Hej forumowicze
Spojrzałem na Wasze listy i zauważyłem interesujące posty na temat osłony Ecowitt. Interesuje mnie ten temat bo sam kilka udanych i mniej udanych konstrukcji zbudowałem. Zainteresowałem się także linkiem podanym przez felixa o włoskim forum ecowitt. Dziękuje za link. Są tam interesujące opisy osłon. W innej gałęzi tego samego forum znalazłem setki (!!) listów na temat stacji ecowitt. Ku mojemu zaskoczenie znalazłem tam list forumowicza z Polski :
https://forum.meteonetwork.it/stazioni-meteorologiche-ecowitt-fine-offset/167154-ecowitt-costei-62.html#618w którym poleca on, zapewnie w dobrej wierze, osłoną Drumik produkowaną w Polsce.
Tak się składa, że kupiłem tą osłonę w sierpniu i przez 2 tygodnie testowałem.
Do osłony tej próbowałem wsadzić czujnik WH31. Wchodzi na styk., ale wystaje 4 cm

.
Dlatego do tej osłony włożyłem dwa czujniki DS18B20 oraz czujnik Pt100 (50x3mm). Wyniki pomiarów wszystkich pomiarów były rejestrowane automatycznie co 30 sek/1min.
Testy były prowadzone przez 2 tygodnie. Maksymalna różnica w danym dniu pomiędzy czujnikami w osłonie Drumik i mojej stacji wynosiła od +2.5 do +5.9C! ( zależnie od tego czy słońce mocno świeciło lub nie). Dzięki bardzo małej stałej czasowej (<15sek) czujników DS18B20 i szybkiej rejestracji, można było zauważyć, w czasie zmiennego zachmurzenia, szybkie fluktuacje temperatury zgodnie ze zmianą intensywności światła słonecznego.
Wyniki tych testów dyskwalifikują tą osłonę jako osłonę radiacyjną.
Gwoli ścisłości trzeba dodać, co sprawdziłem teraz, obecnie oferowana jest znacznie dłuższa osłona, do której prawdopodobnie wejdzie czujnik WH31, za .. 220zł i zapewnie z takimi samymi wadami co poprzednia mniejsza.
Osłona Drumik, ecowitt, TFA etc niestety nie zapewniają ochrony przed promieniowaniem słonecznym i nadają się tylko do pracy w cieniu co zauważył tutaj już ‘wicia21’, co oczywiście kłóci się z podstawową zasadą, że czujniki nie mogą być zasłonięte przez budynki bo również zniekształca to pomiary.
A malutka osłonka montowana w WS80, WH24, WH65 nawet nieźle sobie radzi w porównaniu z Barani i Davis.
Sprawdź tutaj WS80
http://www.kwos.org/poggiocorese_ecowitt/indexDesktop.php Sprawdź pomiędzy 12 -15