Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja Ecowitt HP3501  (Przeczytany 36452 razy)

Offline rkl

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 1
Odp: Stacja Ecowitt HP3501
« Odpowiedź #75 dnia: 01 Listopad, 2019, 13:53:12 »
Tak z ciekawostek, pytalem Lucy o sensor wyladowan atmosferycznych, o zasieg detekcji, jak czesto bedzie komunikowac sie z konsola i czy bedzie pasowac do mojej 3500B. Niestety poza info ze sensor bedzie dostepny jeszcze w tym roku i bedzie pasowal do mojej konsoli nie dostalem innych informacji :(

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #75 dnia: 01 Listopad, 2019, 13:53:12 »

Offline felix

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 27
    • Awekas
  • Typ stacji: HP1001, HP3001, GW1000, HP2551
« Odpowiedź #76 dnia: 01 Listopad, 2019, 15:53:14 »
Żaden z beta testerów Ecowitt nie pochwalił się aby dostał taki czujnik do testów. Możliwe, że robią tylko własne testy.
Będzie to ciekawe rozszerzenie naszych stacji.

Offline Mark

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 20
    • Pogoda w gminie Ślesin
  • Typ stacji: Ecowitt HP3501/WS80
« Odpowiedź #77 dnia: 01 Listopad, 2019, 18:49:28 »
Po weekendzie spróbuję zapytać Lucy z Ecowitta czy mają jakieś plany montowania lepszych sensorów w swoich czujnikach.

Oni mi szybko odpisują, więc zapytałem o możliwość wprowadzenia nieco droższych wariantów z SHT31 lub 35. Na razie odpisała mi, że dziękuję za sugestię, przekaże do inżyniera z pytaniem co on o tym myśli i w razie czego dadzą mi znać, czy faktycznie to możliwe.
@felix, ale też do nich napisz. Im więcej będą mieć zapytań tym bardziej będą przekonani, że ta kwestia budzi zainteresowanie.

Też mi wspominali o detektorze wyładowań i że nad nim pracują. Ja tego tematu teraz nie podnosiłem, bo i nie spodziewam się u siebie wysypu burz w najbliższych miesiącach.
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #78 dnia: 03 Listopad, 2019, 17:21:30 »
Mała aktualizacja danych prezentowanych na ecowitt.net
1.The table list display has been optimized.
2.The export file display has been optimized.
Bardziej przystępny widok tabeli z danymi, eksportowany plik ma bardziej intuicyjną nazwę z datą w tytule i wygenerowany plik Excela ma nagłówki z możliwości filtrowania danych.
Dane z prywatnej stacji pogodowej Ecowitt HP3501: http://pogodaslesin.vxm.pl/pogoda/

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
artykuł o pyle PM2.5 - jak interpretować i jak się przed nim chronić
« Odpowiedź #79 dnia: 04 Listopad, 2019, 23:43:38 »
Robiąc angielską wersję prezentacji czujnika PM2.5 firmy Ecowitt, choć to samo można kupić na froggit, znalazłem ciekawy wpis na stronie ecowitt.com o pyle zawieszonym PM2.5, interpretacji wyników i sposobach chronienia się przed zanieczyszczeniem powietrza.

http://www.ecowitt.com/news/26.html

Krótko o jednym z wątków. Bardziej miarodajną wartością jest uśredniony pomiar 24-godzinny dla PM2.5 niż sama bieżąca wartość (jest podawany pod wartością bieżącą wskaźnika AQI). Być może większość osób o tym nie myśli, ale tak jak jest podane na stronie - szkody jakie powoduje na naszym zdrowiu drobny pył zawieszony nie wynikają tylko z jego stężenia, ale i z długości trwania ekspozycji, dlatego warto brać pod uwagę dłuższy czas w którym akumuluje się negatywny wpływ zanieczyszczenia na nasze zdrowie.

24-Hour PM2.5 Standard (μg/m3)

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #80 dnia: 06 Listopad, 2019, 17:21:06 »
Prezentacja czujnika WH-41 po angielsku: https://www.youtube.com/watch?v=8HcZcKrcKL4

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
Odp: Stacja WS80
« Odpowiedź #81 dnia: 09 Listopad, 2019, 21:32:38 »
Cytat: Parasol
WS80 to zintegrowany czujnik zewnętrzny (bez deszczomierza), ma także temperaturę i wilgotności oraz pomiar promieniowania słonecznego. Więcej informacji znajdziecie tu: Czujnik WS80 z ultradźwiękowym wiatromierzem - do stacji typu GW1000 i HP2550

A propos WS80 z ultradźwiękowym pomiarem wiatru, Ecowitt prześle mi tę stację do testów porównawczych z tradycyjnym wiatromierzem z łopatkami. Mam dostać wersję z podgrzewaniem urządzenia, do tego możliwe są 2 wersje z 10 i 20-metrowym przewodem, który podłącza się poprzez gniazdo USB do prądu USB port(5V,1A). To opcja dla lokalizacji, gdzie temperatury spadają poniżej -3*C i zdarzają się opady deszczu i śniegu, co oczywiście wynika z ograniczenia zakłóceń w pomiarze prędkości wiatru.

Offline felix

• Cumulonimbus
    • Awekas
« Odpowiedź #82 dnia: 09 Listopad, 2019, 21:40:38 »
Szkoda, że nie montują podgrzewacza w czujniku PM2,5. Wtedy wysoka wilgotność nie miałaby takiego wpływu na pomiary.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 46
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
Odp: artykuł o pyle PM2.5 - jak interpretować i jak się przed nim chronić
« Odpowiedź #83 dnia: 09 Listopad, 2019, 21:47:14 »
(...) Krótko o jednym z wątków. Bardziej miarodajną wartością jest uśredniony pomiar 24-godzinny dla PM2.5 niż sama bieżąca wartość (jest podawany pod wartością bieżącą wskaźnika AQI). Być może większość osób o tym nie myśli, ale tak jak jest podane na stronie - szkody jakie powoduje na naszym zdrowiu drobny pył zawieszony nie wynikają tylko z jego stężenia, ale i z długości trwania ekspozycji, dlatego warto brać pod uwagę dłuższy czas w którym akumuluje się negatywny wpływ zanieczyszczenia na nasze zdrowie.

24-Hour PM2.5 Standard (μg/m3) (...)

Tak @Mark - poruszyłeś istotną sprawę czyli czas i co najważniejsze częstotliwość ekspozycji na pył zawieszony. Interesuję się tym problemem od dłuższego czasu. Monitoruję dla swoich potrzeb jakość powietrza w okolicach w których przebywam (Gdańsk) poprzez APK Blisko - dostępna w Sklepie Play - Projekt Dolnoslaski dofinansowany z UE.

W mojej okolicy rozwieszono urzędowe czujniki które mierzą parametry: PM2,5 , PM10, SO2, NO2, CO, C6H6, O3 (Ozon) - różne parametry w zależności od wrażliwych źródeł emisji.

Przy P2,5 - są takie zapisy:
* PM2,5 jest gorszy od PM10 ponieważ posiada zdolność przenikania do pęcherzyków płucnych i dalej do krwioobiegu
* dopuszczalny poziom średnioroczny 25 μg/m3

Przy PM10:
* dopuszczalne średnioroczne 40 μg/m3
* steżenie 24 godzinne 50 μg/m3
* dopuszczalne częstości przekraczania stężenia 24-godzinnego w roku : 35 razy.

Polecam każdemu tą APK  kto ma w okolicy sieć czujników - ja mam ich 7 - w zależności od pogody, pory roku, dnia i procesu produkcji zakładów trucicieli oraz od palenia w kopciuchach - wskaźniki się mocno bujają - generalnie jesteśmy zatruwani.
« Ostatnia zmiana: 09 Listopad, 2019, 21:51:17 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Mark

• Nimbostratus
    • Pogoda w gminie Ślesin
« Odpowiedź #84 dnia: 11 Listopad, 2019, 20:43:01 »
Mam nadzieję, że cyfryzacja i informatyzacja naszego otoczenia sprawi, że trudniej będzie już ignorować zanieczyszczenia powietrza, bo coraz więcej ludzi będzie miało czujniki, które będą pokazywać na miejscu pomiary. To bardziej przemawia do wyobraźni niż komunikaty w TV czy internecie, które wydają się bardziej odległe.
W latach 90. na lekcjach geografii mieliśmy wsypać śnieg do szklanek i obserwować ile czarnych fragmentów sadzy z kominów osadza się wokół. Jednak wtedy były ważniejsze tematy, a głównie stawiano na instalowanie filtrów na kominach przemysłowych.

Odnośnie czujnika WH41 od pomiarów PM2.5 to zasugerowałem Ecowitt, aby może dodali wariant z podgrzewaniem urządzenia, aby wysoka wilgotność tak nie przekłamywała wyników. Z tego co mi odpisali wynika, że idą w innym kierunku. Szukają obecnie innego typu czujnika, bardziej dokładnego w warunkach wilgotnych:
a more accurate sensor(Plantower PMS5003 laser sensor, which the Purple Air uses)

purpleair.com nie jest popularny w Polsce, nie wiem czy faktycznie oferuje lepsze czujniki...

Czujnik jakości powietrza PM 2.5 działa niby w zakresie -10 ~ 50*C, jednak w niższych temperaturach łatwiej o dużą wilgotność. Wczoraj, gdy temperatura wynosiła 1,5*C włożyłem z zewnątrz czujnik na wewnętrzny parapet. Z ok. 100 ug/m3 pomiary spadły do ok. 20 ug/m3, więc przekłamanie było spore.

Co do anemometru ultrasonicznego WS80 to wyciągają chyba wnioski ze zgłoszonych uwag i jeszcze coś modyfikują, aby działał lepiej, więc dlatego czekają z wysyłką.
« Ostatnia zmiana: 11 Listopad, 2019, 20:47:39 wysłana przez Mark »

Offline rkl

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #85 dnia: 13 Listopad, 2019, 12:42:49 »
U mnie podczas deszczu i dużej wilgotności potrafi pokazać koło 500 jednostek, gdzie pobliski airly pokazuje jakieś 30-40. Niestety urządzenie pozostawia bardzo dużo do życzenia i praktycznie nie nadaje się do użytku w sezonie jesienno wiosennym. Chyba że ktoś chce używać wewnątrz, co patrząc na obudowę i ładowanie słoneczne mija się trochę z celem.

Offline felix

• Cumulonimbus
    • Awekas
« Odpowiedź #86 dnia: 13 Listopad, 2019, 18:12:51 »
Dziś w nocy mój czujnik PM2,5 po czterech miesiącach działania bez podłączania do ładowarki przestał wysyłać dane.
Napięcie akumulatorków 1,02V i 0,98V.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 46
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
« Odpowiedź #87 dnia: 13 Listopad, 2019, 22:55:43 »
Czyli ten pomiar zanieczyszczeń to prototypowy badziew... stara metoda - niech klienci testują u siebie niedopracowany produkt - to najtańsza metoda testów i co najwazniejsze, wiarygodna - a my potem to poprawimy - a może  nawet wymienimy w ramach reklamacji - tak sobie dostawcy i producenci kalkuluja ;)
« Ostatnia zmiana: 13 Listopad, 2019, 23:13:45 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline felix

• Cumulonimbus
    • Awekas
« Odpowiedź #88 dnia: 14 Listopad, 2019, 18:29:59 »
Czyli ten pomiar zanieczyszczeń to prototypowy badziew... stara metoda - niech klienci testują u siebie niedopracowany produkt - to najtańsza metoda testów i co najwazniejsze, wiarygodna - a my potem to poprawimy - a może  nawet wymienimy w ramach reklamacji - tak sobie dostawcy i producenci kalkuluja ;)
Czujnik PM2,5 od Fine Offset to taka zabawka za 200zł która pokazuje normalne wartości przy wilgotności do 75%.
Jeśli chcemy pewnych pomiarów w całym zakresie wilgotności to powinniśmy wydać ok 20000 USD:
W instrukcji zalecają ładowanie akumulatorków chyba co dwa tygodnie. Moje wytrzymały cztery miesiące.
Ecowitt szukał beta testerów:
http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=2809.0
którym za darmo wysyła swój sprzęt do testów.

Offline rkl

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #89 dnia: 14 Listopad, 2019, 22:06:18 »
Nie zgodzę się z Tobą że trzeba wydac 20k USD żeby mieć lepszy sprzęt. Jakoś w czujnikach airly nie występuje taki problem i również nie kosztują takiej fortuny. Ecowitt jest ok ale bądźmy obiektywni