... dużo pytań jak na jeden post - dobrze, że masz swoje spostrzeżenia - ale damy radę

(...) Teraz dodałem do wysokości n.p.m wysokość n.p.g i wyszło mi 226,3 ft czyli 69 m i tak też wpisałem w to pole a wysokość n.p.g 6.5 ft czyli 2 m. Czy tu trzeba wpisać pełną liczbę po przecinku czy wystarczy 226ft ?(...)
Nie ma to większego znaczenia - tu aptekarstwo nie jest konieczne

(...) Co oznacza złoty medal ? (...)
... tzn, że Twoja stacja wykonuje pomiary o wysokiej jakości...
(...) O co chodzi z tym UVI ? Rozumiem że są złe wskazania pomiarowe ? (...)
Tak, to są niewłaściwe pomiary. Wysokim poziomom UV (UVI) zawsze towarzyszy wysoki poziom nasłonecznienia a takiego w tym momencie nie miałeś.
(...) No i czy da się to skorygować do poprawnych ustawień ? (...)
Nie, tego nie skorygujesz ponieważ to są incydentalne zdarzenia - prawdopodobnie ujawiła się wada stacji - musisz to obserwować i ew. reklamować u sprzedawcy jeżeli masz gwarancję. W Polsce UVI na poziomie 14 pkt nie występuje. Skala Indeksu UV zawiera się między 0 a 16, jednak, zarówno w Polsce jak i na prawie całym świecie, nie spotyka się wartości większych niż 11. W Polsce - to zazwyczaj wartości max w bardzo słoneczne dni w maju do sierpna gdy słońce jest w zenicie - i warunek, nie może być dużej wilgotności czyli inaczej - powietrze jak to mówią powinno być przejrzyste.
(...) Może jest dwa razy taki pik bo dwa razy zmieniłem wartość ciśnienia REL może dlatego ? (...)
Pików masz więcej niż dwa. Nie ma to żadnego związku z ustawieniami REL/ABS w konsoli. Czujnik jest w panelu zewnętrznym i gdybyś tam coś manipulował np w elektronice to mógłby wystąpić taki efekt - mogłoby to np wystapic podczas nieostrożego wkladania aku lub baterii alkal.
(...) Może zależy od tego czy w danym dniu świeci słońce czy są chmury ? (...)
Tak, UVI zależy od stopnia nasłonecznienia - a w szczególności od chmur/zachmurzenia ponieważ chmury jak i zamglenie czy po prostu wysoka wilgotność powietrza mocno pochłania promieniowanie ultrafioletowe. Takie zjawiska zawsze tłumią UV i indeks UV (UVI) ma niską wartość.
(...) 6 i 8 lutego miałem wzrost UVI aż do 14. Miał ktoś podobnie ? Czy to normalne ? (...)
Zauważ, że 6 i 8. lutego te anomalia UVI (14 pkt) na które zwróciłem Ci uwagę wystąpiły o godz. 5.09 i 5.19 a wschód słońca jest dopiero po godz. 7.00

więc nie było jeszcze promieniowania UV

Moje stacje pokazują w trakcie Twoich pików wartość dawki UV zero [µW/cm
2] co jest równoznaczne z wartością zero indeksu UV (UVI). Na piętnaście minut przed wschodem słońca pojawia się pierwsza dawka UV równa 1 [µW/cm
2].
Wartość
1 indeksu UVI pojawia się dopiero gdy na powierzchnię ziemi zaczyna padać dawka UV równa ok. 100 [µW/cm
2] a to jest równoznaczne z tym, że w tym czasie nasłonecznienie mierzone również przez Twoja stację przekracza wartość 30 [W/m
2].