Serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystajc z forum wyraasz zgod na uywanie cookies. Wicej informacji w regulaminie.
StacjePogody.waw.pl

Autor Wątek: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi  (Przeczytany 440585 razy)

Offline martin

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 0
  • Typ stacji: WS1600-OUT , HP1001
Odp: Stacja pogody Conrad HP 1001 wifi
« Odpowiedź #315 dnia: 27 Listopad, 2015, 16:06:49 »

Nie stać mnie natomiast aby co 2 lata kupować nowy zestaw czujników za 500zł, które znowu się zepsują za jakiś czas. Może niesłusznie oceniam produkt i chciałbym się mylić. Mam nadzieje że Wasze Hp przeżyją mojego Davisa i będą Wam długo i sprawnie służyć. Jeżeli tak to proszę poinformujcie mnie o tym w tym wątku. Wtedy moją następną stacją będzie HP1001.

Awaryjnosc to tylko jeden problem  -wczesniej szlag Cię trafi jak zobaczysz co ona wyswietla:))

:))

Uważam ,ze dyskusja tu nie ma sensu , o czym przekonałem sie sam ... Jednym z powodów jest:
Żeby zauważyć różnice w klasie pomiędzy pewnymi sprzętami trzeba posiadać oba. Dotykasz stację i czujesz, że to nie zabawka. 
W tym zaś przypadku nie trzeba nawet dotykać, wystarczy otworzyć oczy.

Innym powodem sa przytaczane argumenty czego namiastkę dostałes chocby pare postów wyżej... Ja otrzymałem ciekawsze :)) - stety niestety zostały wykasowane przez admina :))

Ale bardzo sie ciesze , że jest głos rozsądku !

A z tym wyswietlaczem co nie jest kolorowy i z innej epoki to jakaś wydumka , ale Marcinie D - i tak nie przekonasz fanów kolorków ! a co to ma wspólnego z meteorologią, nawet taką amatorska, to juz ja  nie wiem i Ty tez sie nie dowiesz:))

Pozdrawiam

PS Chciałem jeszcze dodać, że znowu przed chwilą popatrzyłem na ten beznadziejny wyświetlacz.....   i wiecie??
Wiem jaka jest temperatura ! :))  ;D
« Ostatnia zmiana: 27 Listopad, 2015, 16:11:05 wysłana przez martin »

Forum Użytkowników Stacji Pogodowych

« Odpowiedź #315 dnia: 27 Listopad, 2015, 16:06:49 »

Offline Artz

• Cirrocumulus
  • **
  • Otrzymał podziękowań: 2
« Odpowiedź #316 dnia: 27 Listopad, 2015, 17:57:16 »
Marcin D.

Niestety ja miałem już okazję wymienić czujnik zewnętrzny, po wielkiej wichurze przestał liczyć opad deszczu. Gdybym wpadł na pomysł zakupu stacji, w chwili gdy ceny były podobne, wtedy na pewno wisiałby u mnie Davis.

A gdy po gwarancji padnie czujnik zewnętrzny, będę czekał na promocje Davisa :) ale tylko ze względu na to że może on wytrzymać dłużej.

Moja stacji http://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IMAOPOLS4

BTW. Dziś zapomniałem spojżeć na telefon i wyświetlacz stacji, ale wchodząc do samochodu, rzuciłem okiem na monitor który pokazał mi temperaturę !!! Mój samochód też pokazuje temperaturę!!!
« Ostatnia zmiana: 28 Listopad, 2015, 07:22:05 wysłana przez Artz »

Offline mati211p

• Nimbostratus
  • Otrzymał podziękowań: 15
    • MeteoSerwis24
  • Typ stacji: WS3600 - 11
« Odpowiedź #317 dnia: 27 Listopad, 2015, 23:44:45 »
Marcin D. sam zbieram na Davisa VP2 z solarem UV i wszystkim co można. Wiadomo, że z uzyskaniem w szybki sposób wyników pewnie będzie trudniej niż w przypadku WS 3600. Wszystkie stacje się psują i to normalne w przypadku stacji działającej ponad 3 lata bezawaryjnie, może u Davisa trwałość wynosi więcej, ale i tak kiedyś też odmówi współpracy, bo nic wieczne nie jest. Jeśli chodzi o zawyżanie, to oczywiście u mnie "zawyża" w dół, pokazuje o około 0,5 - 1 stopień mniej niż stacja na lotnisku koło mnie, a z oficjalnych IMGW mam wskazanie praktycznie identyczne jak Radawiec (+/- 0,2 w upalne dni, różnica tylko w opadach).
Temperatura ogólnie ładnie, gorzej WS 3600 ma jeśli chodzi o opady i wiatr ( opady z uwagi na to, że też zupełnie czystego miejsca na promień 10m od deszczomierza nie mam, wiatromierz nie rejestruje małych prędkości za to). Zdecydowanie największym mankamentem WS 3600 są resety samoczynne stacji. Może i nie nadaje się na profesjonalne pomiary, ale i analizy na jej podstawie można robić. Poza tym zawsze jak wstajesz rano, wiesz jak się ubrać. Dane zebrane przez WS 3600 nadają się np dla rolników, którzy często używają stacji meteo. Dokładność temperatur jest całkiem dobra, pokrywa się idealnie z danymi miesięcznymi w podsumowaniach IMGW, z ciekawości zrobiłem swoje:
http://testftp2011.republika.pl/index10.html. Czemu u ciebie wyświetla same kreski WS 3600, padły Ci już wszystkie czujniki?

Offline charly

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 7
  • Typ stacji: WH2080 + Mebus 40188 + HP1001
« Odpowiedź #318 dnia: 29 Listopad, 2015, 00:11:05 »
@Marcin D

HP1001 w zupełnie pogodny dzień :
http://www.wunderground.com/personal-weather-station/dashboard?ID=IWOJEWDZ46#history/s20150808/e20150808/mdaily
Dla porównania stacja na Lublinku:
http://ogimet.com/cgi-bin/gsynres?ind=12465&lang=en&decoded=yes&ndays=2&ano=2015&mes=08&day=08&hora=21

Piszesz o tym, że HP1001 nie warto wieszać na 2m i ja się z tym zgadzam -wszystkim posiadaczom tej stacji sugeruję wysokość ok. 4 metrów w możliwie otwartej przestrzeni. Ale warto zauważyć, że Davis Ventage Vue ma dokładnie ten sam schemat budowy co HP1001 i w jej przypadku również trzeba zastosować zasadę "mniejszego zła" odnośnie wysokości na jakiej ma ona wisieć.

Co do jakości HP1001 - okaże się  po latach, moja ma 2 lata (jestem jej 2 właścicielem), nie była serwisowana i stacja nadal działa bez zarzutu.

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Drawsko Pomorskie
  • Typ stacji: Davis Vantage Pro 2 Plus, Ws 3600 oraz wiele mniejszych :)
« Odpowiedź #319 dnia: 29 Listopad, 2015, 06:34:17 »
Mati zgoda, że wszystko się psuje, ale chyba zgodzisz się  z tym, że jest różnica jeżeli coś zepsuje  się po 10 ,15 latach a nie po 3. W dodatku z częściami zamiennymi do Davisa nie ma problemu . Problemem oczywiście pozostaje wygórowana cena, ale lepszy taki problem jak brak pasujących podzespołów.
U mnie jak słusznie zauważyłeś stacja wyświetla brak danych ponieważ padło wszystko co tylko mogło. Jak podliczyłem koszty nowych czujników to zapaliła mi się lampka w głowie,  że naprawa tego cuda jest chyba nieopłacalna. Wydać pieniądze i znowu denerwować się czy jest zasięg czy nie ma, czy działa deszczomierz czy nie itp.? Więc padło na Davisa.

charly
U mnie taka stacja nie zdałaby egzaminu ponieważ mieszkam w słabo przewiewnym miejscu. Zrezygnowałem na ta chwile nawet z klatki meteo ponieważ wiem o tym, że klatka musi mieć przewiew aby spełniała swoją rolę , wiec efekt bylby prawdopodobnie gorszy od tego jaki mam teraz z Davisem. Tylko aspiracyjna obudowa gwarantuje mi jakość pomiaru na takim poziomie jaki oczekuję. Jeżeli ktoś ma lokalizację otwartą to wierzę, że może być zadowolony z jakości pomiarów tej stacji (hp1001).

Mam nadzieję,  że jak kiedyś będziesz zmuszony wymienić moduł  z czujnikami to będzie on jeszcze w sprzedaży i nie będziesz musiał płacić w euro.
Linki pokazują u mnie aktualny dzień. Jakbyś chcial się pobawić to chętnie bym pooglądał wykresy porównawcze. Najlepiej kilka z różnymi prędkościami wiatru.
« Ostatnia zmiana: 29 Listopad, 2015, 08:12:12 wysłana przez Marcin D. »

Offline mati211p

• Nimbostratus
    • MeteoSerwis24
« Odpowiedź #320 dnia: 29 Listopad, 2015, 15:41:46 »
Marcin, jako, że nie mieszkam w mieście mogę sobie pozwolić na WS 3600 z pasmem 433MHz, przy dużej ulewie mam i tak zero problemów z komunikacją  (nie licząc wkurzających resetów raz na tydzień/miesiąc). Na całe szczęście plusem jest bardzo łatwa obsługa i przetwarzanie zgromadzonych danych, ładny design, dotykowa obsługa lub z poziomu PC. Minusem stacji było to, że nie chciały współgrać czujniki z różnymi datami produkcji, lub współpracowały nieprawidłowo. Deszczomierz mimo, że to sam kontaktron, nie chciał działać z czujnikiem temp/wilgotność o innej dacie produkcji, trzeba było go zmuszać a i tak umiał się rozłączyć. Z tym o identycznej dacie prod. tak nie ma, działa nieprzerwanie ok. Wiatromierz to samo, jak z inną datą potrafi przez 10 min wskazywać identyczną prędkość i poryw oraz kierunek :). Mam po 3 czujniki to sprawdziłem. Mogłem nabyć je w firmie Likor do 2013 roku, aktualnie tylko Holandia i Niemcy posiadają.

Marcin, wykonałbym wykresy porównawcze wskazań temp u mnie i na oficjalnej stacji, ale pewnie mają prawa autorskie i nie można tak sobie ich danych prezentować. Niemniej jakość pomiarów temperatury na mojej WS 3600 jest zadziwiająco wysoka.

Offline charly

• Stratus
  • Otrzymał podziękowań: 7
  • Typ stacji: WH2080 + Mebus 40188 + HP1001
« Odpowiedź #321 dnia: 29 Listopad, 2015, 18:11:33 »
@mati
prawa autorskie do pomiarów??! Do tych które sam sobie wygenerujesz na podstawie materiałów z sieci nie ma żadnych praw - możesz np bez żadnych ograniczeń obrabiać dane dostępne na ogimet.com - tam masz wszystkie polskie stacje synop z danymi co 1h.

Offline mati211p

• Nimbostratus
    • MeteoSerwis24
« Odpowiedź #322 dnia: 29 Listopad, 2015, 20:21:48 »
Charly, skoro tak twierdzisz to mogę załączyć wyniki jak będzie taka potrzeba ew wykresy porównawcze.

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 46
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
« Ostatnia zmiana: 30 Listopad, 2015, 01:13:32 wysłana przez Rychu_Świbno »

Offline Artz

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #324 dnia: 30 Listopad, 2015, 11:53:48 »
Czytając takie tematy http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=1251.0 lub http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=2127.0 HP1001 zyskuje na punktach.

Jaki czujnik temperatury ma HP1001? Ten sam co Davis ? Skoro jego cena jest nieproporcjonalna do jakości samej stacji ?

Offline Rychu_Świbno

• Cumulonimbus
  • Otrzymał podziękowań: 46
    • Sprawdź pomiary on-line i prognozy w Świbnie przy Ujściu Wisły i centrum Gdańska
  • Typ stacji: HP1001 WiFi & WH2600 IP WiFi & HP1002 WiFi
« Odpowiedź #325 dnia: 01 Grudzień, 2015, 02:43:55 »
Czytając takie tematy http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=1251.0 lub http://stacjepogody.waw.pl/index.php?topic=2127.0 HP1001 zyskuje na punktach.(...)

Tak, niezliczone, negatywne opinie na temat stacji Davisa wygłaszane w ww cytowanych wątkach Davisa całkowicie nie przystają do opinii na temat tych samych stacji - Davisa - wygłaszanych w obecnym wątku dotyczącym HP1001.

W wątku Davisa - stacja Davisa to konglomerat samych wad w odróżnieniu od opinii wygłaszanych powyżej w obecnym wątku - gdzie stacja Davisa (za 5.000 PLN) na tle HP1001 (za 1.000 PLN) jawi się jako niezatapialny okręt  ;) Co ciekawe - opinie w obu wypadkach wygłasza ta sama osoba, tak jakby przeszła jakąś metamorfozę  ;)

W moim post-cie powyżej delikatnie zasugerowałem aby kolejne opinie nt Davisa umieszczać we właściwym wątku - ale bezskutecznie  ;)

Więc czekam na więcej ... właśnie tutaj  ;) i pomogę w dalszej dyspucie nt Davisa zagajając właśnie tak : dlaczego konsole Davisa malowane są farbą młotkową ?   ;)

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Drawsko Pomorskie
« Odpowiedź #326 dnia: 01 Grudzień, 2015, 07:06:07 »
Rychu poczytaj ze zrozumieniem. Z Biednym Misiem pisaliśmy głównie o czujniku temperatury i wilgotności  powietrza ( który można wymienić w bardzo prosty sposób, chodzi o samą płytkę elektroniczną). Nigdy nie napisałem natomiast, że Davis jest niesolidnie  zrobiony i awaryjny.

Nie wiem jaki jest czujnik w HP. To pytanie do użytkowników tej stacji. W Davisie jest sht11, a od tego roku jest w ofercie również  sht 15. I to jest skandal właśnie, że ten czujnik nie był w standardzie od dawna.  Rychu zrozum proszę,  że solidność  i jakość wykonania to jedno, a rodzaj użytych czujników to drugie. Na jednym polu będę chwalił Davisa a na drugim krytykował i nie ma tu mowy o żadnej metamorfozie. Uważam,  że czujnik sht w Davisie to jego najsłabsza strona i ta stacja byłaby naprawdę świetna gdyby zastosowano w niej czujnik temperatury klasy pt100 a do wilgotności mógłby zostać sht.
Czujnik sht gorzej działa w ujemnych temperaturach. Jeżeli ktoś mieszka w ciepłym klimacie to będzie w 100% zadowolony z Davisa opartego nawet na sht 11. Większość ludzi na Ziemi jednak mieszka w ciepłym klimacie, więc większość jest zadowolona z jakości Davisa. Słabość sht ujawnia się w ekstremalnie niskich temperaturach czego doświadcza niewielki procent użytkowników a jeszcze mniejszy odsetek jest w stanie wykryć te niedoskonałości.
A Ty jakie widzisz wady swojej stacji? Potrafisz je wskazać?

Więc czekam na więcej ... właśnie tutaj  ;) i pomogę w dalszej dyspucie nt Davisa zagajając właśnie tak : dlaczego konsole Davisa malowane są farbą młotkową ?

Nie znam się na farbach i nie wiem czym jest malowana konsola Davisa jednak jej styl i kolor jak najbardziej mi odpowiada i mam nadzieję, że konsole Davisa nigdy nie będą wyglądały jak konsole np HP1001. Bardziej interesował mnie czujnik temperatury od rodzaju farby użytej do malowania konsoli i dlatego tam skierowałem swoją uwagę dowiadując się kilku ciekawych rzeczy na jego temat. A Ty jaki masz czujnik temperatury użyty w stacji? Może sht15? To byłby wielki plus dla tej stacji.
« Ostatnia zmiana: 01 Grudzień, 2015, 07:30:42 wysłana przez Marcin D. »

Offline Parasol

• Administrator
  • Otrzymał podziękowań: 126
    • Stacje-Pogody.pl
  • Typ stacji: Netatmo, wcześniej TFA NEXUS i WS3500
« Odpowiedź #327 dnia: 01 Grudzień, 2015, 08:44:33 »
W Davisie jest sht11, a od tego roku jest w ofercie również  sht 15. I to jest skandal właśnie, że ten czujnik nie był w standardzie od dawna.

A skąd masz taką informacje?

Co do dyskusji o stacjach typu Conrad HP vs Davis. Cena HP1003 to 950 zł, cena HP1001 (przesyła dane do WU) to 1200 zł. Najtańsza stacja Davisa (Vue) w Conrad to prawie 1900 zł, ale aby analizować dane na komputerze musimy kupić dataloger tzw. Weatherlink, czyli dochodzi do tego 750 do 1300 zł. Czyli spora różnica. Jeżeli ktoś nie interesował się wcześniej pogodą i stacjami pogodowymi, to od razu będzie mu ciężko wydać taką sumę na Davis'a. Sądzę, że większość klientów Davis'a (szczególnie na VP2) to osoby, które już miały jakąś stacje pogodową wcześniej. Gdyby cena Vue (bez WeatherLink) była mniejsza (np. podobna do HP1001), wtedy sporo osób które nie miały wcześniej stacji, mogłoby się na ten model zdecydować.
« Ostatnia zmiana: 01 Grudzień, 2015, 18:31:25 wysłana przez Parasol »
Pomóż innym, dodaj opinie o swojej stacji pogodowej na stronie Stacje-Pogody.pl
Zobacz także: https://nahulajnogi.pl | https://smartfonki.pl | https://zeroauta.pl

Offline Artz

• Cirrocumulus
  • **
« Odpowiedź #328 dnia: 01 Grudzień, 2015, 08:48:16 »
@Marcin D

Domyślam się że Rychu nie pisał tutaj o Tobie.

Ja jestem pod wrażeniem, w jaki sposób Ty obiektywnie opisujesz Davisa. Oraz ile pracy włożyłeś aby dogłębnie poznać swoją stację.

Niestety dopóki moja stacja objęta jest gwarancją nie chcę jej otwierać, choć chciałbym poznać jaki ona wykorzystuje czujnik.

Offline Marcin D.

• Nimbostratus
  • Drawsko Pomorskie
« Odpowiedź #329 dnia: 01 Grudzień, 2015, 08:54:25 »