Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi  (Przeczytany 440577 razy)

Offline charly

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 7
  • Typ stacji: WH2080 + Mebus 40188 + HP1001
Odp: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi
« Odpowiedź #285 dnia: 05 Listopad, 2015, 20:38:03 »
Czemu pierwszy link uważasz za błędny? Otwiera się prawidłowo - stacja synoptyczna IMGW 1-rzędu Łódź Lublinek (lotniskowa).
Trudno jest mi wyjaśnić skąd u Ciebie takie odchyły, być może dostałeś trefną sztukę.
Tak jak już kiedyś napisałem - w przypadku stacji HP1001 najlepsza opcja to powieszenie czujnika zewnętrznego na wysokości 4 metrów, na możliwie otwartym terenie, tak by wiatr redukował ujemny wpływ miniaturowej osłony dla czujnika termo-higro (miniaturowa, ale jednak radzi sobie całkiem nieźle).
Czego niestety nie da się powiedzieć o osłonach stosunkowo drogich, ale za to bardzo popularnych stacji Netatmo:
http://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=ISZYNKIE2
nawet dziś, mimo tego niskiego zachmurzenia, stacja zawyżyła Tmax o przeszło 3 stopnie, a zdarzały się dni (jak np. przedwczoraj) kiedy stacja ta zawyżała pomiar Tmax o przeszło .. 12 stopni!
http://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=ISZYNKIE2#history/s20151103/e20151103/mdaily
Naprawdę ciężko mi zrozumieć po co komuś sprzęt za 600-700 zł, który robi tak kolosalne przekłamania - wiadomo, że za zdecydowaną większość tych przekłamań odpowiada fatalny montaż czujnika, ale mimo wszystko to jednak jeden wielki fail.
« Ostatnia zmiana: 05 Listopad, 2015, 20:44:02 wysłana przez charly »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #285 dnia: 05 Listopad, 2015, 20:38:03 »

Offline karasek38

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 5
    • Moja stacja :)
  • Typ stacji: WS-9040 it+, Conrad HP1001
« Odpowiedź #286 dnia: 05 Listopad, 2015, 20:47:39 »
Poprę przedmówcę. Czujnik zespolony mojej stacji wisi na wysokości 6m, a do porównania mam czujnik umieszczony w własnoręcznie wykonanej osłonie radiacyjnej na wysokości 2m przez cały dzień w cieniu drzewa. Nawet w dni, gdy czujnik HP1001 był narażony na bezpośrednie promieniowanie o natężeniu powyżej 700W/m^2 to różnica temperatur nie przekraczała 1 st.C. Osobiście uważam, że umieszczenie wszystkich czujników w jednej kaście nie jest dobrym rozwiązaniem, ale sami decydowaliśmy się na taki kompromis przy zakupie tej stacji.
Uważam także, że osłona czujnika temp. zewnętrznej zastosowana w HP1001 jak na fabryczną osłonę spisuje się bardzo dobrze.
Był poruszany tutaj także temat Davis Vantage Vue. Z tego co wyczytałem w opiniach to osłona w Vue też nie radzi sobie aż tak wyśmienicie z promieniowaniem bezpośrednim czy rozproszonym jak uważa kolega, który żałuje, że kupił (w osobistym mniemaniu) tandetną zabawkę, zamiast dopłacić 300 zł i mieć profesjonalny sprzęt.

Offline charly

• Stratus
« Odpowiedź #287 dnia: 05 Listopad, 2015, 21:04:12 »
Tak, polityka firmy Davis to też niemała zagwozdka. Od przeszło 10 lat ich stacje (przecież najdroższe w segmencie amatorskim!) używają kobylastych konsoli z wyświetlaczem LCD, który najlepsze czasy ma już dawno za sobą. Do tego każą sobie dopłacać ok 600 zł za możliwość gromadzenia i przesyłania pomiarów do komputera, co większość innych stacji już od dość dawna oferuje w standardzie. Jedyna czym Davis naprawdę wyróżnia się pośród innych to jakość użytych materiałów - ich stacje są niemal niezniszczalne przy normalnym użytkowaniu, awarie elektroniki raczej też zdarzają się rzadziej niż u konkurencji.

Offline martin

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: WS1600-OUT , HP1001
« Odpowiedź #288 dnia: 05 Listopad, 2015, 21:17:18 »
Pierwszy link działa , zle kliknąłem:))

Jesli była by trefna , szalała by również w "miejscu referencyjnym"

Widze wykresy , które odesłałeś. Faktycznie nie sa złe. Niestety u mnie nie wyglądało to tak pięknie...Jak patrzyłem na moją PWS  na WU to az sie czerwieniłem, bo mało która Netatmo mi dorównywała :)))  Dla mnie niestety ta stacja nie spełnia moich oczekiwań. Nie bedę juz powtarzał dlaczego. Napisałem wczesniej. A szkoda bo kilka rzeczy zrobione rozsądniej uczyniło by z niej naprawde wysmienity produkt... Chociażby lotka wiatrowskazu itd

@karasek
 Tak, sami sie decydowalismy, ja niestety tylko na podstawie info z netu głównie z tego forum. A to za mało by podjąć dobrą decyzję. Zabrakło doświadczenia. Logika i wiedza netowa mówiły: nie dla wszystkich czujników razem , a kusiły zalety, które w rzeczywistosci sa mało istotne dla pomiarów ... 
 Tak, wiem , ze Vue to ta sama filozofia , jednak wydaje sie ze pewne elementy sa rozsądniejsze. Dlatego w tej samej klasie cenowej zdecydowanie lepiej kupić Vue. Co nie oznacza , ze dziś bym ja kupił.
 Po prostu  - jesli ma to być amatorska ale z prawdziwego zdarzenia stacja to czujniki muszą byc osobno i umieszczone w najdogodniejszych dla nich miejscach. To oczywiste i zgodne z zasadami . Uważam ze nie ma co z tym dyskutować jesli chcemy zblizac sie do ideału.
 I na koniec, bez urazy, ale ta stacja jest tandetna - popatrz na zdjecie, które zrobiłem lotce wiatrowskazu - co tu pisac - poprostu popatrz. Czy nie mogła być zastosowana fabrycznie ta wieksza? Zupełnie inna klasa pomiaru.

Offline martin

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #289 dnia: 05 Listopad, 2015, 21:24:26 »
Tak, polityka firmy Davis to też niemała zagwozdka. Od przeszło 10 lat ich stacje (przecież najdroższe w segmencie amatorskim!) używają kobylastych konsoli z wyświetlaczem LCD, który najlepsze czasy ma już dawno za sobą. Do tego każą sobie dopłacać ok 600 zł za możliwość gromadzenia i przesyłania pomiarów do komputera, co większość innych stacji już od dość dawna oferuje w standardzie. Jedyna czym Davis naprawdę wyróżnia się pośród innych to jakość użytych materiałów - ich stacje są niemal niezniszczalne przy normalnym użytkowaniu, awarie elektroniki raczej też zdarzają się rzadziej niż u konkurencji.
Poprostu nie ma konkurencji realnej . A HP smiało mogła nią by być - powtórze to z uporem.
Myslę ,ze nie jednym sie wyróznia. Po tym co wyczytałem od jej uzytkowników głównym wyróznikiem jest jakosc pomiarów.

Ta "zagwozdka" tylko potwierdza słabośc HP. Przecież w davisie dobrze wiedzą co sie dzieje  na rynku - gdyby było zagrożenie dla ich produktu od razu by reagowali !

Offline charly

• Stratus
« Odpowiedź #290 dnia: 05 Listopad, 2015, 21:57:14 »
Opinie o wiarygodnych pomiarach Davis zawdzięcza przede wszystkim modelom Ventage Pro i Ventage Pro 2 - ale nie może być inaczej kiedy na stację wydaje się 3-4,5 tys zł. W jednej występuje jedna z najlepszych osłon pasywnych (jest do kupienia osobno za ok. 400 zł), a w drugiej także ceniona osłona aktywna. Model Vue, a modele Pro to jednak spora różnica, widoczna już na pierwszy rzut oka.

Offline martin

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #291 dnia: 05 Listopad, 2015, 22:03:39 »
Niby tak , jednak chociażby Biedny Miś majacy obie dosć pochlebnie sie wyrażał o Vue

Offline Dador

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 56
    • Stacja pogody VP2 - aktualna pogoda w Rybniku i Jejkowicach
  • Typ stacji: Davis VP2 Plus, Oregon, Ecowitt
« Odpowiedź #292 dnia: 07 Listopad, 2015, 14:33:57 »
Produkty Davis cechuje jedna rzecz, które jest wg mnie godna uwagi. Mianowicie jakość wykonania. Pod tym względem każda inna stacja na rynku, czy to amatorska czy bardziej pro, będzie wyglądała na zabawkę. Natomiast jeśli chodzi o pomiary, to w tej materii nie ma absolutnie żadnego "kosmosu". Swego czasu użytkowałem jednocześnie WH1090 oraz VUE i przyznam, że mierzone wartości nie odbiegały od siebie w żaden rażący sposób.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 46
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi

Offline karasek38

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 5
    • Moja stacja :)
  • Typ stacji: WS-9040 it+, Conrad HP1001
« Odpowiedź #294 dnia: 09 Listopad, 2015, 17:24:51 »
W ten weekend miałem dziwny przypadek ze swoją stacją. Był okres ponad dwóch tygodni bez opadów, który zakończył się w sobotę. Ku mojemu zdziwieniu stacja nie odnotowała, żadnych opadów. Ta sama sytuacja powtórzyła się w niedzielę, gdy miała miejsce spora ulewa.
Podejrzewając, że podczas posuchy do szalki mogło dostać się jakieś ciało obce rozkręciłem obudowę czujników.
Okazało się, że szalka swobodnie się poruszała i nie stwierdziłem żadnych liści, pajęczyn ani owadów...
Gdy poruszałem szalką, to stacja odnotowała opady, więc wykluczam problem z elektroniką.
Wychodzi na to, że powodem było samoistne zablokowanie się szalki.
Ciekawe  >:(

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
« Odpowiedź #295 dnia: 12 Listopad, 2015, 21:53:49 »
... przykład, jak HP1001 pięknie mierzy kierunek wiatru    ;)
« Ostatnia zmiana: 12 Listopad, 2015, 21:56:38 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Artz

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 2
« Odpowiedź #296 dnia: 13 Listopad, 2015, 18:40:32 »
Na fabrycznej wskazówce ? Myślę że to za sprawą zbliżającego się niżu, który jutro przyniesie silny wiatr.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #297 dnia: 13 Listopad, 2015, 20:03:35 »
(...) Myślę że to za sprawą zbliżającego się niżu, który jutro przyniesie silny wiatr.

... pewnie myślisz o cyklonie Abigail - cyklon Abigail również nie straszny HP1001  ;)  ... i również zostanie prawidłowo zarejestrowany - zapraszam jutro do kokpitu mojej HP... adres pod avatarem  ;)

PS: @Artz - tylko co ma cyklon Abigail którego nadejście planowane jest na jutro (14. XI'15) do prezentacji moich pomiarów kierunku wiatru z dnia 10. XI'15 do których się odnosisz ?

Twojej stacji nie dosięgnie pewnie, z uwagi na jej położenie - zagrożenia komunikowane są do poniżej wskazanych rejonów Polski:
« Ostatnia zmiana: 13 Listopad, 2015, 20:32:08 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Artz

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 2
« Odpowiedź #298 dnia: 13 Listopad, 2015, 20:52:44 »
Nie...myślałem o niżu Frank :)  http://forum.lowcyburz.pl/viewtopic.php?f=463&t=8676&sid=0aeac9794f5355c13036019e7e804eff#p112856

U mnie jutro UM prognozuje powyżej 70km/h http://new.meteo.pl/um/php/meteorogram_id_um.php?ntype=0u&id=668
Ale GFS jedynie 30km/h http://meteomodel.pl/gfs-para/GUST/09

Jak będzie? Przekonam się jutro.

Ciekawie zapowiadają się okolicę 22.11.2015 http://meteomodel.pl/gfs-para/SNOWR/231  Powinien być śnieg.
Ale wcześniej może też mocniej powiać http://meteomodel.pl/gfs-para/GUST/171
« Ostatnia zmiana: 13 Listopad, 2015, 22:09:08 wysłana przez Artz »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #299 dnia: 15 Listopad, 2015, 11:55:34 »
Tak, stacja HP1001 w Gdańsku zarejestrowała cyklon Abigail w dniu 14.XI'15 

... szału nie było, porywy max to 64,2 kmph  ;)