Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi  (Przeczytany 440659 razy)

Offline karasek38

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 5
    • Moja stacja :)
  • Typ stacji: WS-9040 it+, Conrad HP1001
Odp: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi
« Odpowiedź #375 dnia: 22 Grudzień, 2015, 23:33:02 »
Udało mi się dorwać za śmieszne pieniądze wiatrowskaz od modelu Conrad TE827NL, TE831X, TE857. Jak widać jest on dużo większy od fabrycznego. Jeśli chodzi o wagę to różnica jest kilkukrotna. Na razie nie mogę się wypowiedzieć, czy jest poprawa stabilności wskazań, bowiem dopiero co go założyłem :)

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #375 dnia: 22 Grudzień, 2015, 23:33:02 »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 46
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
« Odpowiedź #376 dnia: 23 Grudzień, 2015, 01:05:49 »
... to napisz nam może od której godziny i którego dnia pracuje "nowy" wiatrowskaz to sobie poobserwujemy na WU i porównamy z poprzednimi pomiarami ;)

PS: nie obawiasz się, że większe siły jakie wystąpią przy przeciążonym - kilkukrotnie a może kilkunastokrotnie, przy obciażeniach dynamicznych - łożysku szybciej go "zajadą" ? Konstruktorzy pewnie robili stosowne obliczenia zanim ten element wszedł do produkcji i zawiesili go na tak delikatnej ośce i łożysku...

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #377 dnia: 23 Grudzień, 2015, 08:17:49 »
A czy dolnej części statecznika pionowego nie powinieneś odciąć, tak jak w oryginale? Pomiar siły wiatru nie zakłóca pomiaru kierunku?
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline karasek38

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 5
    • Moja stacja :)
  • Typ stacji: WS-9040 it+, Conrad HP1001
« Odpowiedź #378 dnia: 23 Grudzień, 2015, 12:28:32 »
... to napisz nam może od której godziny i którego dnia pracuje "nowy" wiatrowskaz to sobie poobserwujemy na WU i porównamy z poprzednimi pomiarami ;)

PS: nie obawiasz się, że większe siły jakie wystąpią przy przeciążonym - kilkukrotnie a może kilkunastokrotnie, przy obciażeniach dynamicznych - łożysku szybciej go "zajadą" ? Konstruktorzy pewnie robili stosowne obliczenia zanim ten element wszedł do produkcji i zawiesili go na tak delikatnej ośce i łożysku...
Stacja pracuje z nową lotką od 22.12.2015 godz 17
Myślę, że nie ma mowy o jakimś większym przeciążeniu, ponieważ miejsce mocowania, jednej i drugie lotki znajduje się w punkcie zwanym środkiem ciężkości.

A czy dolnej części statecznika pionowego nie powinieneś odciąć, tak jak w oryginale? Pomiar siły wiatru nie zakłóca pomiaru kierunku?
Uważam, że nie, ponieważ ten statecznik jest na tyle cienki, że przy pomiarze tej klasy dokładności nie ma to większego wpływu. Po za tym czujniki stacji typu WH1080 mają to jeszcze gorzej rozwiązane i nikt się tym nie przejmuje :)

Dzisiaj jest wietrzna pogoda, więc mam okazję dokonać obserwacji i stwierdzam, że nie ma większej poprawy, więc pewnie i tak wrócę do poprzedniej lotki. chciałem tylko się upewnić, czy to wina leciutkiej lotki, czy po prostu zawirowań powietrza w obecnej lokalizacji czujnika :)

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
« Odpowiedź #379 dnia: 26 Grudzień, 2015, 22:55:36 »
... z innej "beczki" - ciekawe rozwiązania techniczne  krewniaków HP1001 ----> WS 1xxx - z autonomiczną komunikacją po WiFi i bez WiFi ale ze wspomaganiem radiowych "mostków" ...bridge.

Opcja WS-1400-IP  to jakby znane już na naszym rynku WH2600 ---> czyli "oskubany" z konsoli ale z funkcjami HP1001 - klon HP1001   ;)
« Ostatnia zmiana: 26 Grudzień, 2015, 23:36:06 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #380 dnia: 27 Grudzień, 2015, 00:46:51 »

W jaki sposób WS1001 (i jej klony) przesyłają dane na dodatkowe serwery pogodowe oprócz WU można zapoznać się

w tym wątku.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #381 dnia: 30 Grudzień, 2015, 01:51:13 »

Efektowna prezentacja pracy wiatromierza HP1001 - to tak po raz kolejny dla pobudzenia wyobraźni niedowiarków i dla potwierdzenia - że to właściwe umiejscowienie wiatromierza względem różnorakich przeszkód ma wpływ na jakość wskazań - w tym, w szczególności wskazań kierunku wiatru -  a nie rodzaj stacji pogody do jakiej ten wiatromierz "należy"   ;)

patyna

• Gość
« Odpowiedź #382 dnia: 30 Grudzień, 2015, 04:07:06 »
Umiejscowienie wiatromierza jest bardzo ważną sprawą, ale akurat w tym przypadku jest to jednak chyba efekt  bardzo stabilnego kierunku wiatru, bo 26.12.2015 już tak różowo  u Kolegi nie było.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #383 dnia: 30 Grudzień, 2015, 13:21:16 »
Umiejscowienie wiatromierza jest bardzo ważną sprawą, ale akurat w tym przypadku jest to jednak chyba efekt  bardzo stabilnego kierunku wiatru, bo 26.12.2015 już tak różowo  u Kolegi nie było.

Moim postem odniosłem się do stwierdzeń, że wiatrowskaz HP1001 reaguje na bardzo małe podmuchy wiatru - inaczej, że jest za delikatny i pokazuje mocno rozrzucone pomiary od N poprzez W i S do E.   A tak nie jest.

Przykładowego dnia 26.12.2015 o którym piszesz - występowało zjawisko zmiany kierunku wiatru z W na N więc trudno się spodziewać aby ta zmiana nastąpiła jak przesuniecie wycieraczki na szybie samochodu - w okresie przejściowym występują zawirowania mas powietrza - po to aby ustabilizować sie na nowym kierunku - i tak było  ;)

Jeżeli kierunek wiatru jest zmienny to wskazania są zmienne a jeżeli stały to wskazania stabilne  ;)
« Ostatnia zmiana: 30 Grudzień, 2015, 14:21:26 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
Odp: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi_zanik Internetu vs opady
« Odpowiedź #384 dnia: 01 Styczeń, 2016, 18:51:15 »
HP1001 - radzi sobie z odtworzeniem opadów deszczu w sytuacji gdy zaniknie Internet.

Przykład z dnia 21 grudnia 2015 godz. 19.37 - 21.28 - przez mój region przetoczyła się awaria sieci Internet co skutkowało falowym brakiem dostępu do sieci - dla ułatwienia analizy, dokładny czas braku sieci widoczny na grafie z podmuchami wiatru. W tym czasie padał deszcz.

Stacja dokonywała pomiaru opadów ale nie wysyłała ich do sieci. Po usunięciu awarii przez operatora na portalu WU pojawiły się zaległe opady ale niestety bez rejestracji ich natężenia. Wizualizacja opadów na WU wygląda tak jakby ręcznie dokonano wpisów w zakładce "Kalibracja". Tak, czy inaczej, dane opadowe dzienne, tygodniowe, miesięczne i roczne nie zostały na WU zaniżone w stosunku do danych zarejestrowanych przez HP1001 w czasie awarii Internetu   ;)

Wspomniałem o "odtwarzaniu" opadów przez HP1001 w sytuacji awarii sieci Internet kilka miesięcy wstecz ale czekałem na sytuację - równoczesny brak sieci i opady - aby można to było zobrazować, więc teraz to czynię załączając ten link z 21.12.2015
« Ostatnia zmiana: 01 Styczeń, 2016, 23:46:05 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #385 dnia: 01 Styczeń, 2016, 23:21:08 »
Powrócę może do poniższego wątku dotyczącego sposobu pomiaru prędkości i porywów wiatru przez HP1001.

W moim odczuciu wiatrowskaz jest trochę za bardzo podatny na drobne powiewy. Mam obok wiatrowskaz od WS1600 i on jest trochę większy, i nie reaguje tak bardzo na te "lewe" powiewy :)

HP1001  - to chyba dobrze że łożysko jest tak czułe ?  ;)  Widzisz w tym jakąś niedogodność ? Przecież i tak pokazuje średnią wartość z wychyleń z interwału 16 s (...)

Nie pokazuje średniej tylko aktualną w momencie przesyłu danych (...)

@karasek38

Czy jesteś pewien, że HP1001 nie wysyła danych jako średnią (prędkość) i max (porywy) z pomiaru w 16- sto sekundowym interwale ?

A jakbyś zinterpretował poniższy zapis instrukcyjny ?

Cytat: Instrukcja
* Wind Speed Calculation: Average wind speed in 16 second update period
* Wind Gust Calculation: Peak wind speed in 16 second update period
« Ostatnia zmiana: 01 Styczeń, 2016, 23:47:34 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
  • Drawsko Pomorskie
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro 2 Plus, Ws 3600 oraz wiele mniejszych :)
« Odpowiedź #386 dnia: 03 Styczeń, 2016, 07:26:43 »
Efektowna prezentacja pracy wiatromierza HP1001 - to tak po raz kolejny dla pobudzenia wyobraźni niedowiarków i dla potwierdzenia - że to właściwe umiejscowienie wiatromierza względem różnorakich przeszkód ma wpływ na jakość wskazań - w tym, w szczególności wskazań kierunku wiatru -  a nie rodzaj stacji pogody do jakiej ten wiatromierz "należy"   ;)
Generalnie masz dużo racji. Trzeba dążyć do dobrej lokalizacji. Jeżeli jest zła lokalizacja to nawet wiatromierz lambrechta nie rozwiąże problemu choć zapewne będzie lepiej się spisywał podczas turbulencji.
Czy Ty przypadkiem nie masz drzewa od zachodu lub innej przeszkody? Czy to nie dlatego Twoje pomiary kierunku wiatru są bardziej rozrzucone przy zachodniej cyrkulacji? Dobrze to widac na przykładzie dnia 27 grudnia 2015 . Zmiana kierunku nie zawsze też odbywa się w chaotyczny sposób. Zmiany bywają gwałtownie i zdecydowanie. Owszem bywa, że mamy zmienny wiatr, ale często jest on wtedy słaby (przykład z 26 grudnia). Zmiany kierunku także mogą zachodzić stopniowo, ale trzeba je umieć rozróżnić od zwykłych turbulencji. Jeżeli przy przechodzeniu frontu z silnym wiatrem mamy chaos  we wskazaniach kierunku to prawdopodobnie jest to efekt turbulencji i czym mniej masywny wiatromierz tym wskazania będą bardziej chaotyczne. Mam na 10 m. maszcie wiatromierz Davisa i ws 3600 to widzę jak ten drugi szaleje przy zachodnim wietrze  (turbulencje od budynku). Davis też troszkę szaleje, ale nie aż tak. Natomiast jak wieje ze wschodu gdzie nie mam przeszkód to oba pracują podobnie. Oczywiście oceniam wizualnie ponieważ wiatromierz ws 3600 zepsuł się już dawno, ale został na maszcie. 1 stycznia padał marznacy deszcz przy słabym  wietrze i oczywiście ws 3600 zamarzl. Myślałem że Davis także zamarznie ponieważ lodu było naprawdę sporo, ale jednak nie tym razem.

Zmiana kierunku wiatru na Davisie. Z południowego na zachodni.

Oraz kierunek wiatru dnia 2 stycznia.

Powtórzę  jeszcze, że jestem osłonięty od zachodu i to właśnie powoduje pewne turbulencje. Ze wschodu nie mam żadnych przeszkód i jak widać kierunek jest bardziej stabilny.

Mam jeszcze pytanie do Rycha czy wilgotność na poziomie 60% dziś w nocy nie budzi u Ciebie żadnych podejrzeń? Cześć amatorskich w tym regionie pokazuje albo ok 65% albo 80%. Trochę dziwne, zwłaszcza ze o 6 rano nigdzie w polsce nie było mniej jak 74%.
http://www.weatheronline.pl/weather/maps/current?LANG=pl&UP=0&R=310&TYP=feuchte&ART=tabelle&LANG=pl&DATE=1451797200&KEY=PL&LAND=PL&CONT=plpl&SORT=3&SI=kph&CEL=C&UD=1

Offline mati211p

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
    • MeteoSerwis24
  • Typ stacji: WS3600 - 11
« Odpowiedź #387 dnia: 03 Styczeń, 2016, 10:18:26 »
U mnie to całkiem nie działa z zachodu jak wieje, a najgorzej z WNW skąd około 10m dalej jest drzewo a lepszej lokalizacji nie mam. Mimo, że drzewo ma około 10-11m wysokości, to i tak kręci wiatromierzem na 4 strony wtedy, przy wietrze 70km/h z WNW mam u siebie np, 30km/h z E :) A to też dlatego, że mam wraz z wskazem kółeczko do pomiaru prędkości wiatru, a nie ma łopatkach jak np w WH1080. Wiatromierz mam TX 12 a nie np TX 20 stąd też przy turbulencjach spadki prędkości.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #388 dnia: 03 Styczeń, 2016, 14:00:36 »
(...) Czy Ty przypadkiem nie masz drzewa od zachodu lub innej przeszkody? Czy to nie dlatego Twoje pomiary kierunku wiatru są bardziej rozrzucone przy zachodniej cyrkulacji? Dobrze to widac na przykładzie dnia 27 grudnia 2015 .(...)

Nie, nie mam przeszkody  ;)

... chociaż masz dobre spostrzeżenie że graf przy wietrze z kierunku zmieniającego się na W jest mniej zwarty niż dla kierunku E.

Zauważ jednak że lekko "rozstrzelone" punkty na grafie kierunku 27.12_kliknij pojawiają się w okresie zmiany kierunku wiatru z E poprzez SE do W - który rozpoczął się ok. godz 11.20 i jeszcze nie zakończył o 24.00.  Rozrzutu pomiarów na grafie nie widać w okresie stałego kierunku W czy E.

Kontynuując, nowy kierunek (W) ustabilizował się dopiero po północy czyli 28.12_kliknij i rozrzut punktów na grafie zmniejszył się podobnie jak dla E z poprzedniego dnia.

Wniosek: stabilne wskazania kierunku wiatru na grafie pojawiają się gdy w dłuższym okresie czasu wiatr wieje z tego samego kierunku - natomiast przy zmianie kierunku - tak jak w innych dziedzinach życia  - następują pewne zawirowania  ;)

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #389 dnia: 03 Styczeń, 2016, 23:03:04 »
(...) Mam jeszcze pytanie do Rycha czy wilgotność na poziomie 60% dziś w nocy nie budzi u Ciebie żadnych podejrzeń? Cześć amatorskich w tym regionie pokazuje albo ok 65% albo 80%. Trochę dziwne, zwłaszcza ze o 6 rano nigdzie w polsce nie było mniej jak 74%.

@MarcinD.

Nie nie dziwi mnie, ponieważ takie same wskazania mam na dwóch innych swoich stacjach. Ponadto najbliższa wiarygodna stacja dla podobnych warunków - czyli otoczona zewsząd wodą jest IMGW Hel   ;)

Natomiast dziwi mnie co innego - a mianowicie, że dane prezentowane przez portal weatheronline.pl na który się powołujesz są zgoła odmienne od danych z IMGW co pozwoliłem sobie podsumować w załączonej tabelce. Czy mógłbyś nam wyjaśnić z czego wynikają takie kolosalne rozbieżności ? Trudno bowiem uwierzyć, że prezentowane dane przez IMGW - gdzie czujniki kalibrowane są wg obowiązujących tam procedur - pokazywały dane błędne.

Przy okazji mógłbyś nam wyjaśnić jakie stacje są reprezentantami dla pomiarów prezentowanych przez wskazany przez Ciebie portal
weatheronline.pl ?   ---> bo moje porównania dotyczą stacji IMGW w tym lotniskowych IMGW.

PS: Marcin - oczekujesz aby wilgotność oscylowała wokół tej samej wartości niezależnie od pozostałych indywidualnych czynników w punkcie pomiaru jak: prędkość wiatru, temp., wysokość... w terenie, wysokość posadowienia czujnika nad gruntem, rodzaj otoczenia ?  ;)

Oznaczenia użyte w poniższej tabelce:
WU - wunderground.com
WO- weatheronline.pl

« Ostatnia zmiana: 03 Styczeń, 2016, 23:26:05 wysłana przez Rychu_Świbno »