Cytat: Artz w 01 Grudzień, 2015, 08:48:16
@Marcin D
Domyślam się że Rychu nie pisał tutaj o Tobie. (...)
Otóż to @Artz 
... a wydawałoby się, że na tym forum wszyscy czytają - wg już tak wytartego sloganu - czyli "ze zrozumieniem". 
W takim razie przepraszam, że odebrałem inaczej. Choć przyznaję, że trudno zrozumieć wątek w 100% i relacje między piszącymi jeżeli część postów zostaje usunięta (nie krytykuje tej decyzji). Wcześniej nie czytałem tej gorącej wymiany zdań.
Cytat: Artz w 30 Listopad, 2015, 11:53:48
Czytając takie tematy http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=1251.0 lub http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=2127.0 HP1001 zyskuje na punktach.(...)
Tak, niezliczone, negatywne opinie na temat stacji Davisa wygłaszane w ww cytowanych wątkach Davisa całkowicie nie przystają do opinii na temat tych samych stacji - Davisa - wygłaszanych w obecnym wątku dotyczącym HP1001.
W linkowanym wątku akurat jestem bardzo aktywny gdzie wygłaszam swoje krytyczne uwagi. W tym wątku bardziej chwaliłem Davisa jak krytykowałem, więc pomyślałem tak a nie inaczej.
Po przeczytaniu tego wątku - bądź co bądź poświęconego w większości HP1001 - w szczególnym skupieniu
możliwe jest wykonanie katalogu wad HP1001 w wielu obszarach jej funkcjonowania... jeżeli komuś tak bardzo zależy na indentyfikacji wad.
To Tobie nie zależy na wskazaniu wad? Przecież post wyżej wygłosiłeś wykład na temat tajemniczego win win(?!). Może jakieś źródło? Czy może sam sobie to wymyśliłeś?
Skoro tak Ci zależy na ulepszaniu technologii to ten katalog wad już dawno powinien być przygotowany przez Ciebie w tym wątku. Jako przyszły użytkownik stacji Hp1001 bardzo chciałbym wiedzieć co może mnie spotkać.
Dostawca przesuwa bowiem punkt testowania sprzętu z producenta na klienta. W ten sposób marka szybciej trafia na rynek - szybsze wpływy z biznesu i dalszy rozwój produktu. Testy wykonują klienci na żywym "organiźmie stacji" - wykrywają wady, reklamują sprzęt u sprzedawcy a ten wprowadza procedurę reklamacyjną.
Albo szybsze wpływy z biznesu i brak rozwoju danego produktu oraz wprowadzanie ciągle to nowych produktów, żeby naprawa starych nie była opłacalna. Skąd my to znamy ehh. Przy takim schemacie nigdy nie opłaca się naprawiać starego sprzętu, ponieważ ciągle pojawia się coś nowszego i niby lepszego. Dlaczego w takim razie nie doczekaliśmy się super ws 3600? A moze doczekaliśmy się tylko o czymś nie wiem? Przecież po tylu latach powinno być już wszystko dopięte na ostatni guzik. A może Hp1001 jest nową Ws3600 tylko pojawia się pytanie dlaczego nadal się coś psuje? Nie kupuję tego.
A co o win-win mogą powiedzieć userzy stacji Davis ?
Po pierwsze to podaj źródło tych rewelacji, ponieważ pierwszy raz o czymś takim słyszę.
Mogę natomiast powiedzieć to, że nie chce być królikiem doświadczalnym chyba, że sprzęt dostanę za darmo, albo z gwarancją na 10 lat i dodatkowe wynagrodzenie za stracony czas i prąd jeżeli stacja okaże się bublem. Chcę kupić sprzęt, który działa i koniec kropka. Naprawdę mógłbym sobie kupić stacje typu HP1001 i cieszyć się nią (nawet mimo niedoskonałości pomiarowych) gdybym miał pewność, że będzie choć w połowie trwała i stabilna w działaniu jak Davis. Niestety czytając ten wątek widzimy, że wiele osób ma jakieś problemy. Rychu_Świbno jest chyba jednym, któremu jeszcze nic się nie zepsuło. Nie licząc pająków w deszczomierzu czy zaniku sygnałów podczas burzy w oddali (?!). Nie ma to jak mieć stację, która wyłącza się podczas najciekawszych zjawisk pogodowych.
Taka mała uwaga. Notorycznie popełniasz pewien błąd.
1mm/m2 opadu to 1 litr opadu na 1 m2
Jeżeli piszesz o opadach to pamiętaj, że wysokość opadów wyrażamy po prostu w mm. Nie w mm na metr kwadratowy. Wysokość opadu 10mm równa się 10 litrom na każdy metr kwadratowy terenu.
http://holmes.iigw.pl/~mbodzion/dydaktyka/mik/pliki/opad.pdfŻeby pozostać w temacie wątku proszę o dodanie do katalogu wad. Stacja miała 3 miesiące.
http://www.wxforum.net/index.php?topic=25829.0Tak wiem, że w WU można kasować błędne dane. Jest to niewątpliwa zaleta WU.
Czy ktoś mi odpowie na postawione już wcześniej pytanie czy na ikonkę słoneczka w WU ma wpływ promieniowanie zmierzone przez stację? Rychu_Świbno może wiesz coś na ten temat?
Martwisz się tym, że pojawiają się informację nie na temat wątku, ale na pytania dotyczące bohatera wątku nie zawsze chętnie odpowiadasz. Fajnie byłoby jakbyśmy w końcu wiedzieli co za czujnik jest w środku. Naprawdę nikt tego nie wie? W instrukcji nie ma charakterystyki czujnika? Naprawdę szczerze mnie to ciekawi.