Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Eurochron EFWS 2900  (Przeczytany 31268 razy)

Offline Kuba

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 3
  • Typ stacji: GW1000, EFWS2900, HP2551
Odp: Eurochron EFWS 2900
« Odpowiedź #60 dnia: 06 Luty, 2021, 12:29:26 »
Ciśnienie ABS stacja pokazuje takie jakie faktycznie u Ciebie jest.
Względne możesz sobie obliczyć tutaj https://stacje-pogody.pl/cisnienie.php

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #60 dnia: 06 Luty, 2021, 12:29:26 »

Offline Maciejos

• Cirrus
  • *
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: Eurochron EFWS 2900
« Odpowiedź #61 dnia: 06 Luty, 2021, 12:36:59 »
Tak wiem bo korzystałem z tego kalkulatora bo po pierwszym podłączeniu stacji ciśnienie ABS było ok natomiast REL było sporo zawyżone. Po obliczeniu i wpisaniu wartości do stacji teraz ciśnienie REL jest ok.

Temperaturę zew jakoś kalibrowałeś czy zostawiłeś tak jak jest ?

Offline Kuba

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 3
  • Typ stacji: GW1000, EFWS2900, HP2551
« Odpowiedź #62 dnia: 06 Luty, 2021, 13:32:26 »
Temperatury nie kalibrowałem. Porównywałem zresztą wskazania z kilkoma czujnikami Wh31 i są powtarzalne.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 46
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
« Odpowiedź #63 dnia: 06 Luty, 2021, 17:32:09 »
(...) A jak obliczasz sobie ciśnienie ABS i temperaturę zew ? (...)

@Maciejos - ani temperatury ani ciśnienia bezwzględnego/absolutnego/ABS nie obliczasz.
Tego się nie oblicza ... te parametry mierzy stacja.

Przy czym "Indeks uderzenia gorąca" Head Indeks - czy Wind Chill czyli temp. odczuwalna - nie są mierzone ale są obliczane przez stacje wg zaszytego skryptu - tych parametrów nie obliczysz. Możesz najwyżej pobawić się i wpisywać w tabelce temp. i np Wind Chill w tym samym czasie i z tego ustalić zależność a przynajmniej możesz sobie narysować wykres ;)

A temp. i cisnienie możesz najwyżej porównać z jakimś wiarygodnym źródłem - np ze swoim termometrem wysokiej klasy czy miernikiem ciśnienia - i skorygować/skalibrować w stacji jeżeli masz taką opcję.

Np ja kalibruję ciśnienie do IMGW obok mnie więc stacje ościenne mogą kalibrować do mojego ciśnienia jeżeli są na tej samej wysokości i nie są za bardzo oddalone. Dlatego warto znaleźć jakąś wiarygodną stację w Twojej lokalizacji.

Nie kombinuj z kalibracją temp. ponieważ stacje fabrycznie całkiem dobrze są ustawione. Poza tym położenie czujnika w Twoim ogrodzie lub w bloku poza oknem ma duże znaczenie dla wiarygodności pomiaru. Nawet podłoże/teren nad którym jest ulokowany czujnik temp. zewn. ma duże znaczenie ;)

Inaczej mówiąc pomiar temp. to sprawa indywidualna ;)
« Ostatnia zmiana: 06 Luty, 2021, 17:47:31 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
« Odpowiedź #64 dnia: 06 Luty, 2021, 19:03:57 »
Ciśnienie ABS stacja pokazuje takie jakie faktycznie u Ciebie jest.
Względne możesz sobie obliczyć tutaj https://stacje-pogody.pl/cisnienie.php

... albo takim kalkulatorem z wartościami szer i dług geograficznej_klik

Offline Maciejos

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #65 dnia: 07 Luty, 2021, 18:23:57 »
Jak można w tej stacji sprawdzic wersję oprogramowania ?
« Ostatnia zmiana: 08 Luty, 2021, 07:25:35 wysłana przez Maciejos »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #66 dnia: 08 Luty, 2021, 18:48:42 »
@Maciejos,

Czyli to jest Twoja stacja_klik

Ustalałeś już dlaczego ona ma takie "strzały" IUV co kilka dni - na poziomie 14 pkt? 

Wskazania IUV_klik
Wskazania IUV_klik2

To metryczka Twojej stacji:

Personal Weather Station Info
Weather Station ID: IPOZNA128
Station Name:Eurochron EFWS 2900
Latitude / Longitude:52.421° N, 16.902° E
Elevation:20
City:Poznań
State:-/-
Hardware:Conrad Wireless Professional
Software:EasyWeatherV1.5.7

Zwróc uwagę, że w ustawieniach WU w zasobach stacji wpisujesz wartości Elevation w [ft] a w metryczce stacji operator IBM pokazuje już w [m] czyli w  jednostkach metrycznych jeśli takie wybierzesz w Ustawieniach klikając w ikonę obok MyProfile w prawym górnym rogu Twojej stacji na WU.
« Ostatnia zmiana: 09 Luty, 2021, 00:30:05 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Maciejos

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #67 dnia: 09 Luty, 2021, 06:38:07 »
Tak to moja stacja.

Teraz dodałem do wysokości n.p.m wysokość n.p.g i wyszło mi 226,3 ft czyli 69 m i tak też wpisałem w to pole a wysokość n.p.g 6.5 ft czyli 2 m. Czy tu trzeba wpisać pełną liczbę po przecinku czy wystarczy 226ft ?

Co oznacza złoty medal ?

O co chodzi z tym UVI ? Rozumiem że są złe wskazania pomiarowe ? No i czy da się  to skorygować do poprawnych ustawień ?

Może jest dwa razy taki pik bo dwa razy zmieniłem wartość ciśnienia REL może dlatego ?

Może zależy od tego czy w danym dniu świeci słońce czy są chmury ?

6 i 8 lutego miałem wzrost UVI aż do 14. Miał ktoś podobnie ? Czy to normalne ? 

Zdjęcia w załączniku.

« Ostatnia zmiana: 10 Luty, 2021, 05:52:27 wysłana przez Maciejos »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #68 dnia: 10 Luty, 2021, 16:44:47 »
... dużo pytań jak na jeden post - dobrze, że masz swoje spostrzeżenia - ale damy radę ;)

(...) Teraz dodałem do wysokości n.p.m wysokość n.p.g i wyszło mi 226,3 ft czyli 69 m i tak też wpisałem w to pole a wysokość n.p.g 6.5 ft czyli 2 m. Czy tu trzeba wpisać pełną liczbę po przecinku czy wystarczy 226ft ?(...)

Nie ma to większego znaczenia - tu aptekarstwo nie jest konieczne ;)

(...) Co oznacza złoty medal ? (...)

... tzn, że Twoja stacja wykonuje pomiary o wysokiej jakości...

(...) O co chodzi z tym UVI ? Rozumiem że są złe wskazania pomiarowe ? (...) 

Tak, to są niewłaściwe pomiary. Wysokim poziomom UV (UVI) zawsze towarzyszy wysoki poziom nasłonecznienia a takiego w tym momencie nie miałeś.

(...) No i czy da się  to skorygować do poprawnych ustawień ? (...)

Nie, tego nie skorygujesz ponieważ to są incydentalne zdarzenia - prawdopodobnie ujawiła się wada stacji - musisz to obserwować i ew. reklamować u sprzedawcy jeżeli masz gwarancję. W Polsce  UVI na poziomie 14 pkt nie występuje.  Skala Indeksu UV zawiera się między 0 a 16, jednak, zarówno w Polsce jak i na prawie całym świecie, nie spotyka się wartości większych niż 11. W Polsce - to zazwyczaj wartości max w bardzo słoneczne dni w maju do sierpna gdy słońce jest w zenicie - i warunek, nie może być dużej wilgotności czyli inaczej - powietrze jak to mówią powinno być przejrzyste.

(...) Może jest dwa razy taki pik bo dwa razy zmieniłem wartość ciśnienia REL może dlatego ? (...)

Pików masz więcej niż dwa. Nie ma to żadnego związku z ustawieniami REL/ABS w konsoli. Czujnik jest w panelu zewnętrznym i gdybyś tam coś manipulował np w elektronice to mógłby wystąpić taki efekt - mogłoby to np wystapic podczas nieostrożego wkladania aku lub baterii alkal.

(...) Może zależy od tego czy w danym dniu świeci słońce czy są chmury ? (...)

Tak, UVI zależy od stopnia nasłonecznienia - a w szczególności od chmur/zachmurzenia ponieważ chmury jak i zamglenie czy po prostu wysoka wilgotność powietrza mocno pochłania promieniowanie ultrafioletowe. Takie zjawiska zawsze tłumią UV i indeks UV (UVI) ma niską wartość.

(...) 6 i 8 lutego miałem wzrost UVI aż do 14. Miał ktoś podobnie ? Czy to normalne ?  (...)

Zauważ, że 6 i 8. lutego te anomalia UVI (14 pkt) na które zwróciłem Ci uwagę wystąpiły o godz. 5.09 i 5.19 a wschód słońca jest dopiero po godz. 7.00 ;)  więc nie było jeszcze promieniowania UV ;)

Moje stacje pokazują w trakcie Twoich pików wartość dawki UV zero [µW/cm2] co jest równoznaczne z wartością zero indeksu UV (UVI).  Na piętnaście minut przed wschodem słońca pojawia się pierwsza dawka UV równa 1 [µW/cm2].

Wartość 1 indeksu UVI pojawia się dopiero gdy na powierzchnię ziemi zaczyna padać dawka UV równa ok. 100  [µW/cm2] a to jest równoznaczne z tym, że w tym czasie nasłonecznienie mierzone również przez Twoja stację przekracza wartość 30 [W/m2].
« Ostatnia zmiana: 10 Luty, 2021, 17:09:44 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Maciejos

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #69 dnia: 10 Luty, 2021, 22:10:24 »
No dobrze pojawiły się piki UVI i teraz tak :

6 lutego na Ecowitt piku nie ma a na WU pik jest (zdjęcia w załączniku).

8 luty na Ecowitt i WU pik jest (zdjęcia w załączniku).

Skąd ta zależność ?

Takie piki np mogą być spowodowane brakiem połączenia z internetem ?
« Ostatnia zmiana: 10 Luty, 2021, 22:21:46 wysłana przez Maciejos »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #70 dnia: 10 Luty, 2021, 22:18:03 »
... nie szukaj przyczyn na portalach pogodowych ale w swojej stacji - conajmniej jedno zdarzenie potwierdzone jest przez dwa portale - a to już jest pewnik, że to Twoja stacja wygenerowała taki pakiet danych z pikami a nie portale pogodowe ;)

Czy Twoja stacja Eurochron EFWS 2900 archiwizuje pomiary w swojej pamięci ?

Offline Maciejos

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #71 dnia: 10 Luty, 2021, 22:24:30 »
... nie szukaj przyczyn na portalach pogodowych ale w swojej stacji - conajmniej jedno zdarzenie potwierdzone jest przez dwa portale - a to już jest pewnik, że to Twoja stacja wygenerowała taki pakiet danych z pikami a nie portale pogodowe ;)

Czy Twoja stacja Eurochron EFWS 2900 archiwizuje pomiary w swojej pamięci ?

Nie mam pojęcia ale raczej nie  .... Może ktoś się wypowie czy Eurochron EFWS 2900 archiwizuje pomiary w pamięci ?

« Ostatnia zmiana: 10 Luty, 2021, 22:27:54 wysłana przez Maciejos »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #72 dnia: 10 Luty, 2021, 22:34:20 »
... a wgłębiając się w transmisję danych pomiędzy stacją a portalami pogodowymi...
1. pakiety danych wysyłane są przez moduł stacji do portali pogodowych co kilkanaście sekund oraz dodatkowo co 60 sek (chyba tak ma Eurochron EFWS 2900) - popraw mnie jeżeli są inne interwały
2. pakiety archiwizowane są przez portale i np na WU wyświetlane są co 5 min jako średnia wartości ok 18 pakietów
3. może się zdarzyć, że część pakietów na skutek zagubienia nie dojdzie do celu
4. właśnie tak się mogło stać z pakietem w którym jednym z parametrów był pik UVI
5. wtedy - niestety - wartość ta zostaje pominięta

;)

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #73 dnia: 10 Luty, 2021, 22:37:09 »
Nie mam pojęcia ale raczej nie  .... Może ktoś się wypowie czy Eurochron EFWS 2900 archiwizuje pomiary w pamięci ?

... zapytam inaczej, na wyświetlaczu  stacji takich danych archiwalnych nie widzisz i nie masz dedykowanego narzędzia - coś w rodzaju Tools poprzez który na komputerze możesz odczytać poszczególne pomiary ?

Offline Maciejos

• Cirrus
  • *
« Odpowiedź #74 dnia: 10 Luty, 2021, 22:41:22 »
... zapytam inaczej, na wyświetlaczu  stacji takich danych archiwalnych nie widzisz i nie masz dedykowanego narzędzia - coś w rodzaju Tools poprzez który na komputerze możesz odczytać poszczególne pomiary ?

Na wyświetlaczu stacji nie widzę takich informacji a z narzędzi to jedynie wykresy na Ecowitt i Wu.

A Tobie przydarzyło się że jakieś pomiary miałeś z kosmosu poprzez zgubienie paczki danych ?