Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi  (Przeczytany 440505 razy)

Offline Artz

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 2
Odp: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi
« Odpowiedź #330 dnia: 01 Grudzień, 2015, 10:16:08 »
600zł za sam czujnik? Tak z ciekawości, własnoręcznie wykonany upgrade nie naruszy gwarancji? Chyba że nie jest to sam scalak, ale kompletny czujnik...

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #330 dnia: 01 Grudzień, 2015, 10:16:08 »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 46
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
« Odpowiedź #331 dnia: 01 Grudzień, 2015, 15:31:14 »
@Marcin D
Domyślam się że Rychu nie pisał tutaj o Tobie. (...)

Otóż to @Artz   ;)

... a wydawałoby się, że na tym forum wszyscy czytają - wg już tak wytartego sloganu - czyli "ze zrozumieniem".  ;)

Po przeczytaniu tego wątku - bądź co bądź poświęconego w większości HP1001 - w szczególnym skupieniu  ;)  możliwe jest wykonanie katalogu wad HP1001 w wielu obszarach jej funkcjonowania... jeżeli komuś tak bardzo zależy na indentyfikacji wad.

Nie są to jednak wady dyskwalifikujace ten sprzęt - ponieważ jest to sprzęt dla hobbystów, również dla majsterkowiczów a nie pracowników instytutów pogodowych lub naukowych z zakresu synoptyki  ;)

PS: nawet łopata i młotek wymaga obsługi a nie jest to sprzęt zbyt skomplikowany - dlaczego więc stacja pogody HP1001 nie miałaby oczekiwać zabiegów konserwacyjnych od jej użytkownika - mówi o tym również instrukcja tego sprzętu ...   ;)   nie tylko ta z conrada.pl lecz oryginalna niemiecka lub angielska  ;)

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
Odp: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi_czyli win-win
« Odpowiedź #332 dnia: 01 Grudzień, 2015, 16:05:18 »
Win-win czyli wygrany producent/dostawca - wygrany klient.

Stacje pogody WS100x, HP100x oraz ostatnio WH2600 to te same technologie - na rynku istniejące od niedawna w stosunku do "niezatapialnej" technologii Davis-a.  ;)

Dlatego - jak już pisałem w tym wątku - dla czytających w "szczególnym skupieniu"   ;)   nietrudne było odczytanie informacji, że marki Conrad czy też Ambient lub Renkforce oraz producent rozumieją, że każdy sprzęt wypuszczony z produkcji - a w szczególności nie do końca przetestowany - będzie pracował wg tzw "krzywej wannowej" - czyli może wystąpić znaczny wskaźnik niesprawności użytkowanego sprzętu w początkowym okresie eksploatacji.

Dostawca przesuwa bowiem punkt testowania sprzętu z producenta na klienta. W ten sposób marka szybciej trafia na rynek - szybsze wpływy z biznesu i dalszy rozwój produktu.  Testy wykonują klienci na żywym "organiźmie stacji" - wykrywają wady, reklamują sprzęt u sprzedawcy a ten wprowadza procedurę reklamacyjną.

W szczególnosci w conrad.pl te procedury realizowane są bardzo sprawnie - od zgłoszenia usterki do instalacji na maszcie nowej stacji - 4 dni (robocze). Coś za coś - nowy sprzęt lub zwrot gotówki za udział w nieświadomym testowaniu kupionego za stosunkowo niewielką cenę sprzętu - pozwalajacego na realizację hobby  ;)

Reasumując win-win dla userów HP1001:

* wygrany klient:
    - niższa cena produktu
    - sprawna wymiana HP1001 na nowy
    - bezwarunkowy zwrot gotówki za HP1001

* wygrany producent/dostawca:
    - niższe koszty produkcji - niepełny proces testowania
    - szybsze opanowanie rynku - szybszy zwrot z inwestycji.

A co o win-win mogą powiedzieć userzy stacji Davis ?

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
  • Drawsko Pomorskie
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro 2 Plus, Ws 3600 oraz wiele mniejszych :)
« Odpowiedź #333 dnia: 02 Grudzień, 2015, 16:08:07 »
Cytat: Artz w 01 Grudzień, 2015, 08:48:16
   @Marcin D
    Domyślam się że Rychu nie pisał tutaj o Tobie. (...)
Otóż to @Artz   ;)
... a wydawałoby się, że na tym forum wszyscy czytają - wg już tak wytartego sloganu - czyli "ze zrozumieniem".  ;)

W takim razie przepraszam, że odebrałem inaczej. Choć przyznaję, że trudno zrozumieć wątek w 100% i relacje między piszącymi jeżeli część postów zostaje usunięta (nie krytykuje tej decyzji).  Wcześniej nie czytałem tej gorącej wymiany zdań.
Cytat: Artz w 30 Listopad, 2015, 11:53:48

Czytając takie tematy http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=1251.0 lub http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=2127.0 HP1001 zyskuje na punktach.(...)

Tak, niezliczone, negatywne opinie na temat stacji Davisa wygłaszane w ww cytowanych wątkach Davisa całkowicie nie przystają do opinii na temat tych samych stacji - Davisa - wygłaszanych w obecnym wątku dotyczącym HP1001.

W linkowanym wątku akurat jestem bardzo aktywny gdzie wygłaszam  swoje krytyczne uwagi.  W tym wątku bardziej chwaliłem Davisa jak krytykowałem, więc pomyślałem tak a nie inaczej.

Po przeczytaniu tego wątku - bądź co bądź poświęconego w większości HP1001 - w szczególnym skupieniu  ;)  możliwe jest wykonanie katalogu wad HP1001 w wielu obszarach jej funkcjonowania... jeżeli komuś tak bardzo zależy na indentyfikacji wad.

To Tobie nie zależy na wskazaniu wad? Przecież post wyżej wygłosiłeś wykład na temat tajemniczego win win(?!). Może jakieś źródło? Czy może sam sobie to wymyśliłeś?
Skoro tak Ci zależy na ulepszaniu technologii to ten katalog wad już dawno powinien być przygotowany przez Ciebie w tym wątku. Jako przyszły użytkownik stacji Hp1001 bardzo chciałbym wiedzieć co może mnie spotkać.

Dostawca przesuwa bowiem punkt testowania sprzętu z producenta na klienta. W ten sposób marka szybciej trafia na rynek - szybsze wpływy z biznesu i dalszy rozwój produktu.  Testy wykonują klienci na żywym "organiźmie stacji" - wykrywają wady, reklamują sprzęt u sprzedawcy a ten wprowadza procedurę reklamacyjną.

Albo szybsze wpływy z biznesu i brak rozwoju danego produktu oraz wprowadzanie ciągle to nowych produktów, żeby naprawa starych nie była opłacalna. Skąd my to znamy ehh. Przy takim schemacie nigdy nie opłaca się naprawiać starego sprzętu, ponieważ ciągle pojawia się coś nowszego i niby lepszego. Dlaczego w takim razie nie doczekaliśmy się super ws 3600? A moze doczekaliśmy się tylko o czymś nie wiem? Przecież po tylu latach powinno być już wszystko dopięte na ostatni guzik. A może Hp1001 jest nową Ws3600 tylko pojawia się pytanie dlaczego nadal się coś psuje? Nie kupuję tego.   

A co o win-win mogą powiedzieć userzy stacji Davis ?
Po pierwsze to podaj źródło tych rewelacji, ponieważ pierwszy raz o czymś takim słyszę.
Mogę natomiast powiedzieć to, że nie chce być królikiem doświadczalnym chyba, że sprzęt dostanę za darmo, albo z gwarancją na 10 lat i dodatkowe wynagrodzenie za stracony czas i prąd jeżeli stacja okaże się bublem. Chcę kupić sprzęt, który działa i koniec kropka. Naprawdę mógłbym sobie kupić stacje typu HP1001 i cieszyć się nią (nawet mimo niedoskonałości pomiarowych)  gdybym miał pewność, że będzie choć w połowie trwała i stabilna w działaniu jak Davis. Niestety czytając ten wątek widzimy, że wiele osób ma jakieś problemy. Rychu_Świbno jest chyba jednym, któremu jeszcze nic się nie zepsuło. Nie licząc pająków w deszczomierzu  czy zaniku sygnałów podczas burzy w oddali (?!). Nie ma to jak mieć stację, która wyłącza się podczas najciekawszych zjawisk pogodowych.

Taka mała uwaga. Notorycznie popełniasz pewien błąd.
1mm/m2 opadu to 1 litr opadu na 1 m2

Jeżeli piszesz o opadach to pamiętaj, że wysokość opadów wyrażamy po prostu w mm. Nie w mm na metr kwadratowy. Wysokość opadu 10mm równa się 10 litrom na każdy metr kwadratowy terenu.

http://holmes.iigw.pl/~mbodzion/dydaktyka/mik/pliki/opad.pdf

Żeby pozostać w temacie wątku proszę o dodanie do katalogu wad. Stacja miała 3 miesiące. 

http://www.wxforum.net/index.php?topic=25829.0

Tak wiem, że w WU można kasować błędne dane. Jest to niewątpliwa zaleta WU.

Czy ktoś mi odpowie na postawione już wcześniej pytanie czy na ikonkę słoneczka w WU ma wpływ promieniowanie zmierzone przez stację? Rychu_Świbno może wiesz coś na ten temat?
Martwisz się tym, że pojawiają się informację nie na temat wątku, ale na pytania dotyczące bohatera wątku nie zawsze chętnie odpowiadasz. Fajnie byłoby jakbyśmy w końcu wiedzieli co za czujnik jest w środku. Naprawdę nikt tego nie wie? W instrukcji nie ma charakterystyki czujnika? Naprawdę szczerze mnie to ciekawi.

Offline Artz

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 2
« Odpowiedź #334 dnia: 02 Grudzień, 2015, 21:43:26 »
Mówiąc o trwałości, i awaryjności - porównując wątki o Davisie i HP1001 to Davis wypada gorzej, więcej awarii różnorakich, które często (w nowych modelach UVE) wiążą się z wymianą całego ISS?
Sam wymieniałem stacje zewnętrzną po 3 miesiącach użytkowania brak rejestracji opadów, choć podejrzewam że mogło to być z mojej winy, metalowy maszt był zbyt giętki i podczas wichury mocno bujało stacją co zbiegło się z downburstem lipcowym po którym to problem wystąpił.
Reklamacja trwała 5 dni, dostałem nowy sprzęt.

Być może dlatego tak jest, bo więcej jest użytkowników Davisa niż HP1001 w Polsce, dlatego więcej osób udziela się na tym forum w tematach Davisa.

W instrukcji niestety nie pisze co za czujnik siedzi w HP1001, nie mówiąc już o jego charakterystyce, przecież to zabawa, która ma działać bez zaglądania do środka.
HP to taki aparat kompaktowy za 200zł który ma robić ładne zdjęcia, trzymające się obecnych standardów, Davis to taka lustrzanka dla wymagających, dla których specyfikacja na papierze musi być doskonale odzwierciedlona w rzeczywistości.

Przypuszczam że nie znamy też czujnika, ponieważ każdy z nas tutaj ma jeszcze stacje na gwarancji..
« Ostatnia zmiana: 02 Grudzień, 2015, 21:49:36 wysłana przez Artz »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #335 dnia: 02 Grudzień, 2015, 23:23:54 »
(...) W linkowanym wątku akurat jestem bardzo aktywny gdzie wygłaszam  swoje krytyczne uwagi.  W tym wątku bardziej chwaliłem Davisa jak krytykowałem, więc pomyślałem tak a nie inaczej.(...)

OK, zaliczone  ;)

(...)To Tobie nie zależy na wskazaniu wad? (...)

Powtarzam, to tylko hobby - widzę, że nie jesteś w stanie tego zaakceptować. Wady a raczej subiektywne niedogodności zostały wskazane już w tym wątku w sposób obiektywny przez tych którzy stacje HP1001 użytkują, również kilka przeze mnie. Osoby które tematem się interesują z pewnością o tym przeczytają. Powtórzę - usterek jest niewiele w stosunku do skarg na Davisa generowanych w wątku Davisa.

(...)Skoro tak Ci zależy na ulepszaniu technologii to ten katalog wad już dawno powinien być przygotowany przez Ciebie w tym wątku. Jako przyszły użytkownik stacji Hp1001 bardzo chciałbym wiedzieć co może mnie spotkać.(...)

Wyobraź sobie, że nie zależy mi na ulepszaniu technologii HP1001- to rola producenta  nic takiego nie artykułowałem. Jeśli chodzi o mnie to dbam o to aby mieć najnowszy produkt w tym dostępny soft. Katalog nie będzie przygotowany przeze mnie - on już jest w tym wątku - wystarczy przeczytać.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #336 dnia: 02 Grudzień, 2015, 23:27:59 »
(... Przecież post wyżej wygłosiłeś wykład na temat tajemniczego win win(?!). Może jakieś źródło? Czy może sam sobie to wymyśliłeś? (...)Po pierwsze to podaj źródło tych rewelacji, ponieważ pierwszy raz o czymś takim słyszę(...)

Używasz Argumentum ad personam - nie rób tego więcej. To nie wykład, to wiedza której akurat Tobie zabrakło w tym obszarze. Myślę dlatego że powinieneś rozważyć zakończenie asap badań ilości "cukru w cukrze" czyli  ile "sht11 jest w sht15" na rzecz łykania wiedzy przydatnej w życiu takiej jak win-win w relacjach interesariusz-interesariusz.  ;)

(...)Albo szybsze wpływy z biznesu i brak rozwoju danego produktu oraz wprowadzanie ciągle to nowych produktów, żeby naprawa starych nie była opłacalna. (...) Przy takim schemacie nigdy nie opłaca się naprawiać starego sprzętu, ponieważ ciągle pojawia się coś nowszego i niby lepszego. (...)

Tak, Conrad stacji HP1001 nie naprawia - Conrad stacje HP1001 z usterką asap wymienia na nowy egzemplarz z nowszą technologią IT oraz nowszym hardwarem i popieram taką strategię - to rozumienie potrzeb klienta i walka o klienta  ;)
« Ostatnia zmiana: 02 Grudzień, 2015, 23:29:36 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #337 dnia: 02 Grudzień, 2015, 23:38:16 »
(...) Dlaczego w takim razie nie doczekaliśmy się super ws 3600? A moze doczekaliśmy się tylko o czymś nie wiem? (...)

... zapewne nie wiesz  ;) ale czy to w Twoim przypadku możliwe  ;)

(...) A może Hp1001 jest nową Ws3600 tylko pojawia się pytanie dlaczego nadal się coś psuje?(...)

... to w wielu wypadkach są subiektywne niedogodności - np. user oczekuje aby stacja zmierzyła opad poniżej instrukcyjnej wartości 0,3 litra/m2 – to nie usterka ale tak może być oceniana

(...) Chcę kupić sprzęt, który działa i koniec kropka. Naprawdę mógłbym sobie kupić stacje typu HP1001 i cieszyć się nią (nawet mimo niedoskonałości pomiarowych)  gdybym miał pewność, że będzie choć w połowie trwała i stabilna w działaniu jak Davis. (...)

Czyli mieć albo nie mieć - inaczej - czarne albo białe ale są też odcienie szarości i dlatego są tacy którzy chcą kupować relatywnie taniej przy osiągnięciu tego samego celu który osiągają userzy drogich stacji  ;) Ponadto HP1001 jest zbyt krótko na rynku aby ocenic jej docelowa trwałość - a może się zdarzyć, że Davisa w którym po drodze wymieniono kilka istotnych podzespołów   ;) długością swojego życia przegoni.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #338 dnia: 02 Grudzień, 2015, 23:46:39 »

(...) Niestety czytając ten wątek widzimy, że wiele osób ma jakieś problemy. Rychu_Świbno jest chyba jednym, któremu jeszcze nic się nie zepsuło. Nie licząc pająków w deszczomierzu  czy zaniku sygnałów podczas burzy w oddali (?!). (...)

Nie przekłamuj ilości - nie wiele ale niewiele  ;) - przeczytaj cały wątek jeszcze raz i policz   ;)

Wiele - to np horda, tłum, zatrzęsienie...

(...)Taka mała uwaga. Notorycznie popełniasz pewien błąd.
Jeżeli piszesz o opadach to pamiętaj, że wysokość opadów wyrażamy po prostu w mm. Nie w mm na metr kwadratowy.(...)

Nie popełniam błędu - stosuję zapis bardziej obrazujący skutki opadów atmosferycznych.

Nie należy na Forum podawać nieprawdziwych informacji – nieprawdziwa informacja jest gorsza od braku informacji. Myślę że znasz słowo “Przepraszam”. To “Przepraszam” należy się ludziom czytającym pisane przez Ciebie nieprawdziwe informacje.

Powtarzam prawdziwą informację: Meteorolodzy  zlewają wodę z deszczomierzy do menzurki wyskalowanej względem powierzchni deszczomierza zbierającej deszcz  i podają opad w mm H2O. Opad całkowity można podawać w mm/m2 a to jest równoznaczne z opadem w litrach/m2.

Jeszcze inaczej -  1 mm opadu to 1 litr wody który spadł na powierzchnię 1 m2

Jeszcze inaczej  warstwa wody o grubości 1mm na powierzchni 1m2 to jeden litr - wystarczy zastosować wzór matematyczny na objętość  – to takie trywialne, że trudno o tym dyskutować. W temacie prezentacji opadów istnieje pewna dowolność. Jesteśmy na Forum a nie w IMGW czy PAN.

(...)Wysokość opadu 10mm równa się 10 litrom na każdy metr kwadratowy terenu. (...)

Tym zdaniem zaprzeczasz sam siebie - czyli swój cytat powyżej   ;)  a więc nie do końca masz wiedzę utrwaloną w obszarze jednostek opadów.  ;)

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #339 dnia: 02 Grudzień, 2015, 23:52:54 »
http://www.wxforum.net/index.php?topic=25829.0 Tak wiem, że w WU można kasować błędne dane. Jest to niewątpliwa zaleta WU.(...)

Stacja HP1001 umożliwia korygowanie 16-stu parametrów pomiarowych - w konsoli - a "Delete" rekordów na WU dotyczy wszystkich rodzajów stacji zarejestrowanych na tym portalu również Davisa - nietrafiony argument - Marcin - postaraj się bardziej  ;)

(...)Czy ktoś mi odpowie na postawione już wcześniej pytanie czy na ikonkę słoneczka w WU ma wpływ promieniowanie zmierzone przez stację? Rychu_Świbno może wiesz coś na ten temat? (...)

Tak, wiem - Davis uwzględnia nasłonecznienie...  ;)

(...)Martwisz się tym, że pojawiają się informację nie na temat wątku, ale na pytania dotyczące bohatera wątku nie zawsze chętnie odpowiadasz. (...)

Nie martwię się, uważam za oczywiste, że posty należy umieszczać we właściwych wątkach - to ułatwia dostęp do informacji osobom zainteresowanym konkretną wiedzą.

Jak widzisz chętnie odpowiadam gdy nie stosujesz Argumentum ad personam - potraktuj to poważnie   ;)

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #340 dnia: 03 Grudzień, 2015, 00:17:49 »
... i na koniec - Marcin, poniższy Twój post którym próbujesz wykazać kolejną usterkę HP1001 dotyczy jednak WS1001. Błędne wskazania temp. puntu rosy. Tak, to podobne technologie ale softy są odmienne z uwagi na specyfikę rynków na których funkcjonują. Przy takich przezentacjach ważna jest informacja której wersji softu i hardwaru dotyczy. Trudno bowiem wykazywać usterki produktu który został już zmodernizowany.

Jednak nie zmienia to postaci rzeczy - że załączyłeś coś co nie dotyczy tak uwielbianego przez Ciebie tematu subiektywnych niedogodności niektórych funkcjonalnosci HP1001  ;)  co Ty nazywasz wadami lub usterkami.  ;)

Żeby pozostać w temacie wątku proszę o dodanie do katalogu wad. Stacja miała 3 miesiące. 

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Drawsko Pomorskie
« Odpowiedź #341 dnia: 03 Grudzień, 2015, 07:19:20 »
600zł za sam czujnik? Tak z ciekawości, własnoręcznie wykonany upgrade nie naruszy gwarancji? Chyba że nie jest to sam scalak, ale kompletny czujnik...

Odpowiedziałem Ci tutaj.
http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=991.msg15978#new

W instrukcji niestety nie pisze co za czujnik siedzi w HP1001, nie mówiąc już o jego charakterystyce, przecież to zabawa, która ma działać bez zaglądania do środka.
HP to taki aparat kompaktowy za 200zł który ma robić ładne zdjęcia, trzymające się obecnych standardów, Davis to taka lustrzanka dla wymagających, dla których specyfikacja na papierze musi być doskonale odzwierciedlona w rzeczywistości.

Dzięki za odpowiedź w sprawie czujnika. Dodam tylko, że stacje Davis to jak najbardziej segment amatorski. Niektórzy używają określenia półprofesjonalna, ale na pewno nie profesjonalna. Davis mógłby być stacją bardziej profesjonalną gdyby miał czujnik temperatury klasy Pt100. Być może kiedyś tak będzie kto wie.

Rychu_Świbno

Używasz Argumentum ad personam - nie rób tego więcej. To nie wykład, to wiedza której akurat Tobie zabrakło w tym obszarze. Myślę dlatego że powinieneś rozważyć zakończenie asap badań ilości "cukru w cukrze" czyli  ile "sht11 jest w sht15" na rzecz łykania wiedzy przydatnej w życiu takiej jak win-win w relacjach interesariusz-interesariusz.

Przyznaje, że nie mam wiedzy na temat win-win. Dlatego proszę o link do literatury abym mógł zdobyć wiedzę w tym obszarze.

Nie popełniam błędu - stosuję zapis bardziej obrazujący skutki opadów atmosferycznych.

Cytat: Marcin D. w 02 Grudzień, 2015, 16:08:07

(...)Taka mała uwaga. Notorycznie popełniasz pewien błąd.
    Jeżeli piszesz o opadach to pamiętaj, że wysokość opadów wyrażamy po prostu w mm. Nie w mm na metr kwadratowy.(...)

Nie należy na Forum podawać nieprawdziwych informacji – nieprawdziwa informacja jest gorsza od braku informacji. Myślę że znasz słowo “Przepraszam”. To “Przepraszam” należy się ludziom czytającym pisane przez Ciebie nieprawdziwe informacje.

Powtarzam prawdziwą informację: Meteorolodzy  zlewają wodę z deszczomierzy do menzurki wyskalowanej względem powierzchni deszczomierza zbierającej deszcz  i podają opad w mm H2O. Opad całkowity można podawać w mm/m2 a to jest równoznaczne z opadem w litrach/m2.

Jeszcze inaczej -  1 mm opadu to 1 litr wody który spadł na powierzchnię 1 m2

Jeszcze inaczej  warstwa wody o grubości 1mm na powierzchni 1m2 to jeden litr - wystarczy zastosować wzór matematyczny na objętość  – to takie trywialne, że trudno o tym dyskutować. W temacie prezentacji opadów istnieje pewna dowolność. Jesteśmy na Forum a nie w IMGW czy PAN.

Cytat: Marcin D. w 02 Grudzień, 2015, 16:08:07

(...)Wysokość opadu 10mm równa się 10 litrom na każdy metr kwadratowy terenu. (...)

Tym zdaniem zaprzeczasz sam siebie - czyli swój cytat powyżej   ;)  a więc nie do końca masz wiedzę utrwaloną w obszarze jednostek opadów.  ;)

Nie zaprzeczam sam sobie. Gdzie w podanym przez Ciebie źródle jest napisane że opad można podawać podawać w mm/m2 ?
Nie pisze się mm/m2 jak pisałeś tutaj wielokrotnie. Jeżeli podajesz obrazowo opad na metr kwadratowy to posługujemy się wtedy tylko litrami.
Zapytam bardziej obrazowo ponieważ chyba nie zrozumiałeś o co mi chodzi. Czy na wyświetlaczu Twojej konsoli  wyświetla się opad w milimetrach kwadratowych czy po prostu w milimetrach?

Przeczytaj jeszcze raz to co sam zalinkowałaś z tvnu i porównaj z tym co napisałeś.

Do pomiaru wielkości opadów stosuje się deszczomierz (pluwiometr). Zebraną w naczyniu wodę opadową zlewa się do menzurki wyskalowanej odpowiednio do powierzchni recepcyjnej i mierzy jej objętość, przynajmniej raz na dobę.

Wielkość opadów podaje się w milimetrach słupa wody (mm H2O) lub litrach na metr kwadratowy (l/m2) powierzchni, gdyż jednostki te są sobie równe.

Meteorolog pracuje używając milimetrów. Ale jednostka ta niewiele mówi przeciętnemu człowiekowi. Natomiast litry na metr kwadratowy są bardziej obrazowe, gdyż w każdym gospodarstwie domowym posiadamy wiaderka bądź pojemniki o pojemności 10 litrów i łatwiej jest wyobrazić sobie, ile to wody na metr kwadratowy.

i na koniec - Marcin, poniższy Twój post którym próbujesz wykazać kolejną usterkę HP1001 dotyczy jednak WS1001.

I got myself a WS-1001 (HP-1001 over here in Australia - tak napisał autor posta.

Tak, wiem - Davis uwzględnia nasłonecznienie...

Ale ja nie pytałem czy Davis uwzględnia tylko czy HP to robi skoro jest typowo przygotowana do pracy z WU. Nie pytałem złośliwie i nadal się niedowidziałem, więc przestaje pytać.
No właśnie nie wiesz bo nie uwzględnia. Przynajmniej na WU. Na mojej stronie natomiast jak najbardziej.
« Ostatnia zmiana: 03 Grudzień, 2015, 07:34:53 wysłana przez Marcin D. »

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Drawsko Pomorskie
« Odpowiedź #342 dnia: 03 Grudzień, 2015, 11:28:37 »
Rychu_Świbno
Jednak nie zmienia to postaci rzeczy - że załączyłeś coś co nie dotyczy tak uwielbianego przez Ciebie tematu subiektywnych niedogodności niektórych funkcjonalnosci HP1001  ;)  co Ty nazywasz wadami lub usterkami.  ;)

Jeżeli administrator forum też tak uważa to po prostu wywalcie to i już. Dla mnie jednak jest to jakaś informacja. Niezależnie czy problem leży po stronie czujnika czy softu.

Naprawdę nie zależy mi na tym aby ta stacja była bublem. Zależy mi na tym aby Davis miał uczciwą konkurencję. Jeżeli takie stację jak Hp1001 będą bublami to nigdy nic się nie zmieni na rynku amatorskich stacji meteo.
Myślisz, że nie chciałbym kupić stacji za 1200zł, która byłby alternatywą dla Davisa? Będę obserwował ten wątek i jeżeli wasze HP1001 okażą się dobrym towarem to będę bardzo się z tego cieszył. Może ten produkt to pierwszy krok w kierunku budowania konkurencji dla Davisa? Bardzo chciałbym w to wierzyć.
Generalnie strasznie się dziwię, że nikt na świecie nie potrafi zbudować stacji, która zagraża Davisowi. Czy to naprawdę takie trudne czy chodzi o politykę?

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #343 dnia: 03 Grudzień, 2015, 14:58:54 »
(...) Ale ja nie pytałem czy Davis uwzględnia tylko czy HP to robi skoro jest typowo przygotowana do pracy z WU. Nie pytałem złośliwie i nadal się niedowidziałem, więc przestaje pytać. No właśnie nie wiesz bo nie uwzględnia. Przynajmniej na WU. Na mojej stronie natomiast jak najbardziej.

@Marcin.D
I znowu serwujesz niesprawiedliwe wyroki i podajesz nieprawdziwe informacje nt HP1001.

Stacja HP1001 może wysyłać pakiety danych pod jeden wskazany adres i może to być www.wunderground.com czyli WU.

HP1001 mierzy lub przetwarza i prezentuje w konsoli 20 parametrów, a na WU wyświetlana jest tylko ich część. Przy czym prezentacje graficzne realizowane są dla istotnych parametrów niejako podwójnie. Te istotne widoczne są "na wprost"  w widoku głównym konsoli.

PS: nie odpowiedziałeś jeszcze na moje pytanie. Dlaczego konsola Davisa malowana jest farbą młotkową. Odpowiedź Twoja, że nie wiesz czy jest malowana - wygląda na to, że nie rozumiesz mojego pytania - ponieważ ja pytam "dlaczego?" a nie "czy?"  ;)  ;)  ;)

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #344 dnia: 03 Grudzień, 2015, 15:03:13 »
(...) Jeżeli takie stację jak Hp1001 będą bublami to nigdy nic się nie zmieni na rynku amatorskich stacji meteo(...)

HP1001 nie jest bublem...  ;)