Ma ktos juz ten sam czujnik zeby sie podzielic wlasnymi uwagami?
Ponad 3 tygodnie czekałem i 1 czerwca otrzymałem detektor WH57. W sam raz, bo akurat sezon burzowy się rozkręca, ale w okolicach Konina na razie burz nie ma. Ustawiłem największą czułość, tryb indoor i muszę powiedzieć, że nie nalicza mi żadnych fałszywych pików. Teraz na zachód od Słupcy (ok. 30 km ode mnie) rozwinęła się komórka burzowa. Oczywiście grzmotów nie słyszę. Jednak detektor wyłapał wyładowania. Tak się akurat składa, że ta burza jest na granicy zasięgu czujnika, więc nie mam co wyliczać wyłapanych wyładowań, ale zdaje się, że radar IMGW rejestruje ich więcej.
W instrukcji nie widzę informacji czy urządzenie rejestruje zarówno wyładowania chmurowe jak i doziemne. W momencie detekcji sensor oświetla się na chwilę na czerwono.
Czujnik postawiłem na szafie w pokoju na pierwszym piętrze. To dom jednorodzinny, wyżej jest jedynie strych (poddasze). Nie wiem czy gdybym powiesił gdzieś na drzewie detektor to faktycznie dawałby więcej zliczeń. Zaletą Wielkopolski jest fakt, że to bardzo płaski region. Mieszkam już na pojezierzu, więc nieco wyżej niż obszary na południe od Warty.
Dane są pokazywane na konsoli HP3501, ale ta nowa wersja firmware 1.6.2 ma jakiś błąd z czujnikiem PM 2.5, bo po aktualizacji pokazuje bez przerwy 999 ug/m3.
Fajnie by było wprowadzić wizualizacje na mapie w postaci pierścieni, coś jak tu:

A tutaj mapa pokazująca wyładowania w systemie blitzortung.org w mojej okolicy: