Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi  (Przeczytany 440576 razy)

Offline Artz

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 2
Odp: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi
« Odpowiedź #270 dnia: 04 Listopad, 2015, 14:09:28 »
Moja stacja wisi 2m nad trawnikiem, na środku pola zdala od zabudowań, drzew itp.
Od strony północnej na ścianie domu wisi czujnik temperatury od pieca CO który zawsze jest w cieniu, osłonięty całkowicie od wiatru.

Różnica w temperaturze jest rzędu 0,2 - 0,4 stopnia, bez względu czy słońce świeci czy jest pełna noc.

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #270 dnia: 04 Listopad, 2015, 14:09:28 »

Offline martin

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: WS1600-OUT , HP1001
« Odpowiedź #271 dnia: 04 Listopad, 2015, 15:53:31 »
Zle mnie zrozumiałeś. Czujnik zespolony przeniosłem TYLKO po to by monitorować temp w miare dogodnych warunkach. Tymczasowo. Reszta parametrów na ten okres mnie nie obchodzi.
Zresetowałem do ustawień fabrycznych -czyli ta moja kalibracja to juz nie aktualne.
Jesli chodzi o dopasowanie temp to oczywiscie macie rację, jednak nie chodzi o dopasowanie tylko o RÓZNE (nie stałe) różnice miedzy termometrami zaokiennymi a HP - jak pisałem nawet 4C. Tzn raz róznica jest 1,2c za pół godziny potrafiłą być 3,5. Zawsze zawyżona na HP1001.Zresztą to juz historia bo od rana porównuje z LT102 - czujniki obok siebie , dodatkowo obok lezy czujnik wewnętrzny HP - po tej krótkiej obserwacji - róznica nigdy nie przekracza 0,5C ale zawsze jest rózna (nie stała). Co ciekawe tu wahania sa od -0,1c o + 0,5C. druga ciekawostka - czujnik wewnetrzny jest niemal idealnie zgodny z LT102 !
Tak, kupiłem sprzet za tysiac ileś i załuję ze nie kupiłem DV za te 1300 . Tak jak pisałem to zabawka jest i to tandetna. Dla potwierdzenia: kupiłem (i POLECAM to posiadaczom HP1001- pasuje bezroblemowo) lotkę
http://www.conrad.pl/Nak%C5%82adka-sprawdzaj%C4%85ca-kierunek-wiatru-Conrad,-do-TE827NL,-TE831X,-TE857.htm?websale8=conrad&pi=672620&ci=SHOP_AREA_17192_0514010
koszt 50 pln . W porównaniu do tej z HP to KOSMOS jest ! Pytanie ile kosztuje lotka z hp ? 30pln? Wiec dlaczgo w takim sprzecie za te tysiac cos , robi sie takie GÓWNIANE oszczednosci? To pokazuje jakie to tandetne jest. Owszem fajnie ze jest tyle danych - ale jaka jest ich wiarygodnosc? fajnnie ze mozna wysyłac przez WiFi , fajny wyswietlacz . Sprzet byłby przbojem gdyby tylko SZCZEGÓLY  jak lotka , czy wiatrometr , czy moze odłaczany czujnik temp był TYLKO ciut lepiej pomyslany.Róznica w koszcie  -ZEROWA!!
Zamieszczam fotkę porównującą

Offline martin

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #272 dnia: 04 Listopad, 2015, 16:04:16 »
Zaopomniałem , ato wazne w swietle tej dyskusji : róznica miedzy zaokiennymi a LT102 lezacym obok Hp1001 jest STAŁA (prawie i na ile mozna rozdzielczosć zaokiennego serio traktować) jak do tej pory około 1,5C ALE IDZIE LINIOWO - stałą róznicą!!!

Offline Artz

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #273 dnia: 04 Listopad, 2015, 16:24:26 »
A czytałeś mój post powyżej ?

Myślę że powinieneś zareklamować sprzęt skoro tak duże są rozbieżności w pomiarze temperatury.

A jak wyglądają wskazania termometrów rtęciowych do Twojego  LT102 ?

Nie rozumiem też problemów z wiatrowskazem, mój reaguje na podmuchy które nie są nawet wyczuwalne. Gdzie nawet przy 0 prędkości wiatru według wskazania prędkościomierza wiatrowskaz pracuje.

I skoro to taka tandeta - dlaczego nie oddałeś urządzenia ? Miałeś nawet 14 dni na to.
« Ostatnia zmiana: 04 Listopad, 2015, 16:29:27 wysłana przez Artz »

Offline martin

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #274 dnia: 04 Listopad, 2015, 16:38:54 »

* temp. gruntu........................5,9oC - czujnik 3m od ściany budynku
* temp. na wys. 0,1 m npg.......5,5oC - czujnik 3m od ściany budynku
* temp. na wys. 0,5 m npg.......6,0oC - czujnik przy ścianie budynku
* temp na wys. 2 m npg...........6,4oC - czujnik na framudze okna
* temp na wys. 2 m npg...........6,2oC - czujnik na ścianie budynku
* temp. HP 1001.....................4,4oC
* temp. pobliskiej PWS............4,3oC - wys. podobna do mojej HP1001

Jakie wnioski z powyższego zestawienia można wyciągnąć ?

PS: może udostępnisz nam link do swoich pomiarów ?  ;)

Jak widać temp z twojego HP1001 nijak ma sie do temperatury która mierzysz w róznych wysokosciach innymi czujnikami a one sa wzgledem siebie OCZYWISTE. Stad wniosek ze twoja HP temperatura to radosna twórczość. U mnie tak samo :D. Dlatego mam takie zdanie o tej zabawce...
Link był na wu  ale juz stacja nie wysyła chwilowo.Pozostałe pomiary tego porównywania łatwiej notować na pamieci płaskiej czyli kartka z clulozy i drobinki grafitowe z ołowka  :)
« Ostatnia zmiana: 04 Listopad, 2015, 16:52:04 wysłana przez martin »

Offline martin

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #275 dnia: 04 Listopad, 2015, 16:45:42 »

A jak wyglądają wskazania termometrów rtęciowych do Twojego  LT102 ?

Nie rozumiem też problemów z wiatrowskazem, mój reaguje na podmuchy które nie są nawet wyczuwalne. Gdzie nawet przy 0 prędkości wiatru według wskazania prędkościomierza wiatrowskaz pracuje.

I skoro to taka tandeta - dlaczego nie oddałeś urządzenia ? Miałeś nawet 14 dni na to.
ad1 PISAŁEM O TYM POST WYŻEJ
ad2 własnie o to chodzi zeby nie gonił +- 200stopni na byle pierdniecie wiewiórki bo potem wykres wcale nie jest dokładny tylko ROZTRZELONY.
ad3 rozważam taką mozliwość - lepiej mieć mniej parametrów mierzonych i nie wysyłać ich do sieci(to mozna jednak zmienić) a mieć je WIARYGODNE (mam nadzieję ze tak jest w przypadku tej http://www.mera-sp.com.pl/katalog-produktow/stacje-meteorologiczne/bezprzewodowe-gsmgprs-wifi-radio/bezprzewodowa-stacja-meteorologiczna-davis-vantage-vue )
« Ostatnia zmiana: 04 Listopad, 2015, 16:50:14 wysłana przez martin »

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 46
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
« Odpowiedź #276 dnia: 04 Listopad, 2015, 19:01:51 »
(...) I skoro to taka tandeta - dlaczego nie oddałeś urządzenia ? Miałeś nawet 14 dni na to.
... 20 a nie 14 dni ...   ;)

Pomiary dzisiaj godz. 13.45 - pełne zachmurzenie.

* temp. gruntu........................5,9oC - czujnik 3m od ściany budynku
* temp. na wys. 0,1 m npg.......5,5oC - czujnik 3m od ściany budynku
* temp. na wys. 0,5 m npg.......6,0oC- czujnik przy ścianie budynku
* temp na wys. 2 m npg...........6,4oC - czujnik na framudze okna
* temp na wys. 2 m npg...........6,2oC - czujnik na ścianie budynku
* temp. HP 1001.....................4,4oC
* temp. pobliskiej PWS............4,3oC - wys. podobna do mojej HP1001

Jakie wnioski z powyższego zestawienia można wyciągnąć ?

Nie przypadkowo IMGW dokonuje pomiarów w terenie wolnym od zabudowań i 2m npg (nad poziomem gruntu) - miałby w przeciwnym razie takie problemy jakie opisujesz   ;)

PS: może udostępnisz nam link do swoich pomiarów ?  ;)

Jak widać temp z twojego HP1001 nijak ma sie do temperatury która mierzysz w róznych wysokosciach innymi czujnikami a one sa wzgledem siebie OCZYWISTE. Stad wniosek ze twoja HP temperatura to radosna twórczość. U mnie tak samo :D. Dlatego mam takie zdanie o tej zabawce... Link był na wu  ale juz stacja nie wysyła chwilowo.Pozostałe pomiary tego porównywania łatwiej notować na pamieci płaskiej czyli kartka z clulozy i drobinki grafitowe z ołowka  :)

Z tego co powyżej napisałeś nie wynika, że potrafisz z kilku informacji wyciągnąć jakikolwiek wniosek - na który pozostawiłem Ci miejsce - po to abyś wyszedł z kręgu swoich termometrów  ;) i spojrzał na sprawę cudzymi oczyma - przepraszam, jeden wniosek wyciągnąłeś ---> bubel i zabawka  ;)

Tak, to zabawka  - stacja pogody dla "dużych chłopców i dziewcząt" a nie  stacja meteorologiczna jaką może widziałeś wewnątrz i na zewnątrz budynku np należących do IMGW.  Ta "zabawka" jak ją nazywasz służy do realizacji dosyć zaawansowanego hobby a nie do gromadzenia parametrów dla przelotów na niskim pułapie np. rakiet manewrujących dalekiego i średniego zasięgu nad naszym terytorium ...  ;)

Naczytałeś się o osłonach i przekłamaniach czujników wieszanych w słońcu ale przyswajasz w tym temacie tylko te pesymistyczne informacje. Zauważyłbyś pewnie gdybyś z uwagą czytał posty o tym, że najwięcej do "powiedzenia" mają userzy którzy nie podlinkowują nigdzie swojej stacji... HP100x.

... stawiam więc diagnozę - nie posiadasz stacji HP1001 - nie ujawniasz linku do niej abyśmy na tym forum mogli sami sobie wyrobić opinię na temat tego co tu wypisujesz...

... i taka prośba - "nie krzycz" - pisanie wielkimi literami całych wyrazów jest niegrzeczne - a więc na tym forum nie jest stosowane   ;)

Offline martin

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #277 dnia: 04 Listopad, 2015, 19:51:53 »
Czasami musz e pisac duzymi , bo nie czytacie ze zrozumieniem. Względem Ciebie tez sie zdażyło ze musiałem 2-3 razy powtarzać co było napisane wczesniej.

Wniosek wyciągnąłem i napisałem Ci wyrażnie. Niechcesz go przyjąc bo uwazasz ze masz dobra stacje. Ja potrafie zrozumec ze zrobiłem bład kupujac ją.
Chcę wiedzieć jaka jest temp na zewnątrz- przepraszam najmocniej jak moge, ze chciałbym znac tą wielkość z dokładnoscią powiedzmy do 0,5C.
Jeszcze raz mocno za to przepraszam.

Twoja diagnoza całkowicie błędna -popadasz w paranoję - przecież kilka postów wczesniej podałem link do mojej stacji na WU - sam odpisałeś podająćc Rapid do niej - wiec wnioskuję , że ja odwiedziłeś. Jesli nadal bedziesz sie upierał zamieszczę FV z conrada - moze wtedy zrozumiesz smiesznosc swojej wypowiedzi.
Wiem ,ze  chcesz na wszelkie sposoby usprawiedliwić jakosć swojej stacji. No cóż...

Tak naczytałem sie .. Nie tylko o osłonach. To forum przeczytałem chyba ze 3 razy  ;D - lepiej jak Chuck Noris:))) heheh  A serio to jednak jest troche wiedzy w sieci , oprócz szumu informacyjnego...

Chodzi o to zeby ta zabawka była cos warta ...

Ad meritum - ta HP nie jest warta nawet połowy ceny. Wiem ze Vue tez jest tylko "zabawką" ale chcę wierzyć ze da jednak mozliwość
realizacji dosyć zaawansowanego hobby

Myslę ze nie ma sie co spinać: trzeba szukać jednak czegos leszego - smutne jest to, ze za niemała kasę dostajemy ZABAWECZKĘ , a za duzo wiekszą coś co  w ogóle działa (podobno - zasłyszane  na tym forum)  :-*

PS zauwazyłem to juz przy pierwszych naszych postach: albo czytasz bez zrozumienia albo uprawiasz manipulację (co zasygnalizowałem kilka postów wczesniej - napewno wyłapałeś , bo manipulanci sa na to czuli) Tak wiec prosze pisz merytorycznie  , dla dobra ogółu.
PS2 bedę sie starał nie uzywać  wielkich liter , mam nadzieję , ze mi w tym pomozesz  ;D
« Ostatnia zmiana: 04 Listopad, 2015, 20:20:06 wysłana przez martin »

Offline Artz

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #278 dnia: 05 Listopad, 2015, 09:58:48 »
Do testów użyłem dwóch higrometrów dla systemu HACCP którę położyłem obok czujnika zewnętrznego.

Odczyt przeprowadziłem o godzinie 21.00 i 13.00 (pełne słońce). Różnica między tymi samymi higrometrami wyniosła 0 stopni.
Różnica między higrometrami a czujnikiem HP1001 wyniosła 0,1 stopnia w nocy i 0,2 w dzień (higrometry zawyżały temperaturę)

Dlatego uważam że na podstawie porównania wskazań 3 czujników (trzeci to ten od pieca CO) do czujnika HP1001 - HP1001 wskazuje poprawnie temperaturę.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 46
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
« Odpowiedź #279 dnia: 05 Listopad, 2015, 12:07:16 »
@Artz - podbiję Twój post moimi spostrzeżeniami sprzed kilku miesięcy.   ;)

Offline martin

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #280 dnia: 05 Listopad, 2015, 13:56:39 »
według obserwacji od wczoraj rano do dzis dopołudnia (czujniki: LT102, czujnik zewnętrzny zespolony HP , czujnik wewnętrzny HP umieszczone razem obok siebie w osłoniętym przewiewnym miejscu od strony NE):
- czujnik wewnetrzny - odchyłka od LT 0,1C max pojedyncze przypadki 0,2C zawsze zawyżone
- czunik zewnetrzny - odchyłka od LT 0,2- 0,5C z tym ze raz w dół raz w górę ,  pojedyncze przypadki 0,6C
Wykonałem ze 30 pomiarów.

Wnioski:
-czujnik HP  nie jest uszkodzony , ma po prostu b. małą dokładność - napewno przekraczającą  1,0C. Być moze winna jest osłona (?)
-lokalizacja czujnika ma zasadnicze znaczenie - 2m nad połacią dachu to komlpetny nonsens,
-ergo: zespolenie czujnika temp w jeden zestaw czujników jest nieporozumieniem, gdyż wieszanie go w lokalizacji dogodnej dla temp powoduje całkowitą  bezużyteczność reszty czujników, zaś w miejscu dogodnym dla pozostałych powoduje całkowcie oderwane od rzeczywistosci pomiary temp.
 Ten wniosek jest właściwie oczywisty. Niektórzy musza sie o tym jednak przekonać na własnej skórze:))

-ciekawostka: bardzo duza dokładność czujnika wewnętrznego HP względem LT102 !

@Atrz higrometr mierzy ci w stopniach czy w procentach? ::) Czy porównywałes wilgotnośc ? ?  i czego?  :o
Moje "badanie" uważam za prymitywne ale Twoje faktycznie moze utwierdzić w wyborze sprzetu :))

Jak kupowałes stacje Parasol udzielił bardzo konkretnej odpowiedzi na Twoje watpliwosci:

HP1001 - Dokładność temp. - ±1°C (nie podano w jakim zakresie, prawdopodobnie jest to najlepsza dokładność w temp. około +20-25°C, im temperatura niższa/wyższa dokładność będzie malała)
Davis Vue - Dokładność temp. -  ±0.5°C (w zakresie od około +15 do +38 °C), jak wygląda dokładność dla Vue w całym zakresie, zobacz poniższy wykres.

Z wykresu widać, że dokładność w zakresie od około +15 do +38 °C jest nawet lepsza niż ±0.5°C (chyba ±0.4°C), a przy -20°C błąd pomiarowy może wynosić około ±1.2°C (°C - górna skala, linia przerywana).

Także dokładność ciśnienia jest lepsza w Vue ±1.0 hPa/mb, HP1001 ma dokładność trzy razy gorszą ±3 hPa.

Jeszcze do niedawna, na jednej ze stron internetowych, były dostępne przykładowe świadectwa wzorcowania dla Vue, z dokumentów tych wynikało, że:

Warto się przed zakupem dobrze zastanowić, bo 1100 zł to już spora suma, a różnica między HP1001 a Davis Vantage Vue to około 500 zł (licząc bez WeatherLink - który przecież można sobie później dokupić, sprowadzić taniej z zagranicy itp.). Davis podaje dla swoich stacji dość szczegółowo parametry, parametry podane dla HP1001 są dość ogólne. Niewątpliwą zaletą HP1001 jest przesyłanie danych do serwisu pogodowego Weather Underground, ale jeżeli zależy ci bardziej na dokładności pomiarów to moim zdaniem lepiej wybrać Vantage Vue.

Żałuje ze nie wziąłem tego postu bardziej serio przed moim zakupem, dałem wiarę innym opiniom i co ciekawe, ludzi linkujacych swoje stacje  ::)

Offline Artz

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #281 dnia: 05 Listopad, 2015, 14:16:32 »
Higrometr podaje temperaturę min. w stopniach celcjusza. Nie porównywałem wilgotności. Ale w nocy pamiętam że była gęsta mgła i na obu wskazywało 100%.

Jeżeli zależało Ci na duzej dokladnosci to faktycznie popelniles kolosalny blad. Należało kupić profecjonalny sprzęt np. davis vantage pro2 choć i on ma higromet, czujnik temperatury i deszczomierz w jednej obudowie.

Ja nie kierowałem się duża dokładnością, ale też estetyką.

Jakbym miał sprawdzać temperaturę na tandetnym monitorku Davis Vantage Vue (jak za taką kasę można dawać czarnobiały kalkulatorowy wyświetlacz? skoro stacje za 120zł mają kolorowe ekrany) tylko po to by mieć większe prawdopodobieństwo że nie myli się o 0,5 stopnia to wolałbym zwykłą rtęciówkę za oknem.

BTW ten Twój  LT102 +-0,5°C (-20...+25°C) więc skąd pewność że dobrze wskazuje?

Moje higrometry (wypożyczone) testo 435-4 0563 4354 miały dokładność  0,2 stopnia C
« Ostatnia zmiana: 05 Listopad, 2015, 14:46:37 wysłana przez Artz »

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #282 dnia: 05 Listopad, 2015, 19:09:59 »
@martin i @Artz przypominam wam regulamin forum.

2. Nie używaj słów wulgarnych. Nie wyśmiewaj i nie obrażaj innych użytkowników.

6. Forum to nie śmietnik, jeżeli Twój post niczego nowego nie wniesie do dyskusji - nie zamieszczaj go.

Skasowałem wasze ostatnie posty - ostrzegałem.
« Ostatnia zmiana: 05 Listopad, 2015, 20:00:39 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline charly

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 7
  • Typ stacji: WH2080 + Mebus 40188 + HP1001
« Odpowiedź #283 dnia: 05 Listopad, 2015, 20:00:42 »
Zdecydowanie muszę stanąć w obronie stacji HP1001. Dziś był dobry dzień na porównania odnośnie tej stacji, bo dzisiejsza pogoda w centrum z niskim zachmurzeniem mocno redukowała wpływ promieniowania (zarówno bezpośredniego jak i rozproszonego) na pomiar temperatury.
Oficjalna stacja IMGW na Lublinku:
http://ogimet.com/cgi-bin/gsynres?lang=en&ind=12465&decoded=yes&ndays=2&ano=2015&mes=11&day=05&hora=22
Tmax=2,9C Tmin=0,1C
Stacja w Dobroniu, HP1001, wisząca na wysokości ok 4 metrów, klika metrów od najbliższego budynku:
http://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IWOJEWDZ46
Tmax=2,9C Tmin=0,2C
Stacja w Ksawerowie, HP1001, wisząca ok. 1 metra powyżej szczytu domu, całkowita wysokość ok 8-9 metrów:
http://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IWOJEWDZ85
Tmax=2,8C Tmin=0,9C  (wysokość stacji rzutuje na Tmin)
Stacja w Pabianicach, WH2080, czujnik termo/higro na wys. 2m w osłonie własnej produkcji:
http://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IWOJEWDZ30
Tmax=2,8C Tmin=0,0C
Moja stacja HP1001, działająca offline, ok 50 metrów od miejsca gdzie wisi WH2080:
Tmax=3,0C Tmin=0,2C
Pomimo, że wszystkie te stacje mają deklarowaną dokładność +/- 1C (dla zakresu -40C +40C) to w praktyce wygląda to znacznie lepiej, rzeczywistą dokładność czujników w tych stacjach w zakresie -10C a +30C oceniam na +/- 0,4C (a być może jest nawet jeszcze lepiej). 
« Ostatnia zmiana: 06 Listopad, 2015, 08:39:26 wysłana przez charly »

Offline martin

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #284 dnia: 05 Listopad, 2015, 20:13:03 »
w takim razie jak wyjasnić wahania temp mojej HP umieszczonej 2m nad połacią dachu siegające 4C. Jak moze chciało Ci sie wszystko przeczytać - ten sam czujnik w miejscu powiedzmy referencyjnym ma wahania w granicach deklarowanego błedu.
W zwiazku z tym postawiłem tezę , ze zespolenie czujników i tym samym umieszczanie czujnika temp 2m nad połacią jest bez sensu. Nie jest to zreszta przecież odkrycie ameryki ,czyż nie? Jest poprostu "niezgodne  ze sztuką" ...(?)

« Ostatnia zmiana: 05 Listopad, 2015, 20:30:12 wysłana przez martin »