Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Problem HP-1001 i WeatherUnderground  (Przeczytany 20652 razy)

Offline woma

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: HP 1001 WiFi
Odp: Problem HP-1001 i WeatherUnderground
« Odpowiedź #15 dnia: 27 Marzec, 2019, 21:57:23 »
HI

Korzystam z firmware OpenWrt na rourterze. Nie jestem sieciowcem. Nie wiem skąd mam wziąć informacje o ruchu. Pomożesz?
W diagnostyce routera robię Ping oraz Tracert do www.wunderground.com, i wszystko jest OK
W sekcji Połączenia w czasie rzeczywistym nie widzę żadnych połączeń z WU/IBM (podaj dokładny adres czego szukać). Ale nie ma też weatherunderground, a w jednym z okien przeglądarki jestem połączony z ta stroną, więc na liście adres winien być

Poza tym zwróć uwagę na informacje które otrzymuję w "MY DEVICES" : Under Maintenance. No przecież tam powinienem widzieć informacje o mojej stacji lub mieć możliwość dodania

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #15 dnia: 27 Marzec, 2019, 21:57:23 »

Offline woma

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 27 Marzec, 2019, 22:00:38 »
HI

Napisałem maila do WU w tej sprawie, zobaczymy co odpiszą.
Ja mam już dość walki z SWU

Pytanie do wszystkich. Czy istnieje FW na HP-1001 które może raportować do innego serwera pogody, dającego sensowną stronę z podglądem własnych danych i widget na Androida? Bo z WU czarno widzę moją przyszłośc.

DuDuS

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 46
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
« Odpowiedź #17 dnia: 27 Marzec, 2019, 22:05:54 »
3. jest też w czarnym 'i' w nagłówku -> jest tam to co poprzednio było About PWS (...)

... oprócz awatara/fotki  stacji - jak pisałem ;)

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
« Odpowiedź #18 dnia: 27 Marzec, 2019, 22:30:11 »
(...)  z WU czarno widzę moją przyszłośc.

... nie będzie tak źle - każda migracja systemów na inne zasoby lub migracja do innych softów wymaga tzw "okresu stabilizacji" - takie stany doświadczali regularnie klienci Orange gdy Francuz przejął firmę i wprowadzał nowe systemy informatyczne do zarządzania zasobami sieciowymi, ludzkimi, sprzętowymi, usługami, finansowymi ... relacji z klientami... Tutaj mamy cos podobnego tyle tylko, że nowy Operator IBM wespół z Amazon nie informują o postępach prac swoich "klientów indywidualnych" czyli nas - uzytkowników stacji. A w każdym wielkim projekcie a tym jest obecna migracja - jednym z ośmiu kluczowych obszarów oprócz obszarów zarządzania projektowego zarzadzania finansowego czy zasobami sieci jest obszar zarzadzania kontaktami z klientem a ten obszar totalnie leży...

Wystarczyło napisać w jakim okresie wystapią zawirowania. Napisali, ze w tygodniu w którym jest 18 marca 2019 a to jest błąd. W okresie tego tygodnia to dokonali oni migracji a teraz przed nami wielotygodniowy okres stabilizacji - a do tego potrzebna jest komunikacja z userami PWS...

Po tym przydługim "wstępie"  ;)  sugeruję aby pisać swoje uwagi w tym wątku na Forum anglojęzycznym_kliknij

Tam pojawił się człowiek z WU o nicku  @wunderground-PWS  który dwa dni temu zareagował na obecną sytuację w WU...

Offline kriu

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 21
    • Moja stacja na Wunderground
  • Typ stacji: Velleman WS1080, Evolve Pilot 6", Conrad W263, inne układy pomiarowe 1-wire
« Odpowiedź #19 dnia: 28 Marzec, 2019, 18:10:46 »
Ja tak tylko informacyjnie napiszę, że moja stacja (zupełnie inny model) cały czas wysyła dane do WU i są one tam widoczne. Czy problem dotyczy tylko stacji HP?
Co prawda nie korzystam z WU (nie da się z tego normalnie korzystać) ale jak na razie pozostawiłem opcję wywyłania tam pomiarów. Dane wysyłam na swoją stronę i tam podglądam pomiary. Linki w stopce.
Pozdrawiam

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #20 dnia: 28 Marzec, 2019, 19:21:10 »
Wszystkie stacje wysyłają dane do WU/IBM ale jakość prezentacji wyników na WU budzi zastrzeżenia - to skutek kontynuowania prac konfiguracyjnych w "chmurze" do której zmigrowano stacje PWS - wszystkie ;)

Przykładem egzotycznych dolegliwości może być wprowadzenie "indiańskich" jednostek miary - jak napisał kilka lat temu na tym Forum user ... a np róża wiatrów pomimo dostarczania danych co 16s jest sztywna - wskazówka ciśnieniomierza pokazuje 1055 hPa a wartość liczbowa 1031 hPa ;)   takie tam "drobne" ustereczki  ;)
« Ostatnia zmiana: 28 Marzec, 2019, 19:29:49 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Lukdirt

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Typ stacji: DNT WeatherScreen PRO, Eurochron EFWS 2900 oraz Meteo SP-10
« Odpowiedź #21 dnia: 28 Marzec, 2019, 20:07:57 »
Dlaczego Wunderground nie wyświetla archiwalnych danych oraz wykresów zanotowanych przez moją stację pogody? Serwis je usunął, czy jak?

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #22 dnia: 28 Marzec, 2019, 20:13:13 »
... tylko taką dolegliwość zauważyłes ?  ;)   a odnosząc się do pytania - możesz podejrzeć historyczne dane za konkretny dzień a "nawet" - uwaga  ;)  za cały miesiąc - jeżeli go wskażesz  w tabelce - np podając miesiąc archiwalny i rok  ;)
« Ostatnia zmiana: 28 Marzec, 2019, 20:18:48 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Lukdirt

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 1
  • Typ stacji: DNT WeatherScreen PRO, Eurochron EFWS 2900 oraz Meteo SP-10
« Odpowiedź #23 dnia: 28 Marzec, 2019, 20:18:49 »
Zauważyłem, że dane z lutego 2015 wyświetlają się, z sierpnia 2015 także, nawet z maja 2018. Ale np. z sierpnia, września i października 2018 (już nie wspominam o obecnym miesiącu) to już nie  :-\
Poza tym, w wykresach temperatury są zaokrąglane co do całego 1 stopnia, co też mi się nie podoba.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #24 dnia: 28 Marzec, 2019, 20:29:51 »
... u mnie jest ok w 2018 i nawet w 2014 ;) i to na obu, odmiennych stacjach.
... należy wykazać cierpliwość - wszystkie dane pojawią się ale to wymaga czasu w tej operacji - podobnie działo się rok temu jak już pisałem ze stacjami 1400IP i jej klonów np WH2600 (to moja) i pisaliśmy podobne komentarze nt temat. Wszystko wróciło po dłuższym czasie do normy a dane nie uległy utracie. ;)

Jednostki "indiańskie" również znikną - wróci Rapd Fire czyli wyświetlanie danych on-line  - oraz przywrócone zostaną dziesiątki stopni temp.  - to kwestia czasu...

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #25 dnia: 28 Marzec, 2019, 21:17:56 »
Dla osłody tych wszystkich niedogodnosci na okres migracji naszych PWS i okres stabilizacji projektu WU/IBM polecam apkę na smartfon - która chociaż na chwilę pozwoli zapomnieć o braku danych lub ich niewłaściwym wyświetlaniem na WU. ;)

Apka przechwytuje dane z Twojej stacji i wyświetla na Twoim smartfonie - może się podobać ;)
Z moich stacji HP1001 i WH2600 przechwytuje bezbłędnie zaraz po wpisaniu ID stacji - żadnych haseł czy rejestrowania gdzieś tam... i pokazuje wszystkie parametry z czujnika zewnętrznego plus cisnienie z wewnetrznego - w tym nasłonecznienie i UV oraz ciekawą różę wiatrów ;)

Kaspersky lab. pokazuje apkę jako bezpieczną - co najwazniejsze ;)

Pobierz aplikację _tutaj i przechwyć paczki danych z Twojej stacji 3 minuty i na smartfonie masz online swoją/je stację/je  ...

W szczególności polecam @womie ;)

Apka jest kombatybilna ze stacjami pogody producenta:
- Airmar
- Acurite
- Ambient Weather
- Conrad ---> HP1001 i klony oraz WH2600 <--- potwierdzam, że działa ;)
- Davis
- Garni
- imetos
- LaCrosse
- Onset Hobo
- Raspberry pi
- Rainwise
- Ventus
- WeatherHawk
- Many others
« Ostatnia zmiana: 28 Marzec, 2019, 21:30:13 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline woma

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 28 Marzec, 2019, 22:28:50 »
HI

Zainstalowałem, podałem IGMINAMI4, i widzę kompletnie bzdurne wskazania, oraz czerwony napis Data Error, chociaż prawidłowo podaje lokalizację i parametry konfiguracyjne stacji (zapisane na koncie WU). W sekcji Add PWS podałem IGMINAMI4 i widzę "Not available".
Zatem albo nie do końca działa apka, albo moja stacja daje w d..., i będę musiał ją odesłać Griszce do naprawy/reklamacji.
Jeśli jednak to znowu problem z HP-1001 (jedną stację oddałem już na gwarancji do Conrada), to chyba dam sobie spokój ze stacjami meteo. Po prostu mnie nie lubią :-(

DuDuS

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #27 dnia: 28 Marzec, 2019, 22:37:43 »
... wynika z tego, że jednak na WU nie ma Twoich zasobów danych - po prostu one tam nie docierają :(

Aplikacja jw działa u mnie bez zarzutu - żadnych przekłamań - różne stacje.

... @woma - nie poddawaj się ---> specjalnie dla Ciebie piosenka Nie poddawaj się, nie poddawaj się... - pamietasz ją ?  ;)   
« Ostatnia zmiana: 28 Marzec, 2019, 22:40:58 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline woma

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 28 Marzec, 2019, 23:05:33 »
HI

Jest tak. Wgrałem ponownie 2.4.6, skonfigurowałem, mam połączenie z siecią WiFi (5 zielonych słupków) i w końcu znowu białą ikonkę obok (do złudzenia przypomina WiFi na Androidzie). Czyli wreszcie jest połączenie z WU. Najwyraźniej FW 2.2.9 z chomika Griszki był walnięty.
Nadal jednak nie widzę danych ani na stronie WU https://www.wunderground.com/dashboard/pws/IGMINAMI4 ani w aplikacji na Androida "Meteo Monitor 4 Personal Weather Stations (PWS)". Może trzeba poczekać?

I jeszcze jedno. Chłopcy z WU nie odpisali na mojego maila, a w sekcji "MY DEVICES" WU nadal widze "Under Maintenance"

DuDuS

Poprawka. W "Meteo Monitor 4 Personal Weather Stations (PWS)" już widzę moje wskazania. Czekam co z WU. 2 tygodnie walki !!!
Poprawka. Jednak wyświetlane informacje nie są zgodne z tymi które widzę na panelu (ciśnienie, temperatura, wilgotność). Nie są idiotyczne, ale jednak różne. Czemu? Na stronie WU nadal nie widać żadnych odczytów

He. He Rychu :-) Dzięki za dobre słowo . OK. Nie poddam się . Ja zresztą nigdy się nie poddaję . Walczę jeśli jest chociaż cień nadziei. A a nawet dłużej. Inaczej nigdy bym niczego nie osiągnął w życiu. Drzwiami mnie z egzaminów na studiach wywalali, a ja oknem wracałem! I jakoś dałem radę. Jeszcze raz dzięki za pomoc.
« Ostatnia zmiana: 28 Marzec, 2019, 23:22:47 wysłana przez woma »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
« Odpowiedź #29 dnia: 28 Marzec, 2019, 23:32:24 »
(...)Jednak wyświetlane informacje nie są zgodne z tymi które widzę na panelu (ciśnienie, temperatura, wilgotność). Nie są idiotyczne, ale jednak różne. Czemu? (...)

... odświeżaj, odswieżaj, odświeżaj... ikonką do odświeżania w prawym górnym rogu  ;) ale co jakis sensowny okres - dane nie są dostepne - raz po razie ;)