewy :)

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #207 dnia: 19 Wrzesień, 2015, 23:19:29 »
W moim odczuciu wiatrowskaz jest trochę za bardzo podatny na drobne powiewy. Mam obok wiatrowskaz od WS1600 i on jest trochę większy, i nie reaguje tak bardzo na te "lewe" powiewy :)

HP1001  - to chyba dobrze że łożysko jest tak czułe ?  ;) 

Widzisz w tym jakąś niedogodność ? Przecież i tak pokazuje średnią wartość z wychyleń z interwału 16 s...

A może zmienić punkt odniesienia na HP1001 - i to może WS1600 jest zbyt "nieczuły" w stosunku do HP1001 ?  ;)
« Ostatnia zmiana: 19 Wrzesień, 2015, 23:51:08 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline karasek38

• Stratus
« Odpowiedź #208 dnia: 20 Wrzesień, 2015, 12:48:21 »
Nie pokazuje średniej tylko aktualną w momencie przesyłu danych :)
Większa czułość skutkuje większym rozrzutem kropek na wykresie, co zaciemnia nieco wykres. To tylko moje zdanie. Nie mówię że, to jakaś wielka niedogodność, ot tylko takie przemyślenie :)

Offline charly

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 7
  • Typ stacji: WH2080 + Mebus 40188 + HP1001
« Odpowiedź #209 dnia: 20 Wrzesień, 2015, 16:01:59 »
IMGW stosuje w swoich anenometrach przyrządy metalowe (prawdopodobnie jest to ocynkowana stal), na dodatek w o wiele większych rozmiarach - są przez to nieporównywalnie mniej wrażliwe na drobne zmiany kierunku wiatru niż nasze plastikowe wiatromierze.
Z drugiej strony zastosowanie metalowych w stacjach amatorskich też nie byłby zbyt wskazany, bo te często wiszą na niewielkiej wysokości, gdzie wiatr jest słabszy niż na standardowych 10 metrach .. do tego podwyższyłoby to znacznie koszt produkcji samej stacji.
Chyba najlepiej do tematu anenometrów na stacjach amatorskich podszedł Davis - elementy są co prawda plastikowe, ale sam plastik jest zupełnie innego rodzaju niż w stacjach Fine Offset - grubszy, cięższy i sprawiający wrażenie bardziej trwałego.