(...) Mam jeszcze pytanie do Rycha czy wilgotność na poziomie 60% dziś w nocy nie budzi u Ciebie żadnych podejrzeń? Cześć amatorskich w tym regionie pokazuje albo ok 65% albo 80%. Trochę dziwne, zwłaszcza ze o 6 rano nigdzie w polsce nie było mniej jak 74%.
@MarcinD.
Nie nie dziwi mnie, ponieważ takie same wskazania mam na dwóch innych swoich stacjach. Ponadto najbliższa wiarygodna stacja dla podobnych warunków - czyli otoczona zewsząd wodą jest IMGW Hel

Natomiast dziwi mnie co innego - a mianowicie, że dane prezentowane przez portal weatheronline.pl na który się powołujesz są zgoła odmienne od danych z IMGW co pozwoliłem sobie podsumować w załączonej tabelce. Czy mógłbyś nam wyjaśnić z czego wynikają takie kolosalne rozbieżności ? Trudno bowiem uwierzyć, że prezentowane dane przez IMGW - gdzie czujniki kalibrowane są wg obowiązujących tam procedur - pokazywały dane błędne.
Przy okazji mógłbyś nam wyjaśnić jakie stacje są reprezentantami dla pomiarów prezentowanych przez wskazany przez Ciebie portal
weatheronline.pl ? ---> bo moje porównania dotyczą stacji IMGW w tym lotniskowych IMGW.
PS: Marcin - oczekujesz aby wilgotność oscylowała wokół tej samej wartości niezależnie od pozostałych indywidualnych czynników w punkcie pomiaru jak: prędkość wiatru, temp., wysokość... w terenie, wysokość posadowienia czujnika nad gruntem, rodzaj otoczenia ?

Oznaczenia użyte w poniższej tabelce:
WU - wunderground.com
WO- weatheronline.pl